Quantcast
Връзкарският капитализъм съсипва България | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Връзкарският капитализъм съсипва България

Ако искаме социална справедливост, трябва да се борим не с плоския данък, а с нечестното богатство, коментира икономистът Георги Ганев
2 895
 Архив СЕГА
Георги Ганев

Георги Ганев е програмен директор по икономически изследвания в Центъра за либерални стратегии. От 2003 г. е асистент в Стопанския факултет на Софийския университет.  Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация, като през 2005 - 2009 г. е неин председател.
 


- Доц. Ганев, кой свали цените на бензина в последните дни - премиерът, протестите, пазарът? И защо България е най-бедната в ЕС, с най-ниския акциз, а горивата не са най-евтините?

- Добре е, че за разлика от долнопробните популизми с хляба - като таван на надценката и други подобни, за горивата няма идеи за брутална държавна намеса. И добре, че няма. Примерно, ако ограничат надценката за хляба, най-евтиният просто ще изчезне и най-бедните ще трябва да си купуват по-скъп хляб.

При горивата обаче има място за въздействие  - в посока увеличаване на конкуренцията, защото тя е осакатена, особено при дизела. Проблемът е, че над 80% от данъчните складове се държат от един собственик. Това е монопол, който нататък изкривява цените.

- Това се знае отдавна, но управляващите си правят оглушки?

- Защото този монопол е много силен политически. Иначе държавата може да клъцне крилцата на това положение много лесно – като отвори складовете на държавния резерв и даде достъп на фирми да съхраняват горива в тях.

Има и друг аспект, свързан с намаляване на цени. Единият, за жалост, вече е пропуснат. Това беше възможността България да поиска компенсация от "Газпром" за надплатени цени за периода, за който "Газпром" бе притиснат от ЕК и призна, че е злоупотребявал с монополно положение на европейския пазар и е надписвал сметки. И ЕК прати указания до всички засегнати страни, че имат право да поискат пари обратно за този период. Единствената, която не го направи и пропусна срока за претенции, е България. Поляци, балтийци поискаха, ние не. А това е компенсация, която можеше да помогне "Булгаргаз" примерно да не вдига цените на газа. Това бе пропуснато. Остава обаче възможността България да поиска предоговаряне на условията с "Газпром".

- Ресорният министър твърди, че се водят преговори? 

- Да, Теменужка Петкова често ходи до Москва, но не виждаме резултати – за разлика от други държави, където природният газ поевтинява. А ние ходим до Москва да преговаряме за природния газ и като се върнем, подхващаме темата за АЕЦ "Белене". Като ходят да преговарят за газ, другите делегации водят човек от ЕК с тях. ЕК любезно предложи такава помощ на всеки, който иска да преговаря с "Газпром" за понижение на цените. Но България май не се ползва от тази възможност. 

-  Не само цените на горивата, и промените за "Гражданска отговорност" разбуниха духовете. Къде бъркат управляващите?  

- Обвързването на цената на застраховката с "поведението" на колата е алогично. Не може да наказваш коректния шофьор с по-висока застраховка само защото е купил автомобил, причинил катастрофа. Не съчувствам на застрахователите, които се оплакват от измами. Това не е решение. Да видят как се справят в другите държави и да вземат техния опит.

- Управляващите твърдят, че пазят ниски данъците, всички останали - че  данъчната тежест расте. Кое е вярното? 

- Разбира се, че расте. Има повишения на акцизи. Осигурителните плащания се качват от година на година, а те в голямата си част всъщност са данъкоподобни, защото у нас няма много връзка между това, което внасяш, и това, което получаваш насреща от системата. Ето сега се говори за нов данък "здраве". Управляващите все се оправдават, че трябват повече пари, за да може държавата да провежда своите политики. Проблемът не е, че парите са малко, а че се харчат лошо. Но някои искат държавата да събира още повече пари, за да ни "оправи". И искат да махат ниския плосък данък, защото задълбочавал пропастта между бедни и богати у нас. Пълни глупости! Не бива хора, които с труда и ума си са постигнали много, да бъдат третирани като брашнени чували. Те са станали богати по полезен за обществото начин. Нека ги оставим на мира и да се занимаваме с онези, които са станали богати по вреден за обществото начин - чрез измами, чрез връзки, чрез контрабанда, чрез укриване на данъци. И така да се борим срещу неравенството. 

