facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Дерогация

Колко демона се събират на върха на иглата?

А колко вируса кацат на кръста за целуване?
1 928
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Колко демона, колко ангела се събират на върха на една игла?" - с този и подобни изрази се обобщават пародийно схоластичните спорове от средновековието. Цяла книга със смешки, включително и на тази тема е писал в началото на 19 век Исак Дизраели - баща на прочутия политик Бенджамин Дизраели (дето не се трогвал от страданията на балканските народи и подкрепял Високата порта). 

Подобни дискусии на донейде комични теми в Средновековието се водели като форма за популяризиране на християнството. Имало, разбира се, и по-сериозни теософски спорове. Примерно от Житието на Константин-Кирил Философ знаем, че в такива диспути направил на пух и прах Триезичниците във Венеция, сарацините и евреите в Крим и т.н.

Учени глави дълго и изтощително са спорили по въпроси като - имат ли любощения ангелите, как разговарят помежду си, колко грама е душата и колко демона се събират на върха на една игла. 

Българската православна църква отдавна е отговорила на всички въпроси, които биха могли да бъдат зададени - и очевидно не смята, че нещо трябва да промени в поведението си.

Докато целият свят се гърчи от ограничителни мерки против разпространението на коронавируса, БПЦ любвеобилно продължава да събира възрастни хора на едно място и да ги поощрява да целуват групово предмети, които въпреки цялата си святост могат да разпространяват вируси. 

То, естествено, всичко е Божа работа и както казва Бойко Борисов - без Бога нищо не може да се направи. 

Но Божиите закони не са в противоречие с природните, много хора дори ги смятат за едно - т.нар Божия промисъл и природните закони.

Затова и много религиозни водачи, с оглед на псндемичната обстановка, отправиха послания към хората си: уповавайте се на Бога, но си мийте ръцете. И отмениха всякакви рискови практики, колкото и да противоречат на Канона и Буквата. 

***

Тия дни стана един полускандал с опит на министър Данаил Кирилов да изкрънка от ЕСПЧ временна дерогация във връзка с извънредното положение

Т.нар. "дерогация" не е "премахване на рогата", макар че би било приятно и такова тълкуване. 

Дерогацията е термин от гражданското и от църковното право, и означава частична отмяна на някакъв закон.

Водачите на Анти-корона щаба и днес казаха, че още не могат да си насрочат среща, за да преговарят със Синода за някакви разумни мерки.

Исус на кръста казал - прости им, Господи, те не знаят какво вършат. А тия от Синода знаят ли?

Отправям гореща молитва към всички земни и неземни сили - Господ да вразуми Синода и да въведат някакви дерогации в най-рисковата част на църковните разпоредби! 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Църквата пуска литургиите за Великден на живо във Фейсбук

17.04.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1529
Излиза, че ние сме най-православният народ

15.04.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4313 35
Добре дошъл, XV век: кадим с тамян срещу вируса

16.03.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4752 35

Коментари

ssto

Нито една религия не е заставяла хората да строят храмове. До тяхното изграждане се стигнало постепенно, като израз на почит.

 

Първият Завет винаги е духовен и преизпълнен с непосредственост. Едва по-късно законът на духа бива подчинен на земните порядки.

 

И храмът е в духа, и оправданието е в духа, и победата е в духа.

Чичо Гошо

Проблемът не е в религиите, а в земните наместници на боговете. А изграждането на храмове е от лакомия, и п*шкомерене.

ssto

 

Малко по-сложно е.

 

Свещенниците се притесняват, че ограниченията на службите ще се възприеме като слаба вяра, като неверие, като подценяване на Божията сила и закрила.

 

"Ако Господ е допуснал епидемия, то колкото и да се крием, ще ни намери" - това е аргументът им и не е единствен. "Ако вярващите посетят храма, то ние ще сме там и ще служим, въпреки заразата".

 

До, но ето какво са записали евангелистите:
"Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение; духът е бодър, а тялото немощно." Марк 14:38 и Матей 26:41

Никой няма да ги упрекне, ако заедно с духа се погрижат и за немощните тела, като ги предпазят.

 

Billy-Joe Winchester

Каква Божия сила и каква Божия закрила???

 

Ако не беше Луи Пастьор да ви каже как се предават болестите, никакви молитви и никакви храмове нямаше да ви спасят дори от една елементарна шарка.

Чичо Гошо

Причината да изпитвам само лека форма на погнуса към църквата е, че тя е запазила малкото нещо от българщината, което след 500 години пак е станало България. 

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

При мен идва погнусата  от даване трибуна на такива като списвача...👎

Църквата е само  глезотия  виж  исляма и неговите булгаристански ибрици е винаги Опасно.

Billy-Joe Winchester

Чичо Гошо, през 1656 патриарха Макарий 3 по повод някакви религиозни дрязги в Полша писал "Боже, увековечи империята на турците за вечни времена! Защото те си вземат тяхното и не се месят в религиозните дела на християните, назарейците, израилтяните или самаряните. Докато на проклетите поляци не им стигнаха данъците и даровете от чадата на Исус..." После ходил да продава индулгенции в Русия, Укрйна и Молдова.

БПЦ (ако така можем да наречем нашите попове по онова време) не е имала никакъв принос към оцеляването на българщината, освен ако под "принос" не се разбира факта, че Паисий и Софроний са били монах/епископ съответно.

Обратно - Виктор Нишки има дейно участие в сърбизирането на българите в нишко.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Тва на оная с таткото креатура, нали?

loom

Това е тривиална задача за всеки третокласник.

Площта на върха на иглата се дели на площта на д*****то на един демон.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Така го решават третокласниците, в 11 клас разбираш че не е проблем 12 души да се возят в трабантче.Щото светът е триизмерен.И опира не до площ,  а до желание.

loom

Максималният брой събрали се в едно трабантче е също толкова елементарна задача и не опира до желание. В тази задача имаме обеми. Няма как трабантчето да има по голям обем отвътре дори да имаш желание за 1 млрд долара.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пропускаш висящите от вратата. Освен това при желание човешкото тяло допуска значително компресиране.Изобщо-практиката не се изчерпва с условието на задачата.

Влез или се регистрирай за да коментираш