Quantcast
Съдът на ЕС посъветва България да признае дете с две майки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът на ЕС посъветва България да признае дете с две майки

Становището на генералния адвокат няма задължителен характер за страната ни
2 403
 ЕПА/БГНЕС

България трябва да издаде документи за самоличност на дете с две майки с еднополов брак. Това е становището на генералния адвокат към Съда на ЕС в Люксембург, предаде БНР.

Казусът възникна миналата есен, когато районната администрация в софийското село Панчарево отказа да издаде акт за раждане на дете, родено в Испания през декември 2019 г. В испанския акт за раждане са записани две майки - българка и англичанка, които имат сключен брак във Великобритания.

От район "Панчарево" на Столична община отказаха да издадат български документ, докато не бъдат представени доказателства коя от двете жени е биологичната майка на детето. Българската майка обаче прецени, че не е длъжна да представя подобна информация, и заведе дело в Административния съд в София.

Съдия Десислава Корнезова отправи запитване до Съда на ЕС по казуса. Така за първи път беше повдигнат правният въпрос за признаването на две лица от едни същи пол в качеството им на майки на дете български гражданин, родено в друга страна от ЕС, който е свързан с начина на определяне на произхода на гражданин. Детето може да получи британско гражданство по линия на другия родител, което обаче не би му дало правата на гражданин на ЕС.

В случая представителят на европейския съд само излиза със становище, което не може да принуди България да признае брака или родителските права над детето.

Още

АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

13.09.2021

7283
И през 2021 г. София няма да изкупува частни имоти в паркове
ГЕРБ овладяха единствената независима комисия в СОС

09.09.2021

2873