Проблемът не е в плоския данък, а в нечестното богатство, получено с нечестни предимства. Има такива неравенства, които обществото напълно приема, има и такива, които предизвикват заслужен гняв. Често давам примера с Юсеин Болт, който 10 години печелеше всички титли и златни медали. Нима някой се дразни, нима смята, че това е нечестно - просто той беше най-добрият. Седем поредни години "Лудогорец" е шампион - съкрушително неравенство спрямо останалите отбори - но те са най-добрите на терена, признава с неохота левскарят в мен. Въпросът не в размера на неравенството, а в това, че в България има крещящи примери на нечестно забогатели персони и фамилии.

- "На топа" на прокуратурата се озоваха семействата Баневи, Арабаджиеви, Стайкови? 

-  Всички тези хора са станали богати поради някакви интимни връзки с властта през годините, получили са лесен достъп до огромни ресурси. Хайде да елиминираме този източник на неравенство.

-  Сещам се, че соцактивистът Георги Гергов често получава щедри подаръци от властта - наскоро правителството реши, че трябва да му се платят 43 млн. лева за изкопа в центъра на Варна, който уж щеше  да стане Търговски център, а продължава да е просто "Дупката". 

- Отличен пример. Хайде да спрем тези неща и Гергов да не става с 43 милиона по-богат. Хайде да не опрощаваме на братя Домусчиеви едни 58 млн. лева неустойки за приватизацията на БМФ. Това ще намали неравенството. Само че на едни колеги кой знае защо плоският данък им боде очите, а нищо не казват за това привилегировано, ужасно порочно неравенство. За тях богатството е нещо изначално лошо - не се интересуват откъде и как е дошло. 

Един от двамата, спечелили Нобеловата награда за икономика за 2018 г.  - Уилям Нордхаус, има много интересно изследване, в което разглежда най-великите открития в последните 150-ина години и си поставя въпроса колко е спечелило обществото и какво е останало за откривателя, внедрителя, който е станал крезовски богат - като Бил Гейтс примерно. И знаете ли какъв е резултатът - 99 към едно в полза на обществото. 99% от ползата е за потребителите, едва 1% - за този, който им е дал достъп до откритието. Е, кое му е лошото и несправедливото - геният е дал 99% на обществото, а с единия процент е станал много богат. Дай боже, повече такива милионери! 

И ще попитам БСП и синдикатите: колко според тях трябва да е неравенството - нула процента? Аз пък искам по-малко държава. И за разлика от БСП мога да покажа съответните проучвания, които казват, че за страна като България здравословното за икономиката присъствие на държавата е 22-23 процента. А е доста повече.  

- При това присъствието на държавата расте - непрекъснато никнат нови държавни структури, сред най-новите са язовирно предприятия, тол управление, агенция за пътна безопасност? ГЕРБ уж е дясна партия, а направо удари в земята БСП? Дясна партия?

- Това управление очевидно иска все повече икономически контрол. И непрекъснато влошава условията за конкуренция. Който е далеч от властта, извън обръчите, няма много шансове да успее. Вижте пътното строителство - олигопол, 5-6 фирми доминират. Ремонтите във Варна, Стара Загора, София се дават все на фаворити, демонстрируемо близки до властта. Държавата създава все повече помощни структури, които да обслужват картела, да пречат на конкуренцията. Това е т.нар. крони капитализъм - връзкарски капитализъм. Малък брой хора са окупирали върха и не допускат конкуренти да им мътят пазарната позиция, което би било в полза на обществото. Наливането на огромни пари за ремонт на язовири в държавни фирми, които после ги възлагат на избрани частни, е класически пример. Това е откровена услуга за хидроложката олигархия. А понеже в обществото се надига гняв, от време на време се отгърмява някой като Ветко Арабаджиев или Николай Банев. Това обаче винаги се случва след изтичане на всякакви давностни срокове. Сега се вдига огромен шум, но нищо няма да им се случи.

