facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Защо Великобритания се отказа от колективния имунитет?

Ако "Даунинг стрийт" се бе решил на този ход, за кратко време щяха да починат 792 000 британци, казва д-р Петър Марков от СЗО
27 432
 ФБ

Д-р Петър Марков живее във Великобритания и епидемиолог към СЗО. Във Фейсбук профила си той ясно обясни защо концепцията за колективния /стадния / имунитет не бе осъществена, каквато беше първоначалната идея на премиера Борис Джонсън. Тъй като идеята се разпространява усилено  и в България от педиатъра доц.Мангъров като алтернатива на пълната карантина, прочетете аргументите на д-р Марков. Профилът му във ФБ е общодостъпен за желаещите да се информират:

 

По-малко от 2 седмици след като ние всички се чудехме къде е вируса и кога ще се появи първият случай, вече като че ли...

Posted by Peter Markov on Thursday, March 19, 2020

 

77

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

10 мерки, с които да покажем, че не сме нация от страхливци

02.07.2020

Г-н БАЛЕВ

6315 6
Стадният имунитет срещу коронавируса засега е само мираж
Стадото си иска имунитета

08.05.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

13894 1

Коментари

Страници

Conviction
снимка на Conviction

Защо всички  смятат ,сурат тефтера за някакъв  официоз?

 И какво ни казва газетата  : търчете да четете ама другаде...

Andrij

Логично! Но.....Авторът твърди за 2% смъртност,но както виждаме в Германия и Австрия тя е 0,3% което е по-ниско даже от сезонен грип.А реално е много по-ниска защото около 80% от заразените или не са се разболели или са оздравели без да бъдат диагностицирани.След като авторът отрича колективният имунитет това означава,че тъй като вирусът няма да изчезне то във всеки момент може отново да избухне.И така до безкрайност.Реално истинското елеминиране на опасността е именно образуването на колективен имунитет и след година-две ще гледаме на този коронавирус като вид сезонен грип.Който ще продължи да взема неизбежно своите жертви.Джонсън както Меркел просто не издържаха на натиска на общественото мнение сформирано от медийните империи на Демократическата партия.Лично аз доверявам на доц. Мангъров,който е с десетилетна практика в тази област,отколкото на назначен в една бюрократична организация като СЗО служител.Организация,която няколко месеца се мяташе и сменяше мнението си и единственото което направи за половин година е да даде название на вируса.Организация която през годините е показала ниска компетентност и зависимост от фармацевтични компании.

segal

1. Коронавирусът прави белия дроб на пихтия, нещо както херпесният вирус ти прави кожата на некожа и папиломавирусът ти прави кожата на брадавици. 

2. Коронавирусът предизвиква появата на антитела срещу себе си, но дори и да го преборят, имунитетът е нетраен. Лекарите не знаят кога коронавирусът ще повтори. Китайците казаха, че може да повтаря в рамките на дни. 

3. Този коронавирус мутира. Не се знае в какво ще се изроди утре. 

България до преди 30 г. беше военизирана държава. Всички българи, с изключение на някои жени, имаха военни звания. Пощаджийките, телефонистките, влакаджиите, шофьорите в обществения транспорт... всички с фуражки и петлици. Гражданска защита обаче обучаваше и слагаше противогази на всички. 

Освен Главният лекар на Българската армия генерал Мутафчийски, дошло е време да си облекат униформите и другите около него. Народът знаеше, че гласува за генерали. 

Когато народът започне да се оглежда за генералите си и да шие униформи (защото защитните маски и облекло са униформа), проявяват се явленията, наречени “малодушие”, “вредителство”, “предателство” и пр. душевни слабости, защото, не всички са годни да облекат униформа, на някои, неизбежно, трябва да им нахлузят (било шарена, било раирана, било чаршафена) униформа — за тяхна и на околните безопасност.

Andrij

Наистина ли вярвате в това ,което сте написал?!Короновирусът не убива.Така е в природата-паразитът не убива гостоприемника,защото ще прекъсне и своето съществуване.Короновирусът отслабва оргазма и организмът умира от съпътстващо заболяване,обикновенно хронично.Това е и причината в Италия да няма починали под 60 години.

