Quantcast
Бизнесът излeзe на нов протест срещу наредбата за касовите апарати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бизнесът излeзe на нов протест срещу наредбата за касовите апарати

Повече от половината регистрирани по ДДС фирми не могат да покрият изискванията до 31 януари
Обновена
13 467
 Илияна Кирилова
Протестът пред Министерството на финансите

Отчаяни търговци, които не могат да изпълнят в срок изискванията за подмяната на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите, протестираха пред финансовото министерство. От няколко дни недоволните се организират в социалните мрежи. Протестът започна в 17.00 ч., както бе планирано. Десетки представители на фирми се събраха пред сградата на МФ, но не бяха приети от министъра или някой друг от ведомството. Протестът е граждански и няма никакви политически цели, заявиха участниците. 

Повече от година прословутата Наредба 18 за касовите апарати тормози бизнеса с нови изисквания за фискалните устройства и софтуера на фирмите, след като НАП обяви, че масово се укриват обороти в търговската мрежа и заведенията. 
На 31 януари изтича срокът, в който всички регистрирани по ДДС фирми, и тези, които използват софтуер за управление на продажбите - т.нар. СУПТО, трябва да започнат да работят само с одобрени от НАП софтуери.

Въпреки многократните дискусии и удължаването на сроковете търговци продължават да смятат, че все още има неясни и противоречиви текстове и тълкувания на наредбата. "Бизнесът може да се дигитализира, и да подава данните към НАП, само когато има ясно дефинирани правила и санкции, без да има място за тълкувания", посочиха търговци. Недоволството е насочено и към голямата финансова тежест за подмяна на фискални устройства и софтуер от страна на бизнеса на светло и най-вече за малките и средните фирми.

Търговец на храни на едро заяви, че излиза на протест, защото няма време да регистрира софтуера си в НАП, а причината е прекомерната заетост на програмистите покрай промените в Наредба 18. Другият вариант е след 31 януари да премине единствено към банкови разплащания, което обаче ще го лиши от някои от клиентите му.

Сред протестиращите преобладаваха и малки електронни търговци, които са объркани от поредни промени в наредбата, подготвяни от финансовото министерство. "Продължават да се правят промени в последния момент, които водят до още свръхрегулации", смятат е-търговци. "Въпреки заявеното намерение на законодателя да регламентира дейността само на продажбите чрез електронен магазин с дебитни или кредитни карта,  на практика се задължават абсолютно всички търговци да преустроят начина си на работа при продажби чрез пощенски паричен превод. Промяната все още е предложена за обществено обсъждане, но докато се приеме и влезе в сила, за нас няма време да изпълним срока, който е 31 март, обясни предприемач с електронен магазин за хранителни добавки. 

Повече от половината фирми, регистрирани по ДДС, няма да успеят да обновят своите СУПТО до края на януари, посочиха за в."Сега" от Българската асоциация за развитие на бизнес-софтуер. Тези фирми ще трябва или да затворят, или да чакат да бъдат глобени от НАП. Приходната агенция и Министерството на финансите категорично заявиха, че поредно отлагане на срокове за изпълнение на новите изисквания няма да има.

Търговците планират пореден протест пред финансовото министерство следващия понеделник.
 

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цели сектори скоро ще изхвърлят касовите апарати

14.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

12160 21
Съдът отмени разпоредби в печалната наредба за касовите апарати

21.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

2525 3
9% ДДС за храната за вкъщи влиза в сила още от 1 декември

19.11.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1067 5

Коментари

Страници

MAPOH

Много протести, но всичките по различно време. Толкова ли е трудно да се съберем на един масов протест и да изринем шайката. Сигурно и този протест ще е мирен и с голо дупе ще сваляме мафията.

 

Апропо, в Перник не кирлясаха ли вече от безводието там, или чакат да им пуснат малко кална водица от някоя пещера?

