facebook
twitter

Просвета

Националните олимпиади ще са на 27-ми и 28-ми юни

Състезанието по природни науки „Акад. Л. Чакалов“ за 7-ми клас и "Математика за всеки" за 4-ти клас ще са на 28-ми юни
135
 Илияна Кирилова

Националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“, „Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“ ще се проведе на 27 юни 2020 г. от 8 часа. В същия ден от 14 часа ще са олимпиадите по немски и по френски език.

Това предвижда заповед на министъра на образованието и науката за възстановяване на националните олимпиади и състезания, които бяха отложени поради въведените мерки в страната, свързани с епидемичното разпространение на COVID-19.

На 28 юни от 8 часа пък ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература“, Математическа лингвистика“, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“. А от 14 часа - по „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“.

На 28 юни ще се състои и Националното състезание „Математика за всеки“ - за ученици от 4-ти клас, което ще замени всички други състезания и дава възможност всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия (с тези резултатите 4-класниците ще могат да кандидатстват за математическите гимназии). Тогава е и състезанието по природни науки „Акад. Любомир Чакалов“ (химия, физика, биология и география) за ученици от 7 клас, което ще се проведе в София при спазване на противоепидемичните мерки. Всички други олимпиади и състезанието по математика се провеждат на територията на съответния регион, от който са излъчени участници. Ако ученик е класиран на национален кръг на повече от една олимпиада или състезание, може да се яви по свой избор и на други. 

Засега състезанията по професии се отлагат.

1-ви и 3-и юни, когато са изпитите за зрелостниците, ще са учебни дни за всички останали ученици, предвижда промяна в графика на учебното време. На 15-и и 17-и юни, когато ще е Националното външно оценяване за седмокласниците, другите ученици също трябва да се обучават в електронна среда. Дните, които първоначално бяха определени за неучебни заради ДЗИ и НВО - 20 и 22 май и 9 и 11 юни 2020 г., също ще бъдат учебни.​

 

МЕРКИ

При провеждането трябва да е осигурено минимално разстояние от 1.5 метра между присъстващите. В зависимост от големината на залите участниците трябва да са разпределени между 10 и 15. Изискването е за засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите, в т.ч., дезинфекция и проветряване и недопускане в сградите на лица с проява на остри заразни заболявания. Преди началото на състезателната част директорите са длъжни да инструктират учениците за спазване на изискванията за лична хигиена.

Все още няма коментари

Още

Около 20 деца ще отидат на матура в Разград след тест за COVID-19

26.05.2020

152
Детски градини интерпретират посвоему указанията на МОН
Кр. Вълчев: Образователната система става микс с електронно обучение

24.05.2020

3104 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×