facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Таксиметърджиите искат 3 пъти по-висока първоначална такса

За София решението за увеличението ще бъде взето от Столичния общински съвет
2 267
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса на услугата, обявиха представителите на Национален таксиметров синдикат (НТС), Национален съюз на превозвачите (НСП), Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи (БКТВП) и Съюз „Такси“. Исканото увеличение е заложено в промяна на Наредба 34 и вече е внесено в Министерство на транспорта, от където се очаква отговор в срок от седем дни.

Според представителя на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков проучване сред потребителите 70 на от оплакванията на гражданите са заради отказ на шофьора да извърши кратък курс. По думите му кратките курсове, които извършва един превозвач на ден в различните времеви диапазони, са между 25 и 50 на сто. Цветков поясни, че с повишаване на първоначалната такса проблемът ще изчезне, защото стойността дори на най-кратките курсове ще се повиши. 

Очаква се до около месец да стане ясно с колко ще скочат цените на таксиметровите услуги. Ако промените станат факт  и таксата се увеличи трикратно, в София тя  ще скочи от средно 77 ст.  на 2.31 лв. Което означава, че крайната цена на курс ще поскъпне с около 1,16 лв..  В столицата се движат 6040 таксита, регистрирани в общината.

„В момента стойността от 0,77 ст. Честно казано, тя е изключително ниска. Един автобусен билет струва 1,60 лв. Категорични сме, че трябва да има увеличение. Мисля, че ще се стигне до консенсус колко трябва да бъде то. Приемлив за тях, разбира се и за хората, които се возят”, заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

На обратното мнение са в Столичния общински съвет. Чрез промени в наредбата там ще бъде взето окончателното решение какви да бъдат минималните и максималните тарифи за превоз. „Увеличението на цените трябва да бъде обвързано задължително с повишаване на качеството на услугата. Няма как с 15-годишен автомобил да искаш лев на километър”, коментира шефът на транспортната комисия в СОС  Карлос Контрера.

„Финансовото състояние на таксиметровия бранш след 13 март е повече от плачевно“, коментира шефът на "Радио СВ такси" Емир Игнатов по БНР. „Единственото, което таксиметровите водачи получиха като бонус заради въведеното извънредно положение, е едно безплатно „картонче“ (б.а. - разрешителното за таксиметрова дейност, издавано от общините), което някои го вадят само веднъж в годината, а други – два пъти годишно. Така че това е единственото облекчение конкретно за шофьорите. А иначе самите таксиметрови фирми направиха различни отстъпки за своите водачи, но – повтарям – държавата не направи нищо за тях – и те именно затова са недоволни! А разходите на таксиметровите водачи са огромни – над 1050 лв. средномесечно, като се започне от лизинговите вноски за автомобила, каско и гражданска отговорност и се стигне до таксата за ЦДП и осигуровките. Таксиметровият водач трябва да има стабилна работа, за може да изплаща тези вноски и да му остава някакъв приличен доход за семейството. Затова и постоянно чета във Фейсбук много нелицеприятни коментари, които правят таксиметровите шофьори за своето неприятно положение“,  заяви още Игнатов.

74

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София няма да отвори всичките си документи за гражданите
Властта в София обеща да се отвори за гражданите преди 2022 г.
СОС продава и купува имот с 4 млн. лв. печалба за "Титан"

21.04.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3475 13

Коментари

Страници

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

Нема да им стъпим!

Johnny2965

Принципно, да се возиш с такси е необходимо в случаите, когато си зле организиран, не притежаваш собствен автомобил, или си употребил алкохол.

редник

Не ги разбирам - нямат клиенти, но искат по-високи цени?

Ми да махнат седалките и да сложат барбарони...      ;)

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

А разходите на таксиметровите водачи са огромни – над 1050 лв. средномесечно, като се започне от лизинговите вноски за автомобила, каско и гражданска отговорност и се стигне до таксата за ЦДП и осигуровките.

