Медия без
политическа реклама

За 3 дни управляващите 3 пъти се извъртяха за закона за акцизите

Патриотите склониха налогът за бездимните цигари да расте, но постепенно

 Цветан Цветанов защити лобисткия закон за вдигането на акциза за бездимните цигари с нуждите на бюджета.
Снимка: Архив
Цветан Цветанов защити лобисткия закон за вдигането на акциза за бездимните цигари с нуждите на бюджета.

За три дни управляващите три пъти се извъртяха от позициите си по Закона за акцизите и данъчните складове. В предложени от депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова поправки в закона се предвиждаше акцизът върху така наречените бездимни цигари да бъде вдигнат драстично. Във вторник управляващите защитиха тезата, че така в бюджета ще влязат допълнителни пари. В сряда, заради изразена съпротива от страна на един от коалиционните партньори - ВМРО, премиерът Борисов, от летището в Солун, гневно и с остри думи срещу партньорите в коалицията нареди на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов законопроектът да бъде изтеглен. Вчера, четвъртък, управляващите постигнаха компромис, но отложиха окончателното решение.

Парадоксът е, че промените в закона бяха предложени, без в тях да има точен разчет на очакваните приходи. Не е ясно изобщо на каква база са сметнати евентуалните допълнителни постъпления, нито има аргументация защо в нарушение на закона се предлага промяна в данъчното облагане само за 2 месеца до края на годината.

ГЕРБ няма да оттегли поправките си в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат от 1 октомври да се завиши акцизът за нагреваемите тютюневи изделия. Страстите са успокоени и вече е намерен консенсус - вдигане на акциза за бездимните цигари ще има, но на стъпки. От изявленията, които направиха управляващите в четвъртък, стана ясно, че решението е било съгласувано с Борисов. „След разговори и с премиера, и с колегите, стигнахме до решение, че няма да оттеглим законопроекта, но отчитаме нарушената комуникация по тази законодателна промяна с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня за това, че имаше неразбиране”, заяви в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той уточни, че управляващите са се разбрали да отложат планираното заседание на парламентарната бюджетна комисия, на което трябваше да бъде разгледан законопроектът, за следващата седмица. До тогава ще се направят "по-задълбочени анализи", включително и на практиките по облагането на това тютюнево изделие, наложили се в ЕС. "Очаквам до следващия вторник да имаме обща позиция по темата, която доведе до пропукване в коалицията", каза Цветанов.

"Пропукването" дойде от ВМРО, които директно заявиха, че предложението на ГЕРБ за изравняване на акциза на бездимните цигари с този на обикновените от 1 октомври, подкрепено от съратниците им от НФСБ, е лобистко и прибързано, и няма нищо общо с грижата за повече приходи в хазната.

Най-вероятно новото предложение за акциза на бездимните цигари ще е да се повиши на първо време до 50% от този на обикновените. "В страните - членки на ЕС, съотношението между акциза за нормална цигара и електронна е 100 към 70%. Смятаме, че ще бъде по-разумно да се обсъди вариант да започнем с 50%, но, разбира се, всичко това е само една хипотеза", обясни вчера Цветанов. "Ще намалим печалбата на някои частни компании, но ще защитим обществения интерес и ще се постараем да има по-голяма събираемост в бюджета”, каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

В крайна сметка от ВМРО този път изразиха задоволство, че комуникацията между управляващите партии е възстановена, но дадоха да се разбере, че не са били лесно убедени да се откажат от първоначалната си позиция. „Ние продължаваме да залагаме на това, че този продукт е по-малко вреден за хората”, коментира Искрен Веселинов от ВМРО. По-късно "воеводите" се похвалиха в прессъобщение, че постигнали победа - "цената на електронните цигари без повишение, а парите от акциза ще са за пенсии и социални дейности". Какви числа стоят зад това изявление - не бе посочено.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи предложението на ГЕРБ и НФСБ. „Тук не става въпрос за хляб, мляко и лекарства, а за пушене, което уврежда организма. Повишаването на акциза ще бъде комбинирано с това част от парите от акциза да отидат за действително нуждаещи, например хората с увреждания”, обоснова се Сидеров. „Стремим се не да увеличаваме цената на цигарите, а да намалим печалбата на фирмите, за да могат да влязат тези пари в бюджета и да бъдат разпределени за дейности, от които държавата се нуждае”, подкрепи го Цветан Цветанов. 

„С оглед на обществения отзвук, който имаше нашето решение да изравним акциза на нагреваемите цигари с този на обикновените, ние сме склонни да направим това увеличение на стъпки”, заяви Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. Според нея няма държава в Западна Европа, която да има по-малък процент на акциза за бездимните цигари от България. „Неслучайно заводите на „Филип Морис” са в Румъния и Гърция и неслучайно експанзията на тези изделия започва от Източна Европа. Може би ние сме един полигон за експеримент как тези цигари действат на пушачите”, предположи Стоянова.

Реално предлаганите промени в закона са насочени срещу едно-единствено изделие на една компания, което се налага в много страни по света. Подобни изделия разработват или планират и други големи производители, но те все още нямат реален продукт, който да бъде предложен на пазара. Тъй като бездимните цигари все още не са масови в Европейския съюз, регламентирането на тяхното облагане бе отложено евентуално за 2019 г. Реално България е първата държава, която смяташе да изравни акциза за бездимните цигари с този за обикновените.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?