facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

303 са новите случаи на Covid-19, една трета от тях - в Благоевград

В Разлог пламна огнище в шивашки цех, където има вече 60 заразени
Обновена
3 857
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

303 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 5701 PCR теста, показват официалните данни, публикувани в Единния информационен портал към полунощ. С тях общият брой достигна 12 717, от които 5139 са активни в момента.

Делът на положителните проби от направените тестове е в рамките на обичайното - 5.3%. Оздравелите обаче са много по-малко от новите случаи - 190 души. Продължават да се увеличават пациентите с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение - общо 872, от които 44 са в интензивни отделения. Смъртните случаи са девет, с което от началото на август вече са 50 при 151 за целия юли.

Разпределението на новите случаи по области показва, че ситуацията в Благоевград е на ръба - новите случаи са 97, при 28 в София. За първи път София е чак на четвърто място по заразени - пред нея са и Варна с 54 случая, и Пловдив с 45. Големият проблем в Благоевград е, че няма едно огнище, а вирусът се разпространява дифузно, обясниха местните власти. Лечебните заведения бяха преструктурирани, за да поемат новите случаи, но напуска много медицински персонал.

В Благоевград се разраства огнище в шивашки цех в Разлог, където вече са установени 60 заразени работници съобщи тази сутрин регионалната здравна инспекция. Те са жители на общините Разлог, Белица, Бабяк, Долно Осеново. Кметът на Разлог Красимир Герчев обясни, че 60-те положителни проби са установени вчера, а според лекари в обявените днес случаи има отчетени от предходни дни. "Днешната статистика - 97 човека, не трябва много да ни фрустрира, защото само преди 2 дена бяха 11. Вие повярвахте ли, че са 11 наистина? Просто това е техническо натрупване на данни и сега, най-вероятно, има някакво натрупване от предни дни и т.н.”, обясни д-р Петър Георгиев пред Нова телевизия. 11 бяха новите случаи във вторник, а вчера областта отчете 43 новопотвърдени проби.

Болницата в Разлог е препълнена от няколко дни. Кметът на Благоевград Румен Томов заяви пред БНТ, че може да се преоборудва залата в поделението, но за там ще трябват лекари и медицински сестри. Проблемът е, че има недостиг точно на лекари и медицински сестри. Ако отнякъде бъде командирован медицински персонал, проблемът ще бъде решен, отбеляза той и допълни, че в противен случай ще се работи със съответната наличност.

От вчера Томов говори, че обмисля сам да затегне мерките при отказа това да направят властите на централно ниво, но в същото време обяснява, че няма кой да ги спазва. Подобен отказ от отговорност се наблюдава и на национално ниво, като непрекъснато премиерът Борисов и други фактори обясняват, че населението не вярва в коронавируса, поради което всякакви мерки са безсмислени.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

86 новозаразени и 48 оздравели от COVID-19 у нас

20.09.2020

753 1
Тъжен септември за Октоберфест

20.09.2020

197
Подготвя се втора актуализация на бюджета на София

19.09.2020

346 2

Коментари

mail123456

63    F    Варна    Суворово
65    M    Кюстендил    Сапарева баня
87    M    София-град    Столична
62    F    Враца    Враца
86    M    Кърджали    Кърджали
65    M    Силистра    Дулово
78    M    Пловдив    Пловдив
75    M    Пазарджик    Велинград
70    M    Хасково    Димитровград

geo_19

И какво му е "рекордното" на 300 души с положителен тест? Това е нормалното число. Русия се гордее, че е смъкнала бройката на 6000 дневно. Като се има предвид населението на Русия (20 пъти повече от нас), то излиза, че и те биха имали по 300 бройки дневно, ако имаха нашето население.

bay Dragan

Пък като вземем и територията и предвид.....Все едно че нямат тая гад.

Foton4ik
снимка на Foton4ik

И кога ще кажат, че това не е COVID-19, а друг, модифициран вирус?!

COVID-19 беше "преборен". Новичкият гепи старо и младо! Е, сърбите, вече загатват за това. У нас лекарите го знаят, също, нали?!

Желязко Желев

   Ако можех да си позволя тест за антитела бих осветил много вероятна хипотеза.Вирусът остава завинаги в нас независимо дали го преболедуваме или не.С други думи образуваме нестирилен имунитет към него.И при благоприятни условия той се активира.

    Прекарах нещо подобно с характерна 37С температура и немощ.Единствения вариянт да се заразя беше много преди да се разболея.

