Quantcast
Морал: това звучи гордо и отговорно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Дума на деня

Морал: това звучи гордо и отговорно

автор
Г-н БАЛЕВ
1 636
 Pixabay
Десетте Божи заповеди са морален кодекс на нашата цивилизация.

За тоя пусти морал политиците живота си дават, съня си жертват, устата си не жалят. 

Даже да са с дефекти в говора и да се затрудняват с произнасянето на звуковете "р" и "л", пак не си пестят силите и непрекъснато произнасят тая дума - морал! 

Това звучи гордо и отговорно. Вероятно само думата народ може да съперничи на морала по честота на употреба в политическата реч. 

И вместо да се появи страх от амортизация на думата - напротив, даже се намират витии, които да възкликнат с горчивина: политиците ни забравиха думата морал. :( 

Войнишки морал

Забравили - друг път. Кой откъде завърне в политиката, първата му работа е да се хване за морала. 

А сега понеже има наблизо война, журналистите току се изказват за "морала на армията". 

И публиката малко се обърква, ако не се ориентира в европейските езици. 

Казват по телевизията например, че моралът в еди-коя си армия е много висок. Човек може да си помисли, че войниците с висок морал убиват врага вежливо. Проявяват такт в насилието, мародерстват, подчинявайки се на високи етични норми.

Всъщност става дума за неточен превод - английската дума morale не означава морал, а боен дух. 

Бойният дух - това е основна категория във военното дело. Това е готовността да влезеш смело и решително в боя, да проявиш твърдост и хладнокръвие, самоотверженост. 

В рускоезичните медии също вече свободно се употребява в този смисъл думата мораль, макар че в руските речници тя не присъства с такова значение. 

На руски мораль (според речниците) си означава морал или поука (морално назидание в края на историята). 

Но явно и в нашите славянски езици нахлува като чужда войска този европеизъм (морал = боен дух). А речниците, които се движат в ариергарда на езика по някое време просто ще са принудени да узаконят и това значение на думата, щом е придобило гражданственост. 

А на английски думата за морал в нашето разбиране е morality или morals (нрави, нравственост, морал, етика). За поуката в края на историята казват: And the moral of the story is...

Морална и материална подкрепа

Всички обичат да говорят за морал, но когато имаме нужда от материална подкрепа, често се случва да чуем:

О, колко ти съчувствам. Имаш моята пълна морална подкрепа! 

Един вид - стискам палци, подкрепям те с всичките си душевни сили, желая от все сърце твоето благополучие, но за Бога, не искай от мен пари, имоти, материални активи! 

Чели сме в една книжка, че в Испания имали такава стандартна реплика, с която се отпращат просяците: "Perdone usted, por Dios, hermano!" (За Бога, братко, извинявай!) Потърси, значи, помощ на друго място, а от мен получаваш пълна морална подкрепа и Бог да ти даде всичко, от което имаш нужда! 

На молба за помощ някои отговарят с морални наставления, примерно: "Както е казал Сенека, когато даваш милостиня, ти унижаваш и себе си, и просяка". Па може и да не е казал Сенека такова нещо, ама все тая - пари няма да видиш. 


Морал не ща, пари ми дай! 

***

Съответно, когато ти искат военна помощ, най-разумно е да отговориш, че не е морално да наливаш гориво-смазочни материали в огъня на войната. И то си е така. Пацифистът Махатма Ганди по време на Втората световна война голям зор видял в морално отношение, защото част от цената на индийското национално освобождение била Индия да даде своя военен принос в борбата срещу световния фашизъм. 

Цицерон и моралът

Думата морал е с латински корен - moralis. Терминът е въведен от Цицерон, който превел на латински древногръцката дума за етика. 

Цицерон обичал надълго и нашироко да разсъждава за морала - и понеже бил голям оратор, доста ги омотавал понякога моралните норми. 

Има например разни трактати за дружбата - той ценял морала, но много ценял и дружбата. 

И на едно място пише буквално така: 

"Когато от нашата подкрепа зависи било животът, било името на приятеля ни, ние трябва да свърнем от верния път, та ако ще да го подпомогнем в несправедливо дело". Цицерон обаче се застрахова:

"Има граница, докъдето приятелството може да даде прошка!"

Къде е тая граница - Цицерон не казва. Когато има война, границите се променят непрекъснато, а когато разсъждаваме в дзен категории - разбираш къде е била границата, едва когато я преминеш. 

По-късно Еразъм Ротердамски в своите съчинения обичал да се закача с Цицерон и например има един диалог "Цицеронианец" (1528). 

В този диалог Еразъм се подиграва на някой си интелектуалец, който изучил до запетайките целия Цицерон и навсякъде в дома си окачил негови портрети, за да вижда кумира си даже и насън.

Обаче - пише в съчинението на Еразъм - ако всяка нощ година след година цицеронианецът се занимава само с Цицерон, докато той се усъвършенства нравствено, жена му ще роди деца от някой досущ различен и в нищо ненаподобяващ великия оратор. 

Ключови думи:

дума на деня, морал

Още

Могилизация

29.09.2022

Г-н БАЛЕВ

5259
Анимацията на Промяната и анимата на ГЕРБ

20.09.2022

Г-н БАЛЕВ

5047
Да сменим чипа!

15.09.2022

3912