facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Държави се опозоряват в кризата като мракобесници

Комисарката за правата на човека показа как власти се възползват от пандемията, за да газят свободата на словото
2 901
 Сайт на Съвета на Европа
Илюстрация, която придружава изявлението на Дуня Миятович

Остро обръщение към държавите от Съвета на Европа отправи днес комисарката по правата на човека Дуня Миятович (Сърбия), която е възмутена, че някои от 47-те членки на огранизацията се възползват от пандемията, за да задушават свободата на словото. Тя заяви:
„Глобалните здравословни проблеми, причинени от COVID-19, изискват ефективни мерки за защита на здравето и живота на хората. Това включва борба с дезинформацията, която може да причини паника и социални вълнения. За съжаление някои правителства използват този императив като претекст да въведат непропорционални ограничения на свободата на печата; това е контрапродуктивен подход, който трябва да спре. Особено в условията на криза, ние трябва да защитим нашите основни свободи и права .
 През изминалите седмици парламентите, правителствата и местните власти приеха законодателства, укази или решения, които ясно заплашват да възпрепятстват работата на журналисти и медийни служители и да ограничат правото на обществото да получава информация.
 Журналистите, отразяващи пандемията в Унгария и Русия, са изправени пред различни санкции, включително заплахата да влязат в затвора до пет години  за разпространение на „невярна информация“, докато в Азербайджан последните промени налагат задължение на собственици на интернет издания да предотвратяват разпространението на „вредна информация“ онлайн. В Румъния постановление позволява на властите да премахват съдържание и да блокират уебсайтове, където това съдържание предоставя „невярна информация“ относно развитието на COVID-19 и мерките за превенция, без възможност за обжалване на решението. В Босна и Херцеговина постановленията и законодателните предложения, насочени към наказване на разпространението на информация, които могат да причинят паника, заплашват да ограничат работата на журналистите и свободата на изразяване в социалните медийни платформи. И накрая, в Армения редица вестници и уебсайтове трябваше да заличават информации след приемането на строги правила, забраняващи публикуването на сведения от медицински и епидемиологичен характер за вируса, които не са напълно в съответствие с официалните източници.
Достъпът до информация също е жертва на мерките, които правителствата предприемат за справяне с пандемията. Както обаче е посочено в неотдавнашното съвместно изявление на международни експерти, журналистиката играе решаваща роля по време на извънредна ситуация в областта на общественото здраве. Въпреки факта, че навременната информация е от съществено значение за обществеността да разбере опасността и да приеме мерки на лично ниво, за да се защити, филтрирането и забавянето на информация се наблюдава в няколко държави-членки. В Чехия, Сърбия и Италия има съобщения за случаи на журналисти, които са били възпрепятствани да посещават пресконференции, да получават информация от здравните власти или да отразяват операциите на служителите на реда.
 От изключителна важност е също журналистите да могат да работят при безопасни условия, без да се страхуват да бъдат тормозени или нападнати, както се изисква от Препоръка (2016) 4 на Комитета на министрите за защита на журналистиката и безопасността на журналистите и други медийни служители. В Турция обаче няколко журналисти бяха задържани заради информациите си за COVID-19. В Словения журналист, който подаде искане за информация за мерките, приети от правителството за справяне с пандемията, бе обект на очерняща кампания от медии, близки до политическата партия, която ръководи правителствената коалиция.
Няма съмнение, че правителствата са изправени пред безпрецедентни предизвикателства по време на тази пандемия. Това обаче не може да бъде оправдание да се стигне до задушаване на пресата и по този начин да се ограничи достъпът на хората до информация. Журналистите и медийните участници извършват незаменима работа, която служи на общественото благо. Работата им трябва да бъде защитена, а не подкопана.
Ето защо настоятелно призовавам всички държави-членки на Съвета на Европа да запазят свободата на печата и медиите и да гарантират, че мерките за борба с дезинформацията са необходими, пропорционални и подлежат на редовен надзор, включително от Парламента и националните институции за правата на човека. Мерките за борба с дезинформацията никога не трябва да пречат на журналистите и медийните участници да изпълняват работата си или да водят до неправомерно блокиране на съдържание в Интернет. Тези държави, които са въвели ограничения отвъд тези стандарти, трябва да ги отменят спешно. "

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп: COVID-19 отстъпва в САЩ 

04.08.2020

Обновена

1383 5
Половината от новите случаи на КОВИД-19 са в старческия дом във Варна

03.08.2020

Обновена

4986 112
ЕС ще следи свободата на медиите като част от върховенство на закона

29.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1409 14

Коментари

slavabg

Така е, всеки се чуди как да спаси кожата, след като е принуден да лъже... тези хора се нагърбиха с тежка измама, хвърлиха държавите си сляпо към бездната, а каква е целта на занятието - те си знаят. 


Гаврата спрямо хората е огромна и те са... как беше "на първа линия", демек - първи могат да опитат въжето!

 

... само бокича е 6 точки, управлява един народ, дето иска Президента да му пусне помощи 😂

 

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Остро обръщение към държавите от Съвета на Европа отправи днес комисарката по правата на човека Дуня Миятович (Сърбия)

 

Дето е речено, "пустили Дуньку в Европу"... 

🐔

Хулиган

Държави се опозоряват в кризата като мракобесници

За тукашния бантустан такава опасност не възниква.

1. Защото вече е трудно да се нарече държавно образувание.

2. Защото с какво повече да се опозори - виж съобщението на Пентагона, кога ще ни достави Локхийд изтребителите.

Но по втората тема не се коментира...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-za-kiselo-mliako/

urupuchi

В тоа форум не е толкова зле, колкото на други места - да благодарим на СЕГА. 
Но защо изчезна сводката за Гугъл и предоставянето на данни?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Да, и аз ще потвърдя,

че в този форум няма цензура 

👍👍👍 

mi6osp.

Във форума има цензура, но е позволено на голям брой тролове да се вихрят безнаказано с предизвикателни, безсъдържателни тъпи  мнения, само за да предизвикват спорове и така да осигуряват толкова важния за рекламите в сайта висок трафик. 

Влезте в стария форум и ще видите резултите от такава политика.

Ще отбележа, че по подобен начин газетата  в кварталната вестникарска будка достигна от 20 - 30 броя дневно 1-2 бр. днес.

Влез или се регистрирай за да коментираш