Обикновено в счетоводния баланс има две колони -- приходи и разходи. Прочетохме за разходите, нека видим и приходите -- колко средно километра пробег на ден прави едно такси и колко лева приход реализира. След това може да го умножим по 20 (примерно) и да видим колко приход има за 1 месец. И тогава да говорим аргументирано за промяна на таксиметровите тарифи (imho).

Таксиметровият водач трябва да има стабилна работа, за може да изплаща тези вноски и да му остава някакъв приличен доход за семейството.

А аз помня едни съвети от не толкова далечното ни минало, за тези които се оплакваха от ниски доходи -- работете повече, на две или три работни места.

 

И понеже не разбирам аргументите за повишаване на първоначалната такса за „наемане“ на такси, ще предложа, ако тя се увеличи, първите 5 километра да бъдат примерно по 0,25 стотинки на километър и за всеки следващи 5 километра тя да се удвоява 👀

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

Изключително разумно предложение: ако действително проблемът е нерентабилността на късите курсове, има логика първите няколко километра/минути да са на по-ниска тарифа, като по този начин всъщност горе-долу се запазват цените на курсовете с приемлива за шофьорите цена, а най-евтините курсове поскъпват до някаква приемлива стойност.

Ама такъв проблем реално не съществува. Ако курсът излиза към 3лв и бакшишът се намръщи, винаги можеш да му предложиш да му дадеш 5лв.

Коста Чутурков

Всички са чесъни, нали? Истинският софиянец не ползва такси.

 

Авторът е изковал нова българска дума "таксиметраджия", нека за това бъде записан в залата на българските будители

SgtTroy
снимка на SgtTroy

тва не касае юбер, нали? 😎

BoulevardDudukov

А аз мога ли да искам три пъти по-чистоплътни шофьори, три пъти по-нови коли, а не трошки, минаващи за автомобил само по африкански стандарти, три пъти по-малко радио "Веселина", три пъти по малко въпроси от типа "таз' улица Ангел Кънчев, къде се намира?", и т.н., и т.н?

Калпазанче

Поне половината от исканото ще им се даде, защото Него го е шубе. Не от шофьорите ,а от претестите по принцип. Гузните шайкаджии са големи шубелии! Освен това Той не дава нищо. Ще плащат потребителите. Хак да им е!

MAPOH

Борисов да вади тлъстите пачки и златото от чекмеджето в спалнята си и да им плати масрафа на клетите таксиджии.

Solace

Таксита не ползвам. Даже в случаите, когато се прибирам късно вечер, нощем и т.н. - движа си пеш (или с личния автомобил, в зависимост от ситуацията). Инцидентно, веднъж на 2-3 години ако се случи да ползвам бакш, като избягвам шишините ОК-ки.

 

Но както и ddantgwyn е споменал - нека видим приходите. И ако някой не може да си плаща лизинга, възникват няколко въпроса:

- приходите ли са ниски, или разходите са високи?

- ако приходите са ниски - или хората не ползват услугата, или услугата е с огромно предлагане и таксиметърджиите са в повечко на пазара;

- ако дейността е нерентабилна - защо продължават да я вършат? Надали е от социална загриженост;

- ако сравняват първоначалната такса с билета за градски транспорт, да помислят, че с 1,60 лв. се возиш от Люлин до Младост, от Хаджи Димитър до Свобода и от Слатина до Пасарел. Вярно, по-бавно и с други пътници, но все пак е 1,60 лв.

- цените на горивата паднаха, но не съм чул за промяна в цената на услугата. За качество да не говорим.

mamut

 а и повечето таксита карат на метан или пропан, а там цените са още по - ниски, май лизинговите вноски са високи

Звън®
снимка на Звън®

Разумно е първоначалната такса да стане 1.11 лв. - лесно се помни. Към нея да се добави изискването клиентът задължително да оставя три саморъчно изписани цитати на Гьоте. Дончев - гумената глава с оскубани вежди ще ги осрибрява на всяко тримесечие.