segal

Това е, което коронавирусът прави на дихателнитепътища и особено алвеолите. Възпалява ги. Вирусът възпалява повърхностите, по които се движи въздухът, който дишаме. 
Спрете да се завирате един в друг. Тролеят празен, четири врати отворени, те двамата се натискат да слязат през една врата. Поне единият е с налудна физиономия. Същият е и на касата в Кауфланд - навира се да си сложи стоката на лентата, защото имало място. Ами има, защото трябва да се спазва дистанция. 
Тука е описано как коронавирусът възпалява дихателния тракт и особено алвеолите в белите дробове. 
 https://amp.theguardian.com/world/2020/mar/20/coronavirus-what-happens-to-peoples-lungs-when-they-get-covid-19

Danibus

👍

ruff

segal,

 

човекът в дописката е написал, че не е изследвано колко е траен имутетът след covid-19, но ти докладваш, че бил нетраен?! от къде инфо, след като вирусът е нов и никой не смее да направи твърдение в една или друга посока?
китайците никога не са казвали, че вирусът повтаря! казаха, че има случаи, при които изписани при тестване /ТЕСТ ЗА НАЛИЧИЕ НА ВИРУСА/ са давали положителна проба до четири седмици след това - опасността е, че може би са в състояние да заразяват, въпреки че са се излекували и нямат симптоми на болестта! но не за всички. обърни внимание, че в дописката горе човекът е написал, че 5-10 % от хората не развиват имунитет към даден вирус по индивидуални причини, а не че човек не може да развие такъв. освен това правиш ли разлика между "коронавирус" и "covid-19"? 

то освен да се чете, трябва да се чете с разбиране.

и да оставим специалистите да дават експертни мнения, а натоварените с отговорността да вземат решения да го правят. резултатът е крайния критерий. да се молим да оцелеем, за да го видим. 

ПП а дали знаеш, че вирусът убива не защото организмът на заразените с него не прави имунен отговор? а точно обратното? за да си наясно кое прави алвиолите на това, което си описал?
това, че вирусът възпалявал нЕкои повърхности... е достойно за голЕм смЕх!

тютюн

Пихтия? Значи всички умират?

Повтаря кого? Колко е траен имунитетът? Не знаят.

Кой вирус не мутира?

Колко време ни трябва до ваксина/лекарство?

Колко хора ще умрат от краха на икономиката, дистреса и паниката?

Мангъров цел живот се занимава с живи инфекции, не с книжни. Едва ли говори, за да събира слава. Има си я достатъчно. 

Slava
снимка на Slava

Ако вземем за пример населението на Обединаното кралство, което е малко над 66 милиона, то 60% от 66 милиона = малко над 39 милиона и 600 хиляди души трябва да се заразят.

 

поради голямата заразност на вируса, всъщност е невъзможно да се държи предаването на инфекцията на желаните ниски нива така че епидемията да расте бавно и болните да не надхвърлят капацитета на отделенията за интензивно лечение.

 

Колко време беше нужно на Меркел и на Джонсън, за да направят тази проста сметка👿

 

Colt 45

Нещо не сте разбрал колега,от утре /петък/се спират училища,колежи и др. с изключение на децата на родители с ключови професии.Очаква се "Partial lockdown in London " утре или в събота.Мно от предприятиата от автомобилната индустрия са риверснали производствата си за "Covid-19 ventilator "Няма паника,няма обвинения.Борис Джонсън е грамотен политик и ще изведе Великобритания от тази криза.

Su38

Заразен. болен и умрял са различни понятия с различни проявления.

От тези 60 около 5%, хайде 10 да са, ще имат проблеми, т. е. 0.6х0.1 = 0,06 или 6%. При 2% от тежките случаи се е стигало до смърт. Вие си смятайте числата. Сравнете ги със щетите, причинени от банален грип, новообразувания, инфаркт, инсулт или исхемична болен на сърцето. Диабета хич не го включвам...

Oxoboxo

😐

 

 

KTP

Andrij

Авторът твърди за 2% смъртност,но както виждаме в Германия и Австрия тя е 0,3% което е по-ниско даже от сезонен грип.

Тази глупост ми омръзна да я чета. Да, тя вероятно успокоява хората и затова е толкова популярна, но къде точно колега /по форум/  Андрей видяхте че сезонният грип има смъртност 0,3% ? 

В България от грип всеки сезон умират към 1000 човека, което отнесено към броят преболедували е към 0,02%, което пък напълно съотвества на това което се дава в литературата като смъртност при грип... но дори това е 15 пъти по малко от посоченото от вас число 0,3%... и което е по-лошо, дори 0,3% да  е вярно, то ако епидемията се развие взривно може в един момент да трябва да се хоспитализират към 50 000 човека и да умрат към 10 - 15 000. Това в България. А ако се окаже 2%! 