Нито един, който е истински близък до властта, няма да бъде осъден. А това, както виждаме, отчуждава от България добрите инвеститори. Те идват, поглеждат и си отиват. Някои са се излъгали, но напускат омерзени. 

- Все пак има храбри чуждестранни компании, които не само остават у нас, но дори вдигат втори  заводи, правят трети бази?

- Има - основно в ниши, където връзкарският капитализъм не вирее. Олигарсите нямат какво да правят в IT сектора, там е прекалено сложно за тях. Или в производството на авточасти, свързано със световни лидери. Но иначе е това - стесняване на стопанските възможности, овластяване на малък елит,  границите се размиват и вече не се знае кой е бизнесмен, кой е обслужващият го политик. Това създава все по-голямо напрежение в обществото - както виждаме, все повече хора излизат на  протести. Какво ли ще се случи, като дойдат първите сметки за парно по новите цени  в средата на декември, точно преди Коледа...

- Според Вас влизаме в революционна ситуация?

- Да, чува се ропот. При това на улицата излизат хора, които не са бедни. Това е т. нар. средна класа, на която започва да й писва. Това изливане на гражданска енергия е много полезно - независимо какви са мотивите и подбудите, защото припомня на управляващите, че не са венчани за властта. Възможностите на хората да се изразят през медиите у нас са силно стеснени, медиите са овладени и обслужват "проекта" и остава улицата. Властта с основание се страхува.

 

 

Ключови думи:

Георги Ганев, икономика
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

До 8 г. Китай ще е най-голямата икономика в света

26.12.2020

4667 91
Лъчезар Борисов: Икономиката ни се справя много добре в кризата

12.11.2020

279
Китайската икономика се връща на нивото от преди коронакризата

19.10.2020

1797 18

Коментари

Mrx

Георги Ганев е програмен директор по икономически изследвания в Центъра за либерални стратегии. От 2003 г. е асистент в Стопанския факултет на Софийския университет.  Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация, като през 2005 - 2009 г. е неин председател.

 

Докато ей тези субекти дават акъл в държавата, скоро няма да се оправим. 

 

и какво е останало за откривателя, внедрителя, който е станал крезовски богат - като Бил Гейтс примерно. 

 

 Оппааа, пардон значи! Какво е открил Бил Гейтс? Написал е през живота си един компилатор за езика Бейзик, и то не сам. Той използва глупостта на хардуерните фирми,  като IBM да не разработват софтуер, закупи DOS от един университет, след това изигра отново IBM, като вместо да пуснат много по-добрата система OS2, която взаимно разработваха, той пусна Windows 95. 

Виж да кажем за нашият откривател акад. Георги Наджаков, който през 1933г. откри електретното състояние на материата и сега всички лазерни принтери, ксерокси и др. устройтва използват неговото откритие. Е какво получи той. За такова откритие той заслужаваше Нобелова награда, но нали е българин- нищо. Добре, че след 1944г. го направиха академик. Когато са го правели, някои комунисти са ходели при Вълко Червенков и са говорели, че той бил фашист , обаче Вълко Червенков ги е отрязал, като е казал, че той е голям учен. Туй унуката на бай Ганю не го знае и плещи глупости. И Тесла е умрял в един хотел беден и не знам някой голям откривател да е забогатял много. Всички са използвани от тарикати, като Бил Гейтс. 

 

И ще попитам БСП и синдикатите: колко според тях трябва да е неравенството - нула процента? Аз пък искам по-малко държава. И за разлика от БСП мога да покажа съответните проучвания, които казват, че за страна като България здравословното за икономиката присъствие на държавата е 22-23 процента. А е доста повече.  

