facebook
twitter

Икономика

Вирусът даде слаба подкрепа на България срещу пакета Мобилност

Провали се нов опит да бъдат торпилирани правилата в автомобилния транспорт
489
 Илияна Кирилова
Транзитните шосета опустяха и по тях се движат главно тирове

България и още няколко държави от Източна Европа претърпяха неуспех в нов опит да торпилират пакета "Мобилност", като се възползват от извънредната ситуация заради пандемията. Те поискаха да отпаднат някои правила за превозвачите, но срещнаха отпор и пакетът остана непокътнат.

В информация за вчерашната видеоконференция на министрите на транспорта Съветът на ЕС съобщи, че "някои държави призоваха за преоценка на съществуващото законодателство в автомобилния транспорт поради трайните последици от кризата с COVID-19, но други държави посочиха, че мерките за отклонение от правилата трябва да бъдат ограничени по време и обхват". Позицията на България бе, че "пакетът Мобилност 1 е замислен в напълно различен икономически контекст и  съдържа разпоредби, които не отговарят адекватно на нуждите в сектора и са пречка автомобилният транспорт да осъществи ролята си на лост за преодоляване на трудната икономическа ситуация след потушаването на COVID-19".

Утеха за страната е, че същия ден Европейската комисия удовлетвори искането й за временно изключение от прилагането на три члена от Регламлента на ЕС от 2006 г. за хармонизиране на социалното законодателство в автомобилния транспорт. Брюксел разреши до 31 май шофьорите на камиони да могат да карат до 11 часа дневно, като на 5 часа и половина трябва задължително да почиват по 45 минути. Освен това те ще могат да ползват седмичната си почивка в кабината на камиона, ако той не се движи, т.е. ако не го кара друг шофьор през това време. Съображението е, че заради коронавируса хотелите са затворени и не може да се прилага задължението за почивка извън кабината.

Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3440 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5033 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Влез или се регистрирай за да коментираш