Quantcast
Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев: Сега е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години

"Единственият човек, който ме ръководи, е жена ми", обясни главният прокурор колко е независим
2 438
 БГНЕС

Персоналните заплахи срещу магистрати са ежедневие за прокуратурата. Времето е рай за престъпността, връщаме се към мутренските години. Прокуратурата е последната преграда срещу беззаконието - всичко това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова нюз, повтаряйки тезите си, които лансира от месеци. Досега обаче прокуратурата не е изнесла данните, на които почиват твърденията му за възраждането на мутренските времена, като дори обяви, че интервютата на главния прокурор не са обществена информация.

"Темата "съдебна реформа" интересува 4-7% от българските граждани и досега смятах, че няма за какво да се говори”, заяви в първото си тв интервю на живо за последните две години Иван Гешев. Сега обаче има опасност демократичната система в България да рухне, добави той. За много нови политици "съдебна реформа" е смяната на главния прокурор, обясни той в предаването “Офанзива”.

Гешев декларира за пореден път, че е свободен и не зависи от никого: “Единственият човек, който ме ръководи, е жена ми. Свободата и независимостта не са законодателен проблем".

Специализираните структури, които искат да закрият, са ефективни, надявам се, че целта не е да се помогне на мафията и организираната престъпност. Нека да покажат един човек, срещу когото те са използвани като бухалка, каза още главният прокурор. Закриването на спецструктурите е едно от обещанията на новата управляваща коалиция и вече мина на първо четене.

Главният прокурор отново коментира казуса "Жоси", но без да хвърли особена светлина. "Баща ми не е придобил дялове във фирма “Жоси”, единственото вярно в обвиненията е името на баща ми", повтори Гешев коментара си от вторник, когато Висшият съдебен съвет разгледа по допустимост искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за уволнението му. "Жоси" е една от точките в предложението на министърката. Идния вторник ВСС ще решава и по същество дали да уволни Гешев. Обяснението на Гешев е, че баща му щял да придобие два дяла за 100 лв. от дружеството, но не ги е придобил. Все пак главният прокурор призна, че е имал срещи с Георги Цолов Георгиев - един от собствениците на "Жоси", който се оплаква от опит фирмата да бъде присвоена с участието на Гешев. "Разговаряли сме няколко пъти, имал е служебни отношения с баща ми, аз не мога да реша гражданско-правен спор", рече Гешев.

"Хемус" се разследва от разследващи полицаи в МВР и в един момент министърът казва, че този случай е смачкан. Това е пародия", коментира и друг нашумял случай Гешев, пропускайки, че прокурорите са господарите на досъдебното производство и без тяхна санкция, например, няма как да се повдигат обвинения, или да се правят арести. 

Колкото до делото за изнудване на Васил Божков, образувано по неотложност от МВР, по което прокуратурата най-сетне се активизира да иска разпита на бизнесмена като свидетел заради твърденията ме, че е давал подкупи на Бойко Борисов, Гешев се съмнява, че ще се стигне до видео разпит на Божков. "Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като свидетел", обясни Гешев. "Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите (на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова) са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет", категоричен е главният прокурор.

Още

Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

8889
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17568
Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

27913