 

Не може без неравенство, но то трябва да бъде според нормалното разпределение. А на наш Ганьо може да му се иска по-малко държава, обаче народът иска повече държава. Защото нашите нови чорбаджии съсипаха промишлеността и селското стопанство на държавата. Това в София не личи толкова, но в провинцията положението е ужасно. В моят роден град, който наброяваше 25 хиляди, сега се мяркат само около 10 000 и то все възрастни. Пустош. всичко що може да работи се е изнесло към Италия и Испания. Има един дълъг път покрай който бяха наредени голям леярен завод, Ремонтен завод, Млекокомбинат, огромен Винпром. Всичко това сега след тяхната приватизация е в руини. Аз през 2005-2007 често минавах пре Сърбия и Хърватия, където са се водели боеве и САЩ и НАТО са бомбардирали. Трябва да ви кажа, че монетаристът сега лаборант Иван Костов по- успешно за 4 години бомбардира българските градове от самолетите и ракетите на САЩ и НАТО, особено в провинцията. Без никаква Стелт технология.  

Нашите чорбаджии (дето по-рано са им викали иззедници, а сега олигарси или по нежно предприемачи) очевидно не са в състояние да осигурят нужния индустриален потенциал на държавата. Чух, че Катар депозирал един 100  милионен заем за проекти у нас, и този заем така не бил усвоен. Сагата с Белене също показва колко импотентен е този линберално-иконоически модел за България. Тази сага си беше като играта "тука има тука нняма", дето я разигравха мангасарите. Така, че държавата трябва да се заеме в икономиката, както беше преди 1989г. и такива мащабни проекти да могат да се осъществяват. От друга страна, въз основа на моя опит, като работил в редица малки и средни предприятия на Запад, знам, че пазарът на такива предприятия е тежката индустрия. А тя беше ампутирана в България. А наш Ганю по-нагоре да си развива яловите теорийки, колко хубав е либерализмът.

 

Олигарсите нямат какво да правят в IT сектора, там е прекалено сложно за тях. Или в производството на авточасти, свързано със световни лидери.​​​​​​​

 

Ганьо, Ганьо, не може всичкото народ да стане програмист. А това производството на авточасти си е производство на ишлеме. Нас ни трябват пробиви в индустрията с наши нови производства, които науката ни да произведе. 

риж

М-да... На г-н Георги Ганев пак му проличава, че през живота си не е управлявал нищичко в реалния сектор на икономиката. Дори една будка за вестници. Редица теоретично правилни или добре изглеждащи постановки, но сред тях много, които са откровено клиширани и без задълбочаване. Малък пример:

"Обвързването на цената на застраховката с "поведението" на колата е алогично. Не може да наказваш коректния шофьор с по-висока застраховка само защото е купил автомобил, причинил катастрофа."

Теоретично изглежда така. Особено в частта за смяната на собственика. Има едно "но", което ИПИ-анализаторът не забелязва. Ако обвържеш застраховката само с поведението на собственика на колата, много бързо ще се окажеш в ситуация, в която колите се водят на името на 88-годишната баба на водача. Бабата, да е жива и здрава, може дори да няма шофьорска книжка, тъй че да е извършила нула нарушения. Или пък колата да се води на жената, на братчедката и пр., които имат книжка, обаче не шофират почти никога. И съответно нямат нарушения. А шофира "водачът", който има много нарушения и дори няколко катастрофи.

И виждате как от един правилен принцип се стига до грешно решение! Разбира се, може да се предложи разумно решение на този проблем. Само че не и от ИПИ. Реалният свят им е чужд, те са силни в сферата на теоретичните абстракции и общите базови клишета.

Амира

Прав сте, увърта го ИПИ синковецът по килифарски...към все по-малко държава, до пълното й изчезване. А какво да кажем за бисера му "поведение" на колата" (а не на водача, собственика и пр.?)  ?

Влез или се регистрирай за да коментираш