Медия без
политическа реклама

5300 от цял свят искат да са финландци за 90 дни

26 Дек. 2020
Pixabay

Над 5300 кандидатури получи Финландия за нова програма, по която предлага на специалисти в сферата на технологиите от цял свят и техните семейства да се преместят в северната страна за 90 дни, за да видят дали им понася да се установят там за постоянно, съобщи "Гардиън".

"Ние не сме най-мечтаното място за нов дом, но знаем, че веднъж дошли, хората обикновено остават. Светът се съревновава да привлече най-добрите таланти, тъй че трябваше да подходим творчески по въпроса", казва Йохана Хууре от бизнес хъба на Хелзинки, който е автор на идеята.

Най-голям интерес към 90-дневното преселение са проявили в САЩ и Канада, откъдето са около 30% от кандидатите. Около 50 жители на Великобритания също са готови да тестват дали могат да останат жители на ЕС, а един кандидат има от далечния тихоокеански остров Вануату.

Повечето кандидати имат семейства и поне на първо време искат да работят дистанционно за настоящите си работодатели, обяснява Хууре. Над 800 от кандидатите са предприемачи, които се надяват да започнат нов бизнес във Финландия, 60 са инвеститори, а останалите търсят наред с нов дом и нова работа.

Финландия, благодарение на която светът има "Нокиа", есемесите, 5G и "Линукс" се радва на динамична бизнес среда, като стартъп секторът се оценява на 6 млрд. евро, а броят на дигиталните стартъпи е най-високият в света на глава от населението. Мултинационални технологични компании от рода на "Гугъл" и "Байер" наскоро също отвориха кампуси в страната.

90-дневната схема, по която кандидатстването вече е приключило, осигурява на одобрените кандидати всички необходими документи, подходящо жилище, училище или детска градина за децата им, удобства за дистанционна работа и представяне пред ИТ хъбове и мрежи в и около Хелзинки, като е готова да осигури бързо и постоянно жителство.

"Технологичният секторът тук процъфтява - според някои оценки догодина ще разкрие 50 000 нови работни места. Затова търсим специалисти, а и тази кампания беше чудесен повод да представим Финландия на света", казва Йонас Хала от Бизнес Финландия. Кандидатите, особено тези от САЩ, са привлечени не само от перспективите за работа, но и от достъпното здравеопазване, щедрите родителски отпуски, добрия баланс между работа и личен живот, близостта до природата и не на последно място - от сполучливия подход към пандемията. В три поредни години Финландия е определяна за най-щастливата страна в света, освен това е една от най-малко засегнатите от COVID-19. "Бизнесът не пропусна да забележи това", казва Хала.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Финландия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?