Дежурния

Мотивацията за предложението са проблеми с "кратките курсове" в което има някакъв разум. Решението обаче не е общо вдигане на цената, а примерно начална такса 3 лева, която включва първите 2-3 километра. Като се включи и престой, кратките курсове отиват на около едни 5 лева и проблемът е решен. Предлаганото сега обаче не изглежда по този начин, а прилича повече на някакво картелно споразумение за вдигане на цени. В силно конкурентен сектор това ще доведе само до масови хитрини за заобикаляне.

Леля_Стойка_III

Дайте им, бе! Нека стане 3 лв., само за да се качиш в таксито и после да фалират от лакомия ...

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ср., 01/07/2020 - 10:45 (нов)

@Дежурния

Мотивацията за предложението са проблеми с "кратките курсове" в което има някакъв разум.

Какъв точно е разумът?! Че искат с по-малко труд да правят повече пари?! Или да стоят по цял ден в колата на някоя стоянка и с два курса да си избият разходите за деня и да имат приличен доход?!

 

Пак да припомня какво се казваше за хората, които се оплакваха, че имат ниски заплати и парите не им стигат -- сменете си работата или работете повече. Никой не говореше за даване на повече пари на тези хора.

Дежурния

Става въпрос за кратки курсове, до километър, където наистина се влага повече труд и време, отколкото е полученото (2 лева). Факт е, че има проблеми да те качат за кратко разстояние. Сегашният предлаган вариант е за получаване на повече пари без да е обосновано. В Германия началната такса e 3-4 евро (да, за почти само чисти и хубави Мерцедеси, да там заплатите са по-високи...) и няма протестиращи.

Иначе предложението, както е направено е тъпо. Ако не им стигат парите, могат да си увеличат тарифите до разрешените горни граници. За София са 1,30/1,60 лева на километър, като почти няма стикери с обявени такива стойности, масово обявите са за долната граница към 0,80/0,90.

фортинбрас

„ТаксимеНтърджии, сър!”

И Митничари на геврека, в който „дупката” от 0,99 – 1,60 лв. била твърде малка, за да скочи през нея „Балканский лъв”, шест петилетки оцеляващ на диета от „заешка салата”.

goodnight

Хората протестират не че им е хубаво, а за това, че не им е хубаво. Огромно количество години цената не е пипана. Инфлация за таксиджиите няма ли? Хляба поскъпна двойно за това време. Таксиметровата услуга не е социална услуга. Цените са съобразени с това, че караме на метан. Огледайте се наоколо - всичко поскъпва - ток, вода, парно, детска градина - всяка година. От ресторанта не можеш да излезеш ако не "олекнеш" с не по-малко от 80 лв. - при това за скромна вечеря. А, аз возя пиян чичко за 3.20 лв. от НДК до ул. Криволак - ЗАЩО? - Защото е супер евтино!!!! Вчера за 14 ч. работа имам 66 лв. оборот, от тях 16 лв. са за метан. 

Бял. Инжинер. Възпитан. Колата е произведена Декември 2019 г. (чиста е). Лизинга за колата е 200 лв. на седмица.

nafta

А какво пречи цената да се вдигне без протест? Или вие искате ДЪРЖАВАТА да вдигне МИНИМАЛНАТА цена за КАЧВАНЕ в такси и да я направи ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички? Що?

Имаш предлагане, имаш и търсене. Щом някой иска да се качи на кола, модел 2019г, и да даде 5 лв да седне на седалката, да дава. Няма проблем. Ама ако има някоя компания, която реши, че сядането на седалката на кола, модел 2015г струва 1.00 лв, то сигурно и тя ще си намери пътници.

Та, какъв ви е проблемът на бакшишите?

dobadoba

goodnight,

То е ясно е, че няма да излезете да протестирате от хубаво.

Но защо държавата трябва да решава чисто пазарни въпроси?

Или трябва и държавна таксиметрова компания да направят?..

⚓️

За протокола:

'Вчера за 14 ч. работа имам 66 лв. оборот, от тях 16 лв. са за метан.'

С 16лв за метан поне 300-400км се минават?..