Тренд Петков

не се кахъри...и това ще стане...в момента сме в стабилност....по Борисовски. сиреч вие плащате, ние харчим..устройва ни....не народа, шайката. Когато народа му писне,всички тези плямпала за стабилност ще избягат нейде..те си знаят и сас е подготвили.И ще лъсне огромната нестабилност, щото всичко е заложено,опоскано,доведено до фалит...и огромни заеми...Тези ще си бият камшика,ще стоят отстрани,ще викат че са оставили държавата цветуща, ама ден преди кредиторите да си поискат парите...помнете,това ще слушате години наред....за да не им поискате сметка за загубите..която те са натрупали, а вие трябва да платите

Nashenec

Всичко е само и само да се съберат де що могат пари. И за тол-таксите, и тук и на още много други неща.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Действително въпросната Наредба-18(и особено ежедневните промени към нея) е един колосален Франкенщайн!Създадена е от хора в администрацията Му и министерствата Му, които не са продали ни един гвоздей или баничка през живота си и хал-хабер си нямат от реалната търговия.С цел да оправдаят висенето си в меките кресла и най-вече немалките си държавни заплати.Наредба бе променяна ъмнайсе пъти и даже вече самите служители на приходната агенция горките се омотват в нея и не могат да дадат еднозначно мнение по различните казуси.А възможността за различни тълкувания прави безмислено съществуването на дребния и особено микро бизнеса в България.По телевизора нон-стоп плещят как щели да облекчават точно този(дребния) бизнес, а всъщност го засипват с рестрикции, всекидневно му измислят нови и нови условия, а се правят на разсеяни дори на призивите да се вдигне 15-годишния праг за регистрация по ДДС.С една дума:Микробизнеса е в кома, а те го млатят с лопата по главата и му крещят:''Ти си престъпник!Дай пари!"

Целта на държавната администрация е твърде ясна и прозрачна:

Олигархичният бизнес реве, че няма работна ръка.Особено за нискоквалифицираните професии.Унищожаването на малкия бизнес е в услуга разбира се на този едър(приятелски и ''правилен'') бизнес.Съответно след съсипването на ''дребните'', освободената работна сила от безизходица да се хване някъде на работа(пак при едрите ''правилни'' бизнесмени) за 600 лева заплата.Бруто.

Ще има и по-смели фалирани дребни предприемачи, които пред алтернативата ''работещ беден в България'' ще предпочетат Терминал 2.Това пак е добре за Властта(или поне там така си мислят).По простата причина, че ще се увеличат работещите българи навън, ерго- ще се увеличат и хората-''инвеститори'', които изпращат твърда валута в страната на все още мърдащите си роднини.Тъй като в последните години други ''инвеститори'' внасящи в България пари, освен родните гастарбайтери реално няма.Избягаха.Най-вече от липсата на корупция, стабилната правова държава и великолепните условия за бизнес развитие.

Протестът е опит на тези отчаяни хора да променят нещо в тази ''държава'', преди да затворят бизнеса си..Трудно, почти невъзможно.На власт са ''калинките''.А при бръмбарите няма ни логика, ни мисъл.Има само ядене.

Slava
снимка на Slava

Едни крият обороти, други крадат шашки с тротил... Протестите срещу желанието на държавата да въведе ред и да ограничи кражбите получават подкрепа от вряскащите бедни.

3NT
снимка на 3NT

егати бизнеса дето не може да извади пари за касов апарат  но Истината е че бавят защото още не са  хакнати добре новите техники.

То и на  женския пазар ги задължиха с електрони везни и забраниха преди 10 г. други кантари  но мургавият бизнес там си върви.

ppipi7766

Егати коментара от човек който не се е сблъскал с новтие наредби.

До тук за едно работно място инвестицията ми е 720 лева без да съм платил нищо за софтуера.

После смятаме и него, пари за инсталация и честито! Месечна такса за обслужване поне 20 лева без ддс.

За година са 288 лева, по лев и малко на работен ден.

То да беше само това, знаеш ли колко такива  са с тоя лаф " Ти сега за 50 лева ли си?"

Не съм ,ама всеки ден се появява по един от Вас да иска 50 лева.

Рекет, държавн рекет за едни "наши фирми" дето раздават хартишки за съвместимост със законите.

3NT
снимка на 3NT

ай недей да хленчиш  ми явно си толкова бизнесмен щом това 50 лв ти проблема но не казваш ,че вадиш няколко хиляди да "заобиколиш"НАП 

всеки втори води двойно счвтоводство и затова не ревете. Д ане поствам цени от бели държави на стоки и услуги.

 

мен не ме мисли там където живея  нещата са уредени и в срока  няма отлагане няма  пренасрочване.

а каква фирмичка си като нямаш назначен някой дето чатка  компове? Инсталации  ре инсталации ъпгрейди.

а нищо не мецна з а Надценки за сменени етикети за услуги далеч от нормалното в други държавки. 

Сгугню
снимка на Сгугню

Повече от половината фирми, регистрирани по ДДС, няма да успеят да обновят своите СУПТО до края на януари, посочиха за в."Сега" от Българската асоциация за развитие на бизнес-софтуер.