А ако се окаже към 3,4% или дори 4 - 5% каквито данни вече има?!? Представяте ли си 50 000 жертви на епидемията? Или 100 000? Аз честно казано не си го представям.

segal

А представяте ли си, България и без коронавирус е на първо място по смъртност на планетата! 
Представяте ли си само - българите са шампиони по смъртност на Земята! 

Дали коронавирусът ще отнеме или затвърди световното лидерство на България по смъртност? 

Въобще, Вашата фантазия е мярка за реалността, в която живеете Вие. Щом не може да си представите нещо, значи то не може да се случи. 

Andrij

до КТП -Да започнем от цифрите-Вие твърдите,че в България 0,02% от заболелите умират и това са 1000 души.Значи 1% заболели са 50 000 души,а 100% са 5 млн. Което означава,че цялото налично население на България всяка година боледува от грип,което естествено не е вярно.Даже нелюбимата ми СЗО дава 0,05-0,1% смъртност при сезонен грип.Признавам,че 0,3% е хиперболизирано от мен,но и 0,02 е занижено.Но и смъртността от короновируса е доста по-ниска от цитираните %,най-малкото защото огромна част от заразените просто не са регистрирани.Цитирате евентуални огромни цифри като жертви на епидемията,доста паника и страх има в цитата Ви.Затова и не си го представям.А времето ще покаже къде са били по-адекватни-в Италия,Испания и Франция с драконовските мерки.Или в Нидерландия,Великобритания и Швеция.Между впрочем направи ми впечатление,че в събота в Швеция,Финландия и Норвегия ще се играят няколко десетки приятелски футболни срещи.Честно казано не знам какво става в Беларус,но гледам,че там първенството продължава и то с публика.Надявам се след година коронавирусът да се нареди до сезонния свински грип,който през 2009 г. е убил поне 285 000 души.А сега е просто грип.Усмихнат ден!

Michael
снимка на Michael

За съжаление в целия свят на всякакъв вид статистика започна да се гледа безотговорно и да се превръща в някакъв вид табу анализа на събирането на данни, оценка на грешката и т.н. Все повече се говори единствено за последствия от употреба на резултата и буквално се създава "колективен имунитет" срещу опитите да се разбере как се стига до един или друг статистически резултат. Аз явно съм от друго време, тогава това беше най-важното и дори имаше залитане в обратна посока (поне в образование и наука) - да се възпитават задръжки от употреба на статистистически резултати, докато не се анализира детайлно пътя до тях и оценят в стойности, както отклоненията в измерванията, така дори и самите методи за оценяване на отклоненията.

 

Всякакви авторитети се изказват сега за "корона вируса", но като погледне човек данните веднага вижда, че няма как да се резултат дори на едни и същи правила на измерване в различните страни и дори в различни периоди, но да се говори за това на моменти се третира едва ли не като "фалшива информация" от тълпите лаици, които са завзели и държавни ръководства, а боя се и доста професионални области. От много време съм доста далеч от занятия пряко свързани със статистика, но това, че без сериозно опресняване няма да мога сам да се оправя с необходимата математика не означава, че не ми боде очите факта, че днес всички започнаха да се държат като пропагандисти един към друг, не само в политика или обичайно общуване, но дори и в професионален смисъл. Този "вирус" ме притеснява все повече и поне по мои наблюдения е оставен да се разнася свободно поне две десетилетия.

Sine_metu

Кога статистиката е част от решението и кога от проблема е въпрос стар, много важен и твърде дълъг за обсъждане във форум. Накратко, в повечето от наброските си прав, но в някои грешиш

Sine_metu

Британия се отказа от „колективния имунитет“ - аман от глупости, понятието е „проепидемичване“ - понеже й стигна акълът да признае, че руснаци и китайци знаят много повече

Danibus

Вълната от коронавируса ще премине през България, ще я проболедуваме/дори в момента вече набира скорост/и ще отшуми. Както виждаме другите държави, особено в европейския северозапад не драматизират. Тук обаче до такава степен зомбираха и ошашавиха народа, че почти всеки българин живее в панически страх да не умре. Стресът при хората до такава степен ще се увеличи, че ще започне да провокира други сериозни заболявания. Да не говорим как тази масова истерия до този момент ще се отрази на без това немощната ни икономика. До 13 април съвсем ще каталясаме във всички сфери. Да не говорим, ако всичко това продължи през май и юни.

Някои хора обаче в България ще имат наглостта да се бият в гърдите като едва ли не "спасители" на нацията, въпреки, че освен всяване на паника и вреди на икономиката, друго не правят.