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ср., 01/07/2020 - 12:08

@goodnight

Хората протестират не че им е хубаво, а за това, че не им е хубаво. Огромно количество години цената не е пипана. Инфлация за таксиджиите няма ли? Хляба поскъпна двойно за това време. Таксиметровата услуга не е социална услуга. Цените са съобразени с това, че караме на метан. Огледайте се наоколо - всичко поскъпва - ток, вода, парно, детска градина - всяка година. От ресторанта не можеш да излезеш ако не "олекнеш" с не по-малко от 80 лв. - при това за скромна вечеря.

Не се заяждам, но това, което казвате важи за всички хора, нали? Или мислите нещо друго?

 

Освен това, винаги досега, когато браншовите организации на таксиметровите шофьори са искали увеличение на цените са се аргументирали с цената на бензина, а не с цената на метана или природния газ. Това също прави впечатление на клиентите ви.

А, аз возя пиян чичко за 3.20 лв. от НДК до ул. Криволак - ЗАЩО? - Защото е супер евтино!!!! Вчера за 14 ч. работа имам 66 лв. оборот, от тях 16 лв. са за метан. 

За колко време се стига от НДК до улица „Криволак“? 5 минути, 10 минути? Едно такси не трябва ли да се движи непрекъснато, за да бъде рентабилно? Значи проблемът не е толкова в ниската цена, а че няма „лесен" начин как да правите непрекъснато „пълни“ курсове, макар и на кратки разстояния. Конкретно примерът, който посочвате, се вписва идеално в предложението ми от първия ми коментар.

Бял. Инжинер. Възпитан. Колата е произведена Декември 2019 г. (чиста е). Лизинга за колата е 200 лв. на седмица.

За колко време се изплаща колата при тази вноска? 3 години? И защо е избрана схемата със седмични лизингови вноски (не от вас предполагам е дошло предложението)?

 

Като инженер би трябвало да сте запознати с идеята за двете колони в счетоводният баланс и какви възможности ви дава за тяхното оптимизиране.

 

И накрая -- написаното по-горе не е упрек нито лично към вас, нито към останалите ви колеги. Просто се опитвам да разбера с какви точно проблеми се сблъсквате в ежедневната си дейност.

Solace

Това е вчера. А миналия ден? А миналия месец? Няма как да убедите някой мислещ човек, че с 66 лв. на ден ще стоите на тази работа - това е по 850 лв. остатък след плащане на лизинга. Отделно са разходи за гориво, административни, и т.н. Като теглиш чертата - я останат 500 лв. на месец, я не, а това за София е доход, който не си заслужава усилията. С инженерна диплома ще се изкарват доста повече.

 

П.П. не се заяждам, излагам факти и допускания. Също така допускам, че пияният чичко не е оставил точно 3,20 лв. за сметката.

 

Luckbox

Абе не е лошо наистина да се вдигне първоначалната такса - на мен често ми се налага да ползвам такси за 2-3 км, защото няма къде да паркирам и няма автобус. И се започва едно пазарене - ''ама кратък е курсът'', ''ама аз за 3 лв какво да те качвам'', аз им предлагам 5 лева и тогава се съгласяват. То като вдигнат първоначалната такса пак ще плащам 5 лв, ама поне няма да се пазаря и да им се моля. 

Еееехх, хубаво си беше Юберчето, докато го имаше....

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ср., 01/07/2020 - 12:29 (нов)

@dobadoba

'Вчера за 14 ч. работа имам 66 лв. оборот, от тях 16 лв. са за метан.'

 

С 16лв за метан поне 300-400км се минават?..

Не съм убеден, аз с около 65 литра природен газ минавам около 450-480 километра, но нямам идея как е с метана.

 

Но това са сметки, които трябва да се правят най-вече от таксиметровите шофьори, а не от нас (imho). Както и сметките за оптимизиране на приходите и разходите.

Скрудж

Нормален разход на метан за нова кола е около 3-3.5 кг. за сто км. Хайде да ги смятаме на 4 кг.

С 16 лева разход за метан би трябвало да се изминат около 300 км. Ако само половината са платени, трябва да има оборот от 118.50 лева само за пробег. Отделно за първоначална, престой и т.н.