    Хипотезата е;Заразяваме се.Вероятно до 10 дни развиваме симптомите т.е вируса е нанесъл пораженията си.Но може и да има дълъг латентен период което се случва най вече при младите.Тази хипотеза би обяснила ''''невъзможните'' заразявания.Всъщност това става при прилепите-има го в популацията ама само някои тупват на земята.

   Под 18г болеста е рядкост,предаването на зараза към по възрасни изключение.

6veik
снимка на 6veik
303 теста направени положителни от 5700. Не се е наложило , можеха да ги направят 3003... " Запомни ми думите: когато поискаш нещо, кажи само: По заповед на щуката да стане на минутата! " 😁
KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И какво му е "рекордното" на 300 души с положителен тест? 

Нищо рекордно няма. Проблем е само за местата с много болни и недостатъчно болници- Благоевградска област. Може би Добрич. Възмутителното е, че никой не се опитва да създаде организация и окаже помощ. Няма НОЩ, няма министър на здравеопазване, няма министерски съвет, няма държава. Все едно Благовеград е на самотен остров. Трябва да се организира транспортиране на тежко болните в съседни райони с по-малко болни, ако се налага.  Но не може, няма кой да го направи. Ще слагаме легла в поделение в Радомир. И подобни простотии. Гледаме сеир.

Justinian2
снимка на Justinian2

Няма нищо "възмутително". Реакцията на властта е съвсем нормална и практична. Властта знае прекрасно че играе био-цирк , зрителите и оценителите са зад граница. Няма нужда от никакви "транспортирания на болни" , просто защото няма БОЛНИ. Има "заразени" или болни от нормални болести , на които е закачен PCR +. Здравните системи не са нито "натоварени" , нито "претоварени". Както в БГ , така и във всички страни.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Опростяваш. Когато има много болни в отделенията, дори не много тежки случаи, винаги има риск от грешки, усложнения и ВБИ. Съмнявам се, че условията в ковид отделенията в Разлог, Благоевград и др, са идеални. Вчера бащата на починалия младеж от В. Търново каза, че в болницата там не е имало тоалетни, бани. На болните за малката нужда е оставена 10л. бутилка от вода, а за голямата- тоалетен стол на средата на стаята. Надали в Благоевград и Разлог е по-различно. Стоят заключени, вероятно никой не ги поглежда нахранени ли са, пият ли вода. За поддържане на лична хигиена няма условия. Колкото са важни медикаментите за доброто лечение, толкова и грижите за пациентите. Така че не е добре да има струпване на много болни на едно място, защото скача смъртността.

Justinian2
снимка на Justinian2

Ти повдигаш за случая във В.Търново. Това е от официоза , не е от някой апокрифен сайт.  https://trud.bg/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B3-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-18-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/  За тоалетните и баните не вземам отношение. Но по медицинската част на случая съм на разположение. Чакам ако имаш въпроси по текста и историята ?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Давай си мнението по "медицинската част". Макар че не виждам какво точно ще разглеждаш  като "медицинска част" от хилавия текст в "Труд". 

Самуил Петков

KaraKoliu

Опростяваш. Когато има много болни в отделенията, дори не много тежки случаи, винаги има риск от грешки, усложнения и ВБИ. Съмнявам се, че условията в ковид отделенията в Разлог, Благоевград и др, са идеални. Вчера бащата на починалия младеж от В. Търново каза, че в болницата там не е имало тоалетни, бани. На болните за малката нужда е оставена 10л. бутилка от вода, а за голямата- тоалетен стол на средата на стаята. Надали в Благоевград и Разлог е по-различно. Стоят заключени, вероятно никой не ги поглежда нахранени ли са, пият ли вода. За поддържане на лична хигиена няма условия. Колкото са важни медикаментите за доброто лечение, толкова и грижите за пациентите. Така че не е добре да има струпване на много болни на едно място, защото скача смъртността.

Многократно съм обяснявал по повод "да не натоварим Здравната Система", че Здравната система взела-дала и ще я натовари немилостиво и пандемия от диария в детска градина ..

 

А на "защото нямаш роднина, лично засегната" съм обяснявал, ЧЕ ИМАМ ПЪРВА БРАТОВЧЕДКА - МАЙКИТЕ НИ СА ДВЕ СЕСТРИ - МЕДИЦИНСКА СЕСТРА в Севлиево ..

Та знам , и че сетстрите в болниците в малките градове са 100% пенсионерки, че това важи и за  принципно и за лекарите и общо-взето това е дереджето, свиквайте!

Единствената надежда е в Мерките!

 

Генерал-майор Мутафчийски!

 

"Седи дома - чети "Шок"!

