Quantcast
Президентът назначи Илия Лингорски в управата на БНБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Президентът назначи Илия Лингорски в управата на БНБ

5 478
 БНР
Илия Лингорски е избраникът на президента за БНБ.

Илия Лингорски, който в момента е главен икономист на Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe (ББР), ще влезе в ръководството на БНБ. Той е новият избраник на президента Румен Радев, който  по закон определя трима от членовете на управата на централната банка. Лингорски ще замени Елица Николова, чийто мандат изтича в средата на юни.

Указът на Радев за назначаването на нов член на УС на БНБ е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Остава обаче най-голямата неизвестна в БНБ - кой ще е новият управител. Раздорите в управляващата коалиция доведоха до драматични обрати и отлагане на избора, след като се сблъскаха двама кандидати, ПП оттегли своя фаворит Андрей Гюров, а кандидатът на ИТН Любомир Каримански не успя да събере необходимите депутатски гласове.  Така засега начело на централната банка за неопределено време остава Димитър Радев, чийто мандат изтече още миналото лято. Народното събрание трябва да вземе още две важни кадрови решения - за постовете на подуправителите Нина Стоянова и Калин Христов, чиито 6-годишни мандати също са на финала си. Третият подуправител - Радослав Миленков, бе избран през 2019 г.  

Управителният съвет на БНБ ce cъcтoи от седем души. Управителят и тримата подуправители, които ръководят управленията "Емисионно", "Банково" и "Банков надзор", се избират от Народното събрание, а останалите трима в УС се назначават от държавния глава.  В момента от президентската квота са проф. Николай Неновски, бившият зaм.-миниcтъp нa финaнcитe Людмилa Eлĸoвa и Елица Николова, която ще бъде заменена от Лингорски.

Лингорски стана главен икономист на ББР още по времето, когато директор бе Стоян Мавродиев. Въпреки трусовете в единствената държавна банка, скандалите за кредитирането на малък брой избрани компании с огромни ресурси ги смените в ръководството главният икономист оцеля на поста си при кабинета "Борисов", при служебните  и при правителството на Кирил Петков. 

А сега кариерата му ще продължи в централната банка, която трябва да подготви  България за членството в еврозоната и за приемането на еврото.

Илия Лингорски влезе в политиката през 2003 г., когато стана заместник на тогавашния министър на финансите Милен Велчев в правителството "Сакскобургготски". 

 

Ключови думи:

Илия Лингорски, БНБ

Още

Емитираме нов вътрешен дълг за 200 млн. лв.

19.09.2022

686
БНБ пуска нова сребърна монета "Голям гмурец"

19.09.2022

2629
Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3590