Но дори от тези 118.50 като извадим горивото и лизинга остават едни 50-60 лева. Ами, това си е средна заплата за страната при най-груби сметки.

Моите извинения, но таксиметровата  работа е нископлатена в цял свят.

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ами благодаря, не бях наясно как върви метана като гориво.

 

При мен природният газ го таксуват май на литри (ще трябва да видя касовите бележки все пак), което ще трябва да се преизчисли, ако ще сравняваме.

Дежурния

Килограм метан е малко над пет литра и половина. Разходът спрямо литри бензин обаче е по и над 3, докато за пропан-бутан е 1,2 -1,25.

3 килограма метан са около 17 литра или някъде 5 и нещо бензин на 100 км, а при 4 килограма излиза 7 на сто бензин. Доста скромно за градско каране лятно и особено земно време, задръствания...

Е, не е само горивото. Стотина хиляди километра годишно градско каране водят до сериозни пера за ремонти и консумативи. Има и сериозни такси за включване в системата за повиквания, хартии, лицензи, прегледи, стикери... са над хилядарка годишно, осигуровки. От друга страна има и "помпи" и разни други приходоносни дейности по други тарифи за километър и престой, особено по нощните смени...

goodnight

Отговарям:

1. Защо тогава държавата определя цената на билета за градски транспорт. Ако цената се определя от пазара, тогава ще се возите в брички, управлявани от роми, на по 15 г. за по 0.40 ст/км - това удовлетворява ли ви?

2. С метан за 16 лв се изминават 360 км НО на извънградско, по магистрала. В София за 16 лв се изминават около 180 - 200 км

3. Ако има курс след курс ведага няма да искаме увеличение. Късия курс отнема: 4-5 мин. да стигнеш до клиент. 6-7 мин. да го закараш, 3-4 мин да излезеш на подходящо масто( в тези мин. вклювам няколкото докато клиента се качи). 11 -16 мин всичко. Дългият курс отнема 5-6 мин повече да го закараш, но взимаш повече от двойна, дори тройна цена. Общо взето късите курсове бутат оборота надоло.

4. в момента цената е съобразена с метан, за бензин или дизел въобще не може да се върже нищо.

5.Колата се изплаща за 6 години, това не зависи от мен. Понеже е нова, обслужването също е доста скъпо и задължително, заради гаранцията.

5. При настоящата ситуация (ковид) правя между 5 - 7 и 10 - 13 курса, зависи силен(петък, събота, празник) или слаб ден(делнични дни) е. ДА, има изключения, НО и в едната посока и в другата посока. Ха сега сметнете, дори за ден с изключение "нагоре", напр.15 курса при средна цена 8 лв на курс(това е оптимистичният вариант) колко пари правя. И това е при положение че избягвам късите курсове. Е, признавам, случват се и рекорди, но небързайте да завиждате, има рекорди в обратната посока.

И, Моля, не мислете, че съм седнал тук да ви будалкам. Това е самата истина.

6. Специално за "Скрудж: Този разход който го смяташ е за извънградско - действително колата е изключително икономична, но на извънградско - около 3,5  до 4 кг метан на 100 км, което е около 4,4 - 4,6 лв. на 10 км. На градско колата харчи около 7 кг. на 100 км. Имайте впредвед, че ние непрекъснато се увираме в тесни улички, с дупки или пък легнали полицаи.

Имай впредвид, че тази сума, която смяташ, е имперично изведена, в действителност нещата са други.

И последно - смяташ че сумата съответства на средна работна заплата(сметнато чисто емпирично), НО нашта смяна е 11-12 ч. на ден. Заслужва ли си?

Като заключение: Предлаганото увеличение е 1.54 лв. на курс. Повече от 10 г. цената на таксимитровата услуга не е променяна. 1.54 лв днес в сравнение преди 10 години е нищо увеличение. Заслужава ли си човек да пише коментари изобщо, при това за услуга която не е задължителна. Това не е увеличение на тока или на парното.

wreckage
снимка на wreckage

👍

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш