facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ЕС прие промените в "Мобилност", срещу които е България

Обновена
19 851
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съветът на ЕС прие днес на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. Сега, за да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС, съобщава БНР.

С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият шофьор - на 3 или 4 седмици, в зависимост от работния си график.

Друго изискване е нормалната седмична почивка на шофьора да е поне 45 часа и да се прекарва извън кабината на камиона. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.

Не трябва обаче да се забравя, че макар седмичната почивка да не може да се ползва в зона за паркиране, ЕС ще насърчава изграждането и използването на безопасни и сигурни зони за паркиране. Еврокомисията ще разработи стандарти и процедура за сертифициране на такива зони за паркиране чрез вторично законодателство.

Осем страни, сред които и България, вече изпратиха писмо до Еврокомисията, с което поискаха пакетът "Мобилност" да бъде отменен. Премиерът Бойко Борисов дори заяви, че заедно с колегите си от тези страни обмисля да заведе колективен иск срещу пакета в Съда на ЕС.

От самото начало на обсъжданията срещу пакета се обявиха шест държави - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония.

 

СРОКОВЕ

Пакетът "Мобилност"  включва два регламента и една директива.

Регламентите са: За достъпа до пазара на автомобилен превоз на товари и до професията автомобилен превозвач на товари или автомобилен превозвач на пътници; За регулиране на максималното време на работа и минималното време на почивка на водачите и определянето на местоположението чрез тахографи;

Директивата е за преразглеждане на изискванията за прилагане и за определяне на правила за командироването на водачи.

Вотът с писмена процедура означава, че Съветът е приел своята позиция на първо четене. Предстои приемане от Европейския парламент на второ четене, след това публикуване в Официалния вестник на ЕС. Регламентите влизат в сила 20 дни след публикуването им, докато директивата - в деня след нейното публикуване.

Правилата, описани в регламента за достъп до пазара, както и директивата за командироването ще започнат да се прилагат 18 месеца след влизането им в сила. А регламентът за часовете на шофиране много по-рано - само 20 дни след публикуването, с изключение на специалните срокове за тахографите.

Ключови думи:

пакет Мобилност
22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

EК склони българските тираджии да въртят волана по 11 часа на ден

29.04.2020

485 3
България претърпя ново поражение по Пакета „Мобилност“

21.01.2020

11988 22
Росен Желязков: Битката за пакета "Мобилност" не е изгубена

20.12.2019

10973 7

Коментари

марк

 

 

 

                       А колко шум вдигахме , какви закани бяха ... За пореден път ни показаха че сме НИКОИ  и само се фукнявим ''Барабар Петко с мъжете ''.

Iberia
снимка на Iberia

марк,

 

Проблема е, че нашите транспортни фирми целогодишно извършват работа на територията на страните в Шенген и се завръщат в БГ само за годишните прегледи на камионите.

 

На практика не плащат данъци там, както и тук.

А защо не плащат там - защото са регистрирани тук.

Защо не плащат данъци тук?

Защото работят извън България, ерго не извършват трудова дейност на територията на РБ.

 

На това отгоре, шофьорите им живеят като скотове.

 

Браво на пакта Макрон! 👍

Pesimistka

Браво, обективно!! Нека  си спомним , че и по БайТошово време международните шофьори пътуваха три седмици и през четвъртата се завръщаха при семействата си. Прекалено алчните и самозабравили се собственици на фирми за автомобилни превози трябва малко да почетат уроци от миналото и  тогава да искат да налагат правила. Такава мизерия - 3 месеца да не си си у дома - при това за  символични спрямо  тези на колегите от други държави доходи - няма , само Ганьо иска с  един тир милионер да стане. А по отношение на данъците - никакъв коментар. Всички шофьори се осигуряват на 4 часа, в  най-добрия случай на минимална работна заплата.

Andrij

Не е зле да попитате и шофьорите.Защото имам такъв съсед и според него сега ще е по-лошо.Фирмата му вече се е регистрирала в Германия и сега ще почива там и ще вижда семейството си още по-рядко.А според него чистите пари,които ще получава ще са същите.Единствен плюс е по-високи осигуровки,които ще му дадат доста по-висок доход при съкращение.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

☝️👍

noooo1

Едва ли има някой изненадан. В ЕС основният закон е "Законът на джунглата". Винаги по-големият изяжда по-малкия.

nebenebe

Как му беше името, а Джамбазки, вчера пак се пенеше. Свясто момче, бори се до последен сулук. Бравос! 

марк

 

 

 

 

                              

Проблема е, че нашите транспортни фирми целогодишно извършват работа на територията на страните в Шенген и се завръщат в БГ само за годишните прегледи на камионите.

