Quantcast
Столична община дава заеми на скандални свои фирми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Столична община дава заеми на скандални свои фирми

Защо се отпускат пари на "Столичен автотранспорт", чийто шефове сключиха договор за ремонт на сграда срещу 960 евро на кв.м., пита Борис Бонев от "Спаси София"
2 589
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Столична община се готви да отпусне нови заеми на обща стойност над 10 млн. лв. на две от транспортните си дружества – „Столичен автотранспорт“ и Центъра за градска мобилност. Транспортната комисия в Столичния общински съвет гласува два доклада, с които на фирмата, която осъществява автобусните превози в града, ще се дадат 5,36 млн. лв., а на ЦГМ – 4,88 млн. лв. Заемите са за срок от 60 месеца, с годишна лихва от 1,1% и гратисен период от 1 година. Вносители на двата доклада са шефът на финансовата комисия Георги Георгиев от групата ГЕРБ-СДС и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от групата ВМРО-„Атака“.

С парите „Столичен автотранспорт“ ще разплати просрочени задължения за доставки на резерни части и гориво-смазочни материали. Със своя заем пък ЦГМ също ще погаси забавени и необслужени разходи. По време на дебатите Контрера поясни, че парите за двата заема ще дойдат чрез актуализация на бюджета на Столична община и с орязване на средствата за някой от планираните ремонти в града. "При актуализацията на бюджета ще използваме възможността от тези средства, които преди време ни бяха предоставени с постановление на Министерски съвет за финансиране на определени обекти, да редуцираме общинското им финансиране и да насочим част от парите за столичния транспорт", поясни Контрера. Като причина за отпускането на заемите той посочи епидемичната обстановка в София, намалелия пътникопоток в метрото, автобусите, тролейбусите и трамваите, както и това, че от повече от година шофьорите в градския транспорт са спрели продават билети от 1,6 лв.

Срещу отпускането на парите гласуваха опозиционната коалиция „Демократична България" и независимият общински съветник Борис Бонев. "При положение, че държавата отпусна средства за строителство на улици и най-вече за нови детски градини, всъщност парите ще отидат за попълване на дупки в нереформирания градски транспорт на София. Пари за инвестиции ще бъдат взети и ще бъдат дадени за спасяване на положението от неефективно управление. Вместо Столична община да прилага политики, за да привлече нови пътници и да направи обществения транспорт по-привлекателен чрез бързина и ефективност, тя ще гаси пожари с изсипване на банкноти. Не случайно и Министерството на финансите м.г. отказа да спасява нереформирания градски транспорт на София", коментира Бонев.   

През юли м.г  ЦГМ веднъж вече взе заем от Българската банка за развитие в размер на 15 млн. лв. за финансиране на разплащането на задължения към транспортните оператори, възникнали при изпълнение на транспортната задача.  Срокът на кредита е 60 месеца, с деветмесечен гратисен период по главницата и лихва не по-малко от 3 процента за целия период на кредита.

В края на 2020 г. Министерството на финансите отказа на искане на Контрера да отпусне финансова помощ  на общината за подпомагането на закъсалия градски транспорт в столицата. От отговора на ведомството ставаше ясно, че една от причините за отказа е това, че Столична община не е провела нужните реформи в сектора и не оптимизирала баланса между приходите и разходите в тези и останалите общински дружества в транспорт – „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“. Междувременно стана ясно, че през есента от финансовото министерство са отказали същото искане и на кмета Йорданка Фандъкова. 

Особено скандален е отпуснатият заем на „Столичен автотранспорт“, за чийто шеф Слав Монов преди Нова година стана ясно, че е сключил договор за ремонта на фирменото общежитие в ж.к. „Дружба“ с частна фирма при цена от около 960 евро на кв. м.  "Искам да знам как се връзва един ремонт с италиански гранитогрес и чешки латекс и подобни излишни луксове с днешния плач, че "Столичен автотранспорт" няма пари да си покрива разходите за резервни части и консумативи?", попита отново Борис Бонев.

Не по-малко скандално е и решението на Столична община да даде заем на ЦГМ, който в момента се управлява от бившия кмет от ГЕРБ на столичния район "Студентски" Димитър Дилчев. След като избирателите изгониха Дилчев от поста, той бе назначен уж за времен шеф на транспортното дружество до провеждането на конкурс. В началото на 2021 г. обаче съпартийците му в СОС го избраха и за титуляр. Както "Сега" нееднократно писа, първият мандат на Дилчев ще се запомни със забавения старт на системата за продажбата на електронни билети в София, която трябваше да заработи от Нова година, и с безпрецедентния съпътстващ хаос с продажбата на билети от 1,6 лв. Въпреки че от повече от година водачите на превозни средства не продават талончета заради пандемията, до февруари 2021 г. ЦГМ не предлагаше закупуването на билети за еднократно пътуване през мобилно приложение.    

 

 

Още

Въпреки призивите ул. „Шишман" няма да е пешеходна след ремонта
Зона Г-14 може да стане туристическото сърце на София

07.05.2021

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

927
София изгражда канализация на някои от най-скъпите си квартали