Eй-й-й, колко първосигнални празни приказки по темата във форума.

Година и кусур бизнусът не може и не може да си си оправи касовите апарати.

Година и кусур.

Един път, втори път, трети път се удължаваше срока.

И пак не били готови.

Е, работата, мисля, е ясна - не щат да са готови.

Щото ще им лъснат укриванията на оборот.

Български бизнесмени, сър!

DeadElf

Някой зовеше във форума, че трябва да се чете...

Парадоксът на тази наредба, в която всяка втора дума трябва да се тълкува е, че най-потърпевши са тези фирми, които работят на светло. Онези в сивия сектор само се подсмихват 

 

rorik

Сгугню,

?

 

Как така селското кафененце си смени касовия апарат , тия не могат??

Ми нали до сега пак си плащал за компютър , програма ,  касов апарат или принтер??

Ама сега няма чук копченцето и "служебен бон".

 

 

 

erkek

Ето на-един електронен магазин от който купувах често и той хлопна кепенците-Поради абсурдно дефинирани условия и изисквания, противоречащи на други закони и наредби за интернет търговия, в наредба Н-18 (или както я нарича малкият бизнес „Недоразумение 18”) от страна на НАП, подкрепяща основно големите интернет магазини и в противоречие на посоченото от НАП основание за конкуренцията.
Нашият сайт няма да работи за неопределено време, 
докато „компетентните” органи не дефинират наредбите в разумен и изпълним вид, които да помогнат на малкия бизнес в България да се развива. Сегашните, написани от НАП изисквания-капани, само отварят вратички за санкции и глоби, с които унищожават малкия търговец.
Извиняваме се на нашите клиенти за създаденото неудобство!

П.п. Програмистите и фирмите, предлагащи лицензиран софтуер СУПТО - оценяваме вашата работа и труд, но малките търговци не реализират големи печалби от интернет. Вие искате суми за годишна поддръжка (без промоциите, които предлагате в момента, една хитра но временна стратегия), равни на около 1/3 от оборота, реализиран през интернет (ясно ви е, че освен това се плащат хостинг и домейн, отделяме и допълнително време за поддържане - качване, триене, коригиране на цени и стоки, допълнителни опаковки и изпращане по куриерски фирми), което на практика е цялата печалба от дейността през такава платформа (танто за кукуригу), само и само да сме в крак с новата ера… Но живеем в малка България с доста свит пазар, което явно вие и НАП забравяте.


Очаквайте скоро нормалната и обикновена рекламна страничка на нашите продукти, от която, за съжаление, няма да имате удобството да трупате продукти в количката, а ще трябва да се обаждате по телефона за поръчки, или ако ви е по-удобно по факс, телеграф или пощенски гълъб (Не питайте защо, търсете логика в Н-18). Стоките ще си получавате по куриер, с касов бон, по старо му.
За нас този пазар е допълнителна помощ и не е изгодно да инвестираме в него.


2020 година връща българите в Каменната ера…

ppipi7766

Нашият сайт няма да работи за неопределено време, 
докато „компетентните” органи не дефинират наредбите в разумен и изпълним вид, които да помогнат на малкия бизнес в България да се развива. 

 

 

Последните промени в наредбите след няколко отлагания са от миналата седмица.

Има още две седмици не знам колко промени ще се наредят още.

Софтуерните специалисти не насмогват да предусещат " вдъхновенията" на НАП.

harmless
снимка на harmless

Точно електронните магазини не декларират продажбите си или декларират минимална част от тях. Заради специфичният начин на заплащане, държавата няма никакъв шанс да контролира дължимите обороти и данъци.

Доколкото се разбира, протестират единствено срещу сроковете.

harmless
снимка на harmless

Някой зовеше във форума, че трябва да се чете...

Парадоксът на тази наредба, в която всяка втора дума трябва да се тълкува е, че най-потърпевши са тези фирми, които работят на светло. Онези в сивия сектор само се подсмихват 

Така е. Трябва да се чете.

Например, това :

 

https://www.segabg.com/hot/category-economy/nap-otchete-rekordni-prihodi-pochti-24-mlrd-lv-za-2019-g

 

Въпрос за 24 млрд лв : Търговците ли станаха по-честни и отчитат реални обороти или НАП ги принуди ?