 

На практика не плащат данъци там, както и тук

 

                                 Най е лесно да бъдат накарани да плащат данъци . Има безброй начини . Но другаде е заровено кучето , в печалбите и заемането на нишата в която сме се вмъкнали. Пък това дето се грижели за шофьорите е най голямото двуличие .Но в общи линии така ни се пада ! Това сме заслужили !

Vladimir Trifonov

В допълнение на колегата - двуличие е да искат да им изпращаме сезонни работници, но да се опитват да изхвърлят от пазара транспортните ни фирми!

Доц.Трътлев

...

Доц.Трътлев

Да ги накажем - никакви работници. Да видят те.😉

банда

Да ги накажем - никакви работници. Да видят те.😉

Не бе, да им направим по една свирка от благодарност. Ден и нощ мислят за нас. 

Stern

Много са загрижени за шофьорите ни - да се връщат на 4 седмици, да спят в хотел, да се хранят в ресторант.

Обаче нищо не казват за исканите селскостопански работници, бачкащи по 12 часа, спящи в бараки по 30, без осигуровки, без договори.

Що така, бе, ЕС, що такова лицемерие?

Калорифер

 
"Що така, бе, ЕС, що такова лицемерие?"
 
А къде са нашите велики профсъюзи, велики евродепутати, министри и парламентаристи да се сговорят с другите страни и народи и да прокарат една петиция, която да урегулира веднъж и завинаги правата на сезонните работници?
 
Невъзможно ли е или няма кой да го направи?
Не знаят как или на никой не му се занимава?
Смятат, че това не е тяхна работа или че сега не е моментът?
 

Или някой им е забранил законодателна или регулаторна инициатива?

 

geo_19

Нищо не пречи на нашите автопревозвачи да регистрират транспортни фирми в страните от Западна Европа. Така няма да се налага камионите да се връщат в България.... Но тях ги стиска чепика, че ще трябва и заплатите да са според нивото на страната където ще са регистрирали транспортната фирма. Няма как да остане заплата( и осигуровки) на 1000 лв. , а под форма на командировъчни (без осигуровки и без данъци) - още 4000 лв. Там ще трябва да плаща данъци и осигуровки върху 5000 лв. (2500 евро)

Andrij

Те големите фирми вече регистрираха фирми в Белгия,Германия и Франция и даже офиси подготвиха.Не им бери грижа-с работниците ще се договорят на 4 очи,както и сега.Само,че данъци и осигуровки,както и наеми ще се плащат по място на регистрация.А когато съкратят работник той ще се върне и регистрира в България.И българската осигурителна система ще му плаща за сметка на всички нас според правилата на Франция или Германия по хиляди евро на месец.Защо мислиш,че сега Правителството отдели 1 млрд. лв. за НОИ за обезщетения за безработица?! Не е за келнерите и камериерките и останалите без работа в България и осигурявани на заплати до 800 лв. А за завърналите се от чужбина,десетки хиляди от които са работили там с осигуровки,и сега помощите им ще са поне по 1000 евро на месец.

н16
снимка на н16

Нищо не пречи на нашите автопревозвачи да регистрират транспортни фирми в страните от Западна Европа. Но.. ще трябва и заплатите да са според нивото на страната където ще са регистрирали транспортната фирма. Няма как да остане заплата( и осигуровки) на 1.000 лв. , а под форма на командировъчни (без осигуровки и без данъци) - още 4.000 лв. Там ще трябва да плаща данъци и осигуровки върху 5.000 лв. (2.500 евро).

Или как беше там.. и капитализъмът се оказа, едно недоносче.)

Johnny2965

Кой в случая е България?

nebenebe

Собствениците да яхват каймоните и да карат, карат, карат, печелят, печелят, печелят и прочие. Тука ще се намери кой да им яха приятелките и джитка лимузините.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

От  ифропата с либов

 

https://euvsdisinfo.eu/report/the-san-stefano-trea...

bay Dragan

"„Пакетът „мобилност“ ще загине покрай коронавируса както въздуха се изчисти. След кризата няма да го има този пакет.“

/ БАЦЕ/

Vitali Nemski

Подкрепям пакета Мобилност, защото е в защита интересите на фирмите и гражданите , които са в Западна Европа. Кой каквото да говори- става въпрос за пари . В случая българските превозвачи и тези от останалите засегнати страни са нелоялна конкуренция на европейския пазар плюс това, че са фактор ,който влошава безопасността по пътищата в  Западна Европа. Нека се стигне до съд. ще бъдат изнесени статистики,ще има анализи... в крайна сметка ,ще бъде още по-вълнуващо за превозвачите след това.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×