Quantcast
Шедьоврите в арт галерията на Google нараснаха рязко | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Шедьоврите в арт галерията на Google нараснаха рязко

Вече можете да разглеждате от много близо 1845+ произведения на изобразителното изкуство
335
 Google Arts & Culture
Рембранд, „Завръщането на блудния син“ (1663-1665)

В близкото бъдеще никой не може да бъде сигурен дали, кога и за колко време големите световни музеи отново ще бъдат затворени за посетители, но няколко признака сочат, че поне още един или два сезона ще има несигурност. Известна утеха в тази ситуация е, че благодарение на културния институт на Google - приложението Arts & Culture, изкуството може да дойде при вас в изображения с ултра висока разделителна способност, съобщава изданието Open Culture.

Това е възможност да се видят изключителни нива на детайлност в известни произведения на изкуството като „Момичето с перлената обица“ на Вермеер и „Звездна нощ“ на Ван Гог.

Голяма част от красотата и силата на изкуството живее в детайлите — пише представителят на Културния институт на Google Бен Сейнт Джон. — Можете да оцените напълно гения на художници като Моне или Ван Гог, когато стоите толкова близо до някои техен шедьовър, че носът ви почти го докосва.“  Този вид интимност е почти невъзможно да се постигне в пълна с хора галерия.

 Огромните  художествени фотографии на Google по някакъв начин превъзхождат наблюдението с око: „Най-близкото до наблюдаването на тези изображения е да разглеждате оригинала с лупа.“  Дори когато са рисувани върху плоски платна, произведения на изкуството съществуват в три измерения и все още стои и въпросът на възпроизвеждане на цветонете на екрана ви...  И все пак проблемът остава: няма начин да се доближите до работа на Моне или Ван Гог лично, освен ако не сте консерватор или може би пазач на музея.

Създаването на тези изображения досега беше работа, отнемаща изключително много време и  експертно ноу-хау на техниците, процес, който възпрепятстваше широкото използване на гигапикселови изображения за изучаване на изкуството. „През първите пет години на Културния институт на Google,“ признават от Google, „успяхме да споделим само около 200 гигапикселови изображения.“  

Процесът обаче вече може да бъде автоматизиран, разширявайки галерията до 1800+ изображения и нататък, с изобретяването на сложна машина, наречена Art Camera: роботизирана система управлява камерата автоматично от детайл до детайл, като прави стотици снимки с висока резолюция отблизо. За да се уверите, че фокусът е точен и улавя всеки ход на четката, той е оборудван с лазер и сонар, който - подобно на прилеп - използва високочестотен звук за измерване на разстоянието до творбата.  След като всеки детайл бъде уловен, нашият софтуер прави хилядите снимки отблизо и подобно на мозайка свързва парчетата в едно единствено изображение.

Технологичният пробив несъмнено подобрява нашите познания за шедьоврите в изкуството, независимо дали някога ще видим тези произведения лично, и съхранява културно наследство за потомството. „Много от произведенията на най -големите ни художници са крехки и чувствителни към светлина и влажност“, отбелязва Google Arts & Culture.  „С Art Camera музеите могат да споделят тези безценни произведения с глобалната общественост, като същевременно гарантират, че те са запазени за бъдещите поколения.“

 

Още

Master of Art ще обиколи шест града с 68 филма

20.08.2021

191
Голата маха и Фейсбук моралът

10.05.2021

ДИАНА ПОПОВА

1427
Продадоха на търг JPEG за 69 млн. долара

12.03.2021

1238