DeadElf

И нещо повече за четене няма ли в този линк? От къде са дошли тези приходи в повече, защото аз не виждам как свръхрегулациите в наредбата ще накарат тези, които до сега са издавали фискални бонове от дъжд на вятър, да започнат да издават на всеки клиент. И да не би случайно една немалка част от тези увеличени приходи да идва от увеличените обороти на производителите на касови апарати? Според НАП над 350 000 касови апарати са подменени - това означава  350 000 по минимум 120-150лв., да не говорим, че има фискални принтери за над 700лв единия. А, да не забравим - по стари цени 85-90лв на всеки касов апарат договор за поддръжка на година. Софтуерът за тези, които го ползват, е допълнителен разход - респективно приход за производителите на софтуер. Като допълнителна екстра повечето производители на софтуер искат и месечна поддръжка. А ако Ви се чете, прочетете я въпросната наредба, интересно четиво е. 

 

ppipi7766

rorik

Сгугню,

?

 

Как така селското кафененце си смени касовия апарат , тия не могат??

 

Сменихме ги преди половин година.

 

Сега пак.

И селското кафенцеще ги смени ПАК не се притеснявай!

harmless
снимка на harmless

Щото освен, че смениха касовия апарат, хакнаха и софтуера.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Проблемът в България е, че всички разбират от всичко.Това ли личи и тук, във форума.Когато по дадена тема коментира абсолютен лаик, непознаващ материята и същността на коментираното, то той изглежда жалко и смешно.Без, разбира се да има капацитета и познанията да го осъзнае.

От такива хора се подхвърлят и реплики като, цитирам:"вряскащи бедни";''егати бизнеса дето не може да извади пари за касов апарат";''щото ще им лъснат укриванията на оборот".

Наредба № Н-18 е от 13 декември 2006 г. Типично за нашата страна тя бе променяна многократно през тези години.Особено през 2018 г. и най-вече през 2019 г.Последните промени(няколко за миналата година) объркаха дори и най-стриктните търговци.Неяснотата на написано би затруднила и дългогодишни юристи по търговско право.С цел ''разясняване'' на промените бяха проведени и редица срещи на ръководни кадри от приходната агенция със счетоводната общност.Тези събирания обаче само задълбочиха създалата се криза.Оказа се, че дори тези които трябва да разясняват се затрудняват в ''дешифрирането'' на отделни казуси и по тази причина им се налагаше да дават отново мъгляви и противоречащи отговори.Вместо да настъпи някаква яснота и конкретика мъглата стана още по-гъста и непрогледна.А са спуснати конкретни срокове, чието наближаване води до притеснение у добросъвестните търговци, опасяващи се от последващи санкции.

Наредбата е доста всеобхватна и нямам намерение да се спирам точка по точка на конкретните и недъзи.Това би отнело дни.В общи линии тя често поставя знак на равенство между едрия и дребния(микро) бизнес, което е в ущърб на последния.Да той бе принуден(и го направи) да смени( за кой ли пореден път) касовите си апарати.Сега обаче за редица търговци(има и изключения) ще се изисква и т.н. СУПТО.А то струва доста повече.А има и месечен ''абонамент''.Тези пари вече не всеки ''дребен'' може да ги отдели, при положение, че буквално е на ''командно дишане'', задушен от големите вериги.В последните промени се предвиждат и редица рестрикции за електронните магазини.Като отново има много неясноти, както и ред противоречащи си писания в наредбата.Апропо, доколкото се разбира от социалните мрежи, днешният протест е именно на хора занимаващи се с електронна търговия.Тя се развива бързо, нормално е да бъде вкарана в законова рамка.Но отново се предлагат неизпълними и нелогични задължения към този вид търговия.Още веднъж подчертавам, че не става въпрос за криене на обороти и неплащане на данъци.Това са свободни съчинения.Протестиращите искат яснота, чисти и конкретни правила по които да работят.Такива, които биха помогнали и улеснили ''светлия'' бизнес'' и биха попречили на на нелоялната конкуренция от страна на ''сивия'' такъв.Защото именно неяснотите в наредбата помагат за развитието на последния.''Сивият'' бизнес няма да излезе на протест.Той си работи въпреки нормите и законите.

TaTa_boHka

Giacomo Grelli ?

 

Именно фирмите на светло са най-потърпевшите. От промяната на наредбата в края на 2018г., притежаващите електронни магазини сме отделили безкрайни часове в четене, тълкуване, търсене на варианти.

