Quantcast
Съдът подкрепи ЦИК за казуса с машинните разписки | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът подкрепи ЦИК за казуса с машинните разписки

ВАС отхвърли жалбите срещу 100-процентовото броене на бележките
1 413
 Илияна Кирилова

Централната избирателна комисия (ЦИК) получи картбланш да продължи практиката да се броят ръчно разписките във всички секции с машинно гласуване след края на изборния ден. Това стана, след като Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите, подадени от „Демократична България” и ИБГНИ срещу броенето.

В предишното дело във ВАС срещу броенето съдиите решиха, че комисията е в правото си да определя по какъв начин и в какъв обем ще се извършва проверката на бележките. Мнозинството в ЦИК използва това като основание, за да наложи 100-процентово броене в машинните секции. Точно това решиха да обжалват ИБГНИ и ДБ в съда.

Магистратите обаче сега посочиха, че решението на ЦИК не противоречи на по-раншното им отсъждане. Те напомнят, че комисарите разполагат с контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, като тук влиза и контролното преброяване на отпечатаните от машините разписки.

„Определянето на вида и обема на контрола-частичен или пълен, е изцяло в компетентност на ЦИК”, заявяват категорично от ВАС. И определят доводите на жалбоподателите като неоснователни.

Ден по-рано стана ясно, че магистратите са отхвърлили сходна жалба и на "Възраждане". Тя обаче атакуваше по-ранно решение на ЦИК за броене в 30 процента от секциите. Върховните съдии са я възприели като неоснователна със същите мотиви.

Без машините на „Сиела Норма”

Нито една от машините на „Сиела Норма”, заради които избухна предизборен скандал, няма да бъде използвана на втория кръг на президентските избори на 21 ноември. Това увери говорителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг днес.

Става въпрос за 427 устройства, внесени от фирмата, извън онези, които ЦИК поръча за изборите. Това даде повод на ГЕРБ гръмогласно да обяви, че с машините се готвят манипулации на изборните резултати. От „Сиела Норма” дадоха поредица от различни обяснения за предназначението на устройствата. Последно твърдят, че те ще се използват за подмяна на дефектиралите по време на гласуване машини. Даже направо ги предложиха на ЦИК за тази цел.

Томов обаче заяви, че подмяна или ремонт ще се извършва само с машини, закупени от ЦИК. Ако те се окажат недостатъчни, ще се вземат други мерки. Например, в секции, където има по две устройства, но избирателната активност е била слаба, едното ще бъде прехвърлено другаде.

 

Още

Предприятията ще градят ВЕИ мощности за собствени нужди

25.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1453
Докаран до фалит търговец осъди НАП, ВАС и Народното събрание

21.05.2022

16013
ДБ: Да се готвим за национализация на руски активи

13.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10467