Медия без
политическа реклама

1458 души са получили българско гражданство за 2 месеца

Миналата година близо 10 000 македонци са получили такъв статут

27 Февр. 2021
Илияна Кирилова

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщи БНР, позовавайки се на данни от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Северна Македония. 

От началото на годината е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщава Димитър Здравков от комисията. Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Северна Македония.

"През 2020 г. с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 хиляди души", обяснява Здравков. Българско гражданство са придобили близо 16 000 лица, най-вече от Северна Македония. "Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следват гражданите на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция", обясняват от комисията.

Вчера Народното събрание позволи и още една възможност за придобиване на българско гражданство. С промени в Закона за българското гражданство се позволява на ограничен кръг от богати чуждестранни инвеститори – около 60-70 души, по думите на вносителите, да кандидатстват за български паспорт. Първоначалното предложение дойде от депутата от ДПС Йордан Цонев и в пленарната зала получи пълната подкрепа на ГЕРБ.

Разпоредбата засяга хора, които са получили право на постоянно пребиваване у нас, защото са вложили в страната над 1 000 000 лв. или са увеличи инвестициите си с такава сума чрез придобиване на акции в български търговски дружества, облигации и съкровищни бонове, права по концесиионни договори, или са вложили толкова пари в лицензирана кредитна институция в България за срок от поне 5 години.

Парламентът одобри окончателно в петък промени в Закона за българското гражданство, с които се позволява на ограничен кръг от богати чуждестранни инвеститори – около 60-70 души, по думите на вносителите, да кандидатстват за български паспорт.

 

Само за миналата 2020-та година, над 9 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство по произход, а 25 000 са подали молби за такова, съобщи евродепутатът и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев, цитиран от БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?