Останете си вкъщи!

Ще смажем Короната с дисциплинираност, помнете ми думата!

 

Българите - прусаците на Балканите!

Justinian2
снимка на Justinian2
По-добре хилав текст , отколкото липсващ текст. ОК ! Първо виждаме уводната част от епикризата. Тя е хем хумористична , хем - срамна. Окончателната диагноза безсрамно се мъдри ... ковид 19 , със съответната клинична пътека , за която тези покварени типове са взели и пари /от умрелия младеж/ ! Момче прието в инфекциозното в "добро общо състояние" , и после лекувано със ...7 антибиотика /!!!!!!!/ показва само едно. Не знаят какво лекуват и защо лекуват. Няма микробиограми , няма хемокултура , нищо ! Значи е ... ковид 19 ! Що го лекуват със седем антибиотика ? Това ли е протоколът за лечение на ковид 19 ? Май са лекували не ковид 19 , а някаква бактериална инфекция , а ?... После - включване на Актемра ! Чудовищно престъпление. Първо - искано ли е информираното съгласие на младежа ? Ако той не е бил в състояние да даде такова , съгласие от близките му ? Това е НЕЗАКОННО лечение. "Лечение" по-скоро , щото това е убийство , предумишлено убийство. Лекарствата за ревматоиден артрит са страшно скъпи и се изписват по "програми". Фармацевтичните компании стимулират топ-прискрайбъри да го прилагат на избрани пациенти. В този случай го прилагат на НЕизбран пациент , а на жертва. Прибрали са пари и по тази линия ! Какво са търсили ? Някакви допълнителни ефекти на Actemra , уж подобряващи състоянието на "болни от ковид 19" . Недоказани. Неузаконени ! На практика - пълна глупост , нещо повече ! Препаратът е контраиндициран при инфекции защото руши имунитета - "Serious Infections – do not administer ACTEMRA during an active infection, including localized infections. If a serious infection develops, interrupt ACTEMRA until the infection is controlled. " https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2017/125276s114lbl.pdf Дори самите производители , Рош , проявяват достатъчно коректност и предупреждават че молекулата не е доказала качества при ковид 19 /Рош са МНОГО СЕРИОЗНА компания/ .Престъпна некомпетентност или предумишлено убийство ? Едно от двете. Но което и да е , Сибила-та , която възхваляваше ковид 19 и искаше съд за доц.Мангъров , трябва да се запознае със следователите и прокуратурата. 18 дена от приема до смъртта показват БАТАК. Индикации за интубацията на 30-ти юли не могат да бъдат само ниската сатурация. Индикациите са комплексни - клинично състояние , признаци на диспнея , най-вече КГА . Без данни от тези неща не може да се коментира. При всеки случай и за това - интубиран ковид - са взели бонус. Наглецът директор - какво да го коментираме ? В подопечнота му болница - псевдолекари жулят "програми" и осъществяват незаконни терапии , убиват хора. Бащата да не се помайва , а да хваща адвокати , да сезира международни инстанции , Страсбург, съд до дупка ! Историята на бащата до края е абсолютно правдоподобна , нещата не си ги измисля , а колеги "запознати отвътре" , са му обяснили за какво става въпрос. Такава е практиката в БГ. Гарван гарвану око не вади , но има и лекари със съвест. Ако имаш неясни неща , питай.
KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Много си се разпалил, а не бива. Като гледам това е част от епикризата, вероятно по-малко от половината. Виждат се част от лабораторните изследвания, част от рентгеновите изследвания и е изредена терапията. Така че кой знае какви изводи от това не могат да се правят. Възмущаваш се, че е лекуван с много антибиотици. Това  лесно се постига при тежки вътреболнични  инфекции, които не се повлияват от терапията, каквато вероятно е имал младежът в края. Бактериалната пневмония  е често усложнение при вирусни инфекции, при кислородотерапия или интубация. Пробват се двойни, тройни комбинации и се сменят ако след 2-3 денонощия няма подобрение. Така че това не е много необичайно. За Актемра има съобщения за положителен ефект при овладяване на т.н. цитокинова буря и са я ползвали. Дали имат информирани съгласия, не знам. Но ако си въобразяваш, че лекари на които в отделението им се влошава и умира млад мъж са мислели точно  колко струват пътеките и какви бонуси могат да изкарат,  си в голяма грешка.

 Престъпна некомпетентност или предумишлено убийство ?