Може би, за да разберат хората какъв пък толкоз е проблема на търговците, е добре вместо неясни изречения да им разкажем конкретни казуси. Елементарни неща, които обаче се налага да бъдат премисляни десетки пъти, за да дадат отговор на сакралния въпрос "Що е СУПТО". Да искаш да приравниш целия електронен бизнес на ресторант е такова малоумие, което рядко се среща...  

 

ppipi7766

Проблем са неяснотите.

Черният и сив бизнес не се интересуват от законовата уредба, те са калкулирари в "бизнеса" рисковете.

Проблем имат редовните данъкоплатци. Те плащат данъци, плащат и глоби за неяснотите в закона.

harmless
снимка на harmless

(ясно ви е, че освен това се плащат хостинг и домейн, отделяме и допълнително време за поддържане - качване, триене, коригиране на цени и стоки, допълнителни опаковки и изпращане по куриерски фирми

Един електронен магазин с хостинга, сертификатите, домейна, базите данни, интернет трафика ... струва не повече пот 500 лв на година и то с зор. Естествено, не говорим за ел..магазин от ранга на амазон или етси. Останалото е част от работата. Няма как да пуснеш един сайт и то само да се продава, транспортира и печалбата да ти идва в джоба на банските, докато се плацикаш на Малдивите.

peniko

Малко личен опит:

През 1990 се писах "еркек" и излезнах на собствена издръжка..... Покарах такси, после си организирах малък бизнес (по-точно прехрана за семейството). Нещата потръгнаха и към 92-93 бяха само в "розово".

През 93-та имах 10 души наети, на които плащах огигуровки и там каквото се искаше по законите от него време. Тогава по общините и данъчните ни развеждаха като маймуни от зоопарка с думите "Ела да видиш бе, тук едно момче е отворило фирма и иска да се оправя самичко". В интерес на истината - съдействаха хората, не мога да си кривя душата. Промяната настъпи къде края на 93-та, Големият удар беще по време на световното в САЩ 94: изсипаха се всекакви застрахователи, охранители, пожарни, хигиенна инспекция, пожарни, данъчни, акцизни и всичката друга сволоч.....всички бяха на принципа на КАТ-аджиите: Ко 'ша праим?

Кретах до средата на 98ма, пък тракнах кепенците. Имам познати дето удържаха со 2003/03 ама и те закриха. 

За тези които питат какъв е този бизнес, че не може да си позволи касов апарат, софтуер и пр: ами явно не сте били никога в малкия (сега микро бизнес): мен като ме накараха за 1ви път да си сложа апарат цял месец работихме за държавата (те да го изплатим), а тогава беше по-лесно - сега и сергиите май требе да изадават касови бележки.

Последно - едно от 1вите неща случили се от началото на демокрацията беше да се "утрепе" личната инциатива на хората, тези които не са от "избраните". .... Аз когато го осъзнах завъртях волана и погледнах в друга посока.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Колега peniko, за съжаление Вие сте абсолютно прав.Твърдя го като човек, минал по път, доста подобен на Вашия.Твърде малко останаха хората от онези години, които все още удържат на натиска и продължават да се занимават с частен бизнес.Болшинството(над 80%) бяха просто смачкани.С последните готвени промени ще се доубият и оцелелите.Излишно е да се повтарям защо се прави всичко това и в чия полза.

harmless
снимка на harmless

Чудна работа... аз пък фалирах 1996/97 г, както и 90% от познатите ми. Чак до 1998 да изкараш, направо си шампион и нищо не може да те срути.

harmless
снимка на harmless

И нещо повече за четене няма ли в този линк? От къде са дошли тези приходи в повече, защото аз не виждам как свръхрегулациите в наредбата ще накарат тези, които до сега са издавали фискални бонове от дъжд на вятър, да започнат да издават на всеки клиент. 

Най-вече от касовите апарати свързани в реално време с НАП.

DeadElf

Това звездите ли Ви го говорят ?

harmless
снимка на harmless

Досега не съм срещал някой да нарича НАП звезди, но ако това имаш предвид - да :D

erkek

peniko,Tова е напълно вярно.Аз няма да забравя роднини 1995 откриват магазинче в София.След половин час ще си счупят краката и идват от ВИС да застраховат.След още час идват и от СИК но виждат стикера на висаджиите и след сочни псувни си заминаха.Мутрински години.Скоро и те си затвориха магазина...

ppipi7766

Малко тъжно, но с усмивка си спомняме мутренските времена.

"Простите" борчета си вземаха десятъка и не убиваха малкия бизнес- дойната крава.

Сега държавата е взела за враг точно тези малко бизнеси хранещи семейства.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш