facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пореден ремонт в София е извършен некачествено

Участъкът на бул. "България" между "Гоце Делчев" и "Т. Каблешков" бе открит в средата на май
4 030

Приключилият през май ремонт на столичния булевард "България" в участъка от бул. "Гоце Делчев" до "Бул. Тодор Каблешков" е извършен некачествено, а част от елементите на градската среда са в още по-лошо състояние в сравнение с преди реновацията. Бордюри вече се рушат, а настилката е неравна, за което доказелства са локвите по нея. За това сигнализира гражданската организация "Спаси София", която публикува и снимки. "Бордюрите са толкова некачествени, че половината са унищожени още преди да са поставени. Скосяванията на тротоарите са несъществуващи, извън всякакви стандарти за достъпна среда и в нарушение на Наредба на регионалната министерство. Тук ще минава велосипедна алея и преходът между тротоара и пътя трябва да е 0 см. Част от подпорните стенички вече се рушат, а локвите ясно показват колко неравна е настилката", описва "Спаси София".

Обръща се внимание на билборд по велосипедното трасе, който не е преместен, заради което в бъдеще ще трябва да бъде заобикалян от колоездачите. "Питаме се докога управляващите, начело с кмета Йорданка Фандъкова, ще си затварят очите пред катастрофалните изпълнения, които ощетяват интересите и бюджета на София? Буквално и слепите хора ще забележат, че има сериозен проблем - високите и криви бордюри са непреодолима пречка за тях", коментират от гражданската организация.

Ремонтът на този участък на бул. "България" започна на 25 април, а в средата на май Фандъкова съобщи, че той е приключил,  че движението на автомобили се възстановява и че платното в посока "център" ще се ремонтира през август заради очаквания по-слаб трафик. Фандъкова уточни, че изграждането на тротоарите и велоалеята ще продължи.

От "Спаси София" критикуват и това решение на общината.  "Движението на колите беше пуснато преди 36 дни, но тротоарите са далеч от завършени. Това е стара практика на Столична община- да пуска движението за коли, а пешеходците продължават да се мъчат месеци наред, минавайки през разкопан строителен обект", посочва гражданската организация.

След серията некачествени ремонти в последните години в началото на 2020 г Фандъкова назначи специален свой заместник по направление "Обществено строителство". Позицията бе дадена на инж. Цветан Божинов, за който кметът каза, че е избран заради 30-годишната си кариера в строителството и заради успешно реализирани проекти. Изпълнител на ремонта на този участък на бул. "България", който е с дължина около 1 км., е "Трейс груп".

В бюджета на София за т.г. за ремонти по бул. България" са заложени 4.2 млн. лв., като собствените средства са 1.7 млн. лв., а останалото финансиране е от републиканския бюджет. Сумата за обновяването на конкретния участък е малко над 2 млн. лв., като за лятото на тази година се планира да започне и следващият - от бул. "Тодор Каблешков" до околовръстния път. Сметката за цялостното преасфалтиране на бул. "България" се очаква да бъде 13.8 млн. с ДДС. Общината сключи договор със строителната фирма "Трейс" през лятото на 2018 г.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът раздаде нови близо 70 млн. лв. на извънредно заседание

30.07.2020

1144 3
Собственикът на Княжевския лифт отказва външна експертиза

30.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1201 11
На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс

30.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3958 30

Коментари

Деянов
снимка на Деянов

Обаче парите са "усвоени" и са вече в нощните шкафчета....

mini96

Новина щеше да е,ако ремонта е извършен качествено!

Хулиган

За толкова пари - толкова.

Платете си двойно по-големи данъци и тогава половинката, която остане след плащането на комисионната, доволно ще стигне за качествен ремонт.

С трици гербери се не ловят...

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ignatiev/

Тодор Георгиев1...

Tрейс,ако не е Трейс ще е ГБС.Корупцията води до некачествен ремонт и строителство.

Under_My_Thumb

Нормата на грабеж на дон EUROлеоне не надхвърля 70%.

peniko

Значи, огелпиха и "мойта" улица: майка ми живее точно над пресечката на "България" с "Г. Делчев". Казвам над,  щото вече е много възрастна и в тия времена стои по цял ден на балкона (не излиза навън). Та от няколко месеца ми дума като се чуем: Сине, тия много бръмчат, много прах вдигат с всякакви машини, ама не виждам човешка ръка да пипне нещо, а една работа ако не я пипне човешка ръка - кучета я яли ...... Разсъждения на една 95!!!! годишна баба.

Hasta la vista

За новоремонтираната част на булеварда не знам как е, щото само веднъж съм минавал по нея, но миналия ремонт, от Гешов до Гоце Делчев, го бива - вече две години не е мръднал. И миналогодишният не е зле. Но все пак не е минал гаранционият им срок...Ще видим по-нататък дали няма да се повтори историята със болшинството софийски ремонти...

Каспър

Кмет от Самоков, архитект от Червен бряг...нима имате очаквания тоз град да се развива като Столица, а не като село?

fractal
снимка на fractal

София е с ограничена площ и неограничен обем или ограничен обем и неограничена площ кой кактому хареса

emo1971

Хулиган

За толкова пари - толкова.

Платете си двойно по-големи данъци и тогава половинката, която остане след плащането на комисионната, доволно ще стигне за качествен ремонт.

С трици гербери се не ловят...

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Сакън!

Е те тоз съвет, моля никога не им го давайте вече, че току виж Ви послушали...😬

Та това са истински гербери. Не си правете никакви илюзии, за ремонтите пак толкоз ще остава, независимо дали ще удвоят данъците... или ще ги утроят, виж за комисионната...😵

Влез или се регистрирай за да коментираш