Медия без
политическа реклама

Пресимволизиране в крачка

Нашто председателство поздравява вашто председателство

05 Юли 2018
Врано, и ти птицо проклета, белята ли си търсиш?
Емил Л. Георгиев
Врано, и ти птицо проклета, белята ли си търсиш?

Както знаете, Австрийското председателство подари на Българското председателство изключителния предмет на изкуството, наречен Бронзовата къща. Тя трябваше да се издигне за началото на Българското председателство, но творецът сколаса да я нареди в неговия край и сега символът се пресимволизира - Къщата вече не е символ на Българското и Австрийското председателство, а "символ на предаването на председателството от България на Австрия" - така се изрази австрийският посланик на евродискусия за края на Българското председателство, където Лиляна Павлова разказа емоционално за успехите на председателството, а австрийският посланик говори за предизвикателствата пред неговата държава, която поема тежкия председателски кръст. 

Много мило. 

С две думи да припомним - австрийският скулптор Пламен Деяноff измами две правителства и Столичната община, че ще издигне огромна сграда от бронз - "най-голямата скулптура от бронз в света". Тя ужким била вдъхновена от Хрельовата кула и Рилския манастир. Впоследствие Деяноff при своя публична изява във Виена разказваше, че това за Хрельовата кула и Рилския манастир било шмент-капела, с която да стане проектът по-привлекателен от политическа гледна точка. Разказа също как български политици му давали съвети за начините да се заобиколят законите и с какви точно врътки проектът може да се осъществи. 

В крайна сметка Къщата беше вдигната в размер доста по-скромен от първоначално заявения, а материалът, от който е направена скулптурата, може и да е бронз, но по някаква причина е покрита с нещо черно. Напук на романтичните обяснения на Деяноff за избора му на материал - той разправяше нещо от сорта, че на слънчева светлина бронзът имал златисти оттенъци и това било жестоко. Четох някъде, че основата на съоръжението всъщност е от месинг. Призоваваме отговорните институции да се произнесат - от какъв материал е направена Бронзовата къща? Безопасна ли е? 

Според първоначалните фантазми на твореца - Къщата ужким щеше да е подходяща за изложбена зала, където децата да излагат първите си творби, както и той някога сторил същото в град Велико Търново. Размерите и формата на съоръжението със сигурност не са подходящи за изложбена зала, но най-вече ни интересува доколко е безопасно да го доближава човек.

В момента Къщата прилича повече на необезопасено скеле, отколкото на Рилския манастир. Това може да е търсен или случайно намерен художествен ефект, но мен вече художествената част изобщо не ме вълнува, просто не искам никой да пострада. Разбирам, че изкуството иска жертви, но ако може - нека творецът да се жертва колкото си иска, пък да пазим гражданите! 

Те не са виновни, че някой е решил да продава пържен въздух и намерил на кого да го продаде. 

От случайно изпуснати реплики на Деяноff се подразбира, че проектът е на стойност 1 млн. долара.

Като цяло - след всичко, което се случи, би било лекомислено да приемаме думите на Деяноff за прекалено близки до фактите, но със сигурност пари са похарчени, и то немалко. 

Но както казват някои банкери - майната им на парите, важното е да сме живи и здрави! 

***

Всъщност от моя страна е дори повече от лекомислено да се обръщам към институциите. "Системата убива", казват майките на децата с увреждания. 

Така че - пазете си сами децата и не бъдете безразсъдно доверчиви към сигурността на Бронзовата къща, независимо от какъв материал е направена. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата