Quantcast
КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

КЗП: Не правете маски от памперси и торби за прахосмукачка!

1 445
 КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП) публикува съвети за изискванията към предпазните маски и методите за тяхното изпитване и ползване по време на извънредната епидемична обстановка. Списъкът е изготвен и публикуван на официалния сайт на КЗП на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за обща употреба за населението - Споразумение CWA 17553:2020 "Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване", разработен от Европейския комитет за стандартизация (CEN) по искане на Европейската комисия.

Съгласно цитирания документ маските тип "Направи си сам" е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими.

Когато маските са за многократна употреба, е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал.

 

Основните съвети на КЗП за употребата на предпазни покрития за лице са четири:

- Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали;

- Не е възможно обеззаразяването на предпазни покрития за лице чрез замразяване. Вирусният или бактериалният агент оцелява при 4°C  и не губи инфекциозния си характер;

- Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради;

- Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.

 

Цялата полезна информация може да бъде открита на сайта на КЗП.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фитнесите и моловете отварят от началото на февруари

25.01.2021

1451 22
САЩ отново ще забранят влизането на граждани от Европа

25.01.2021

1877 6
Масово учителите не искат и да се тестват за COVID-19

25.01.2021

2172 23

Коментари

nobody2

не знам как е при хладилниците на ка-зе-пе-то, но моя хладилник замразява от 0 надолу, не от 4.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Ти между хладилник и фризер разлика правиш ли?

Ако хладилника ти охлажда надолу от нулата, а фризера ти замразява нагоре от -12,  и двата са за ремонт.

 

macrobe

Някой предпремчив гербер е купил много маски скъпо и неможе да ги пласира. Преди 3 дена си купих 5 еднократни за 1 левче, а в някои магазини раздават безплатни или на 20-50 ст.

ppipi7766

Само КЗП не се бяха включилив надпреварата.

Вместо да проверят колко от тия "маски" в търговската мрежа отговарят на някакви елементарни медицински изиквания тръгнали да съветват населението как да се спасява по единично.

Влез или се регистрирай за да коментираш