И това го разбра от страница и половина непълна епикриза? Може да има грешки, некомпетентност, но това не може а се разбере само от епикризата. Трябва да се прегледа ЛИБ и цялата налична информация. Има случаи при които всичко е направено добросъвестно и въпреки това болните умират. Така че не бързай с изводите за мафия. Приличаш на прокурор от каскетурата, щом  правиш такива сериозни  изводи и обвинения от толкова малко информация. 

Justinian2
снимка на Justinian2
Нещо не зацепваш основните положения по казуса. Опонираш на инерция , колкото да се каже че ...За каква "вътрешноболнична инфекция" говориш ?? Момчето е постъпило в Инфекциозно отделение ! То е постъпило с ВЪНШНА НЕболнична инфекция /уж официално , да приемем/ Следователно то трябва да е лекувано за такава инфекция. Ако е вирусна - така както се лекуват вирусни инфекции. Ако са искали да включат антибиотик /максимум два !!/ за "вържи гащи" - включват се макролиди. Или цефалоспорини -3-та , 4-та генерация. Няма бог знае какъв избор. Изборът е азитромицин ! Бактериалната инфекция е възможна /а не честа/на вирусна такава. Кислородотерапията няма връзка с риск от бактериална пневмония , по-скоро обратното. Продължителната кислородотерапия е рискова за ХОББ-аджии и емфизематозни болни , но това е друг проблем. При интубация може да се вкара инфекция. При добри грижи , високо ниво на чистота и дезинфекция в отделението /реанимацията/ , рискът е по-нисък... Не бива да говориш на кило по материя която не познаваш. Ако априрори е имало съмнения за бактериална инфекция - защо не е направена посявка от храчка , още преди започване на антибиотиците ?? Да , често се изписват антибиотици на сляпо. Да , може да се сменят в хода на една пневмония , която не върви. Но 7 /седем/ антибиотика ? Това покзва професионална некомпетентност , безсилие , паника. Как може да се лекува с рисков медикамент на "експериментална база" критично болен , при условие че производителят НЕ ПРЕПОРЪЧВА това лечение за тази индикация ? Прочети ли линка на FDA , който ти дадох , или чукча только писател ? "Цитокинови бури" има само в главите на ковидистите "лечители" , в реалната медицина има ясно установени от опита и практика показания и противопоказания. Няма нужда от преоткриване на топлата вода , или оправдаване на престъпни "алгоритми" с парадоксални открития за бури и урагани. "Не знаел дали има информирано съгласие" - не знаеш , ама се фъргаш на амбразурата ? Айде по-подготвен следващия път.
perperushka

111-то място за България в класацията за свобода на словото! Редакцията, като изтрихте осмият коментар, това не означава, че разказът на опечаления баща ще стане по-малко интересен за хората. 

Самуил Петков

В Благоевград се разраства огнище в шивашки цех в Разлог, където вече са установени 60 заразени работници съобщи тази сутрин регионалната здравна инспекция. Те са жители на общините Разлог, Белица, Бабяк, Долно Осеново. Кметът на Разлог Красимир Герчев обясни, че 60-те положителни проби са установени вчера, а според лекари в обявените днес случаи има отчетени от предходни дни.

Спирайте шибаните цехове!

 

Спирайте заводите, спирайте ТЕЦовете, спирайте строежите на Каназирев, спирайте на ДжиПиГруп, спирайте Транспорта, спирайте АЕЦа , спирайте колбасарските фирми, спирайте златодобива на канадците, спирайте фармациите на Домузчийски ..

 

Спирайте да ни говорите, че от ходене всеки ден на работа не може да се заразим, а заразни са само и единствено футболните мачове на "Локо" Пловдив !

 

И спирайте да ни дуднете за пусти балове, стадиони, дискотеки и как да не влизаме в парк и да не сядаме на никаква пейка, за да ни се дари радостта на живот вечен..

 

Слава на Бога - за Заразната Лъжица вътре в църквите , за Славкините Ръкавици и Рориковите Наметала, вече спряхте и се куртулисахте файнъли ..

 

Куртулисайте и за пусти мутафчиидни Мерки ..

old war horse
снимка на old war horse

света марина във варна е пълна,

сега рзи е наредило на света ана

и другите да отварят интензивни за ковид.

инфото е от първа ръка!

Justinian2
снимка на Justinian2
С какво е пълна ? С болни , или със "заразени" ?
Самуил Петков

old war horse

света марина във варна е пълна,

сега рзи е наредило на света ана

и другите да отварят интензивни за ковид.

инфото е от първа ръка!

Ще се мре, яко ще се мре..!

А те викат "лек грип, не сядайте пет месеца на пейка и с години няма да се разболеете" 

Влез или се регистрирай за да коментираш