Quantcast
Старите сертификати за ваксина ще се сменят онлайн след 4 юни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Старите сертификати за ваксина ще се сменят онлайн след 4 юни

Това ще е възможно без електронен подпис, но той остава да важи за новите документи
2 242
 ЕПА/БГНЕС

Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат без електронен подпис на сайта на Националната здравно-информационна система, в секция „Аз и моето семейство“, обяви официално министерството на здравеопазването. За целта "Информационно обслужване" разработва функционалност, която ще е отворена за ползване след 4 юни.

„Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му ще има възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Отпадането на електронния подпис обаче няма да важи за  хората, които тепърва ще получават сертификат за завършена ваксинация. За тях остава изискването да отворят досието си с е-подпис или да получат сертификата от личния си лекар или от ваксинационния център. Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло.

Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство, обясняват от "Информационно обслужване".

Все още няма яснота кога ще е налично и обещаното приложение за сертификатите.

Още

До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

03.08.2021

Обновена

5522
Кипър премахва безплатните тестове, за да стимулира ваксинацията

01.08.2021

697
Експерт: Свят ще ни се завие от вълната през септември

01.08.2021

Обновена

9100