 

Justinian2
снимка на Justinian2

👍

Sine_metu

Пет., 20/03/2020 - 02:24 (нов)

segal

1. Коронавирусът прави белия дроб на пихтия, нещо както херпесният вирус ти прави кожата на некожа и папиломавирусът ти прави кожата на брадавици. 

2. Коронавирусът предизвиква появата на антитела срещу себе си, но дори и да го преборят, имунитетът е нетраен. Лекарите

 

Ръсиш паника, а дори не си лекар?

segal

Посочил съм линк към официален източник от Австралия. 
Обясняват подробно какво прави коронавирусът на повърхностите от дихателния тракт и особено на  алвеолите на белите дробове. 
Във Великобритания решиха, че не е ясно колко ще е траен и силен имунитетът, ако въобще се появи и започнаха карантини като България, даже я дават за пример. 
Зад всяко мое твърдение стои официален източник от някоя държава. 
Единствено съм лично заинтересован относно два факта: 

1. Няма данни за коронавируса и пушачите - в Китай са около 47%, във ВБ около 15%, а в БГ над 85%. Китай и ХК Дават 50% по-висока смъртност при мъжете, което съвпада с процента на пушачи мъже/жени там. 
2. БГ е с най-висока смъртност на Земята. 
 

Danibus

Andrij в пост 2 мимоходом е посочил истинската причина на всичко това което в момента се случва - Медийните империи на Демократите. Модифициран корона вирус, придружен с психо-информационна - паник атака.

Danibus

Много добро интервю! 👍

Johnny2965

Ако трябва да избирам между икономиката, каквато я познавахме и икономиката, която спасява живот, бих избрал втората. Така или иначе при всеки режим на обществото икономика има. Друг е въпросът, каква е тя.

Sine_metu

👍

тодор георгиев1...

Отказаха се,защото разбраха че премиера им е идиот.

Sine_metu

Рано е за обобщения, колеги. В момента единственото ясно е, че за броени дни се срутиха десетилетни заблуди и предразсъдъци с които специално ние бяхме напоително зомбирани. Почна да се вижда какво колко чини в действителност и ху из ху, което си е положително

SPQR

Статистика? Италия е 10/десет/ пъти по-голяма по население от България. В България годишно от грип умират около 1000 човека? Какво ще каже статистиката - колко може да се очаква, че няма да оцелеят в Италия/при "обикновен" грип/? Досега са под 3500?

KTP

 

Andrij

до КТП -Да започнем от цифрите-Вие твърдите,че в България 0,02% от заболелите умират и това са 1000 души.Значи 1% заболели са 50 000 души,а 100% са 5 млн. Което означава,че цялото налично население на България всяка година боледува от грип,което естествено не е вярно.Даже нелюбимата ми СЗО дава 0,05-0,1% смъртност при сезонен грип.

Значи като се има предвид стурктурата на населението /застаряващо и болно/ и спецификата на нашето здравеопазване /не се впрягат особено за възрастни хора/, нищо чудно процентът да е малко по-голям за България. Примерно от грип да се разболяват примерно 3,5 - 4,5 милиона и да умират към 0,035%... няма да спорим за точните числа, но тука важна е тази нула след запетаята! 

Би ли посочил линк където "нелюбимото ти СЗО дава 0,05-0,1% смъртност при сезонен грип" моля? 

 

Ето аз примерно ще ти посоча линк в който се прави сравнителен анализ между смъртността при различни вируси, вкл. и при сезонният грип. 

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/#comparison

 

има обяснения кое как се изчислява и линкове към публикации и доклади. Освен това обръщам внимание на последният абзац за да предположим какви ще са реалните % когато всичко приключи.

 

Finally, we shall remember that while the 2003 SARS epidemic was still ongoing, the World Health Organization (WHO) reported a fatality rate of 4% (or as low as 3%), whereas the final case fatality rate ended up being 9.6%.

 

Общо взето ТОВА са причините да се откажем от придобиването на "колективен имунитет" - ще умрат много хора и ще настане хаос, здравната система ще колабира и няма да може да поеме всички, много лекари и сестри също ще пострадат, икономиката така или иначе ще се срине, паниката ще е голяма и накрая всички ще потърсят виновни! Затова сега се въвежда карантина повсемеснтно, за да се контролират тези процеси и всичко да мине плавно и в ПО - МАЛЪК размер. И сегашните политици да се измъкнат сухи като кажат "ми направихме всичко възможно". Това е. 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш