facebook
twitter

Автомобили

BMW X4 порасна и отслабна

Крос купето на баварците излиза на пазара с избор от 7 двигателя, цената му започва от 97 500 лв.
424
BMW България

Успехът на BMW X6 накара компанията производител още през 2014 г. да направи и негово по-малко "братче". Това беше крос купето X4, което повтаря идеята на по-големия модел. И ако X6 използва платформата на X5, то X4 е изградено върху тази на X3. Минаха 4 години, в които от модела бяха продадени над 200 000 бройки и така се стигна до смяната на поколенията.

Промените по кросувъра не са малко, като основната е в платформата. Както всички по-големи и средни модели на баварците, така и новото X4 използва архитектурата CLAR. Благодарение на нея моделът е пораснал на размери – дължината му вече е 4750, широчината – 1920, височината – 1620, а разстоянието между двете оси - 2860 мм.

Новата платформа позволява широко използване на алуминий и други олекотени материали, което е довело до намаляване на общото тегло с 50 кг. Подобрен е и коефициентът на челно съпротивление – 0,30 (при предишното поколение той беше 0,33). Това е постигнато с поставянето на активни аеродинамични елементи в решетката на радиатора.

Още базовата версия на автомобила е с кожен салон, а клиентът може да избира между 6 различни цвята на светодиодното осветление. Като цяло интериорът повтаря този на новото X3, като и тук таблото за управление може да се превърне в дисплей, чиято конфигурация се променя. Има и проекционен дисплей на предното стъкло, на който може да се видят най-важните данни от системите на автомобила. Мултимедийната система може има екран с диагонал 8 или 10,25 инча, като той се управлява от джойстик. Има и допълнителна система за разпознаване на жестове.

Седалките в салона са с електрически настройки, предлагат отопление и вентилация. Мястото за хората на задния ред е увеличено за краката, но над главата си остава същото, което е лек проблем за пътници с по-висок ръст. Просто формата на този тип автомобили е такава. В същото време обаче обемът на багажника е пораснал до 525 литра, а при свалени задни седалки достига 1430.

BMW X4 излиза на пазара с избор от 7 мотора – 3 бензинови и 4 дизелови. Базовият вариант е xDrive20i - 2,0-литров двигател с 4 цилиндъра, който развива мощност 184 к.с. При версията xDrive30i мощността вече е 252 к.с. Топ вариантът е версия M40i - с 3,0-литров, 6-цилиндров мотор с мощност 354 к.с. Дизелите са 2,0-литров, развиващ 190 и 231 к.с., както и два 3,0-литрови – с 265 и 326 к.с. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична.

През 2019 г. трябва да излезе и чистокръвна М-версия на модела. Тя ще се отличава от стандартното BMW X4 по формата на багажника, "хрилете" на предните калници, по-голямото разстояние между предните колела, променения дифузьор, четирите тръби на изпускателната система и аеродинамичните странични огледала, които са в стила на BMW X6 M.

Под капака на бъдещото BMW X4 M се очаква да попадне 3,0-литров бензинов туин-турбо двигател с 6 цилиндъра, чиято мощност ще бъде около 480 к.с. Същият мотор ще се поставя на BMW X3 M, а също така и на следващите поколения на M3 и M4.

Всички версии на кросоувъра разполагат с фирмената система за задвижване на четирите колела - xDrive. Пътният просвет е 204 мм, достатъчен за преодоляване на някои препятствия по пътя и за качване на бордюри, но все пак това не е автомобил за офроуд. Системата за задвижване на четирите колела е с векторно управление на тягата, която прави колата още по-стабилна и уверена на пътя. Новото окачване е с двойни напречни лостове, а като опция се предлагат и адаптивни амортисьори.

В стандартното оборудване на BMW X4 влизат функция за безключов достъп, пълен електрически пакет, сензори за дъжд и за превключване на светлините, тризонов автоматичен климатик, премиум аудиосистема, връзка с Bluetooth, сателитна навигация, камера за движение на заден ход, както и адаптивен круиз контрол с функция за екстремно спиране.

Към досегашния списък от допълнително оборудване са добавени вентилация на предните седалки, автопилот за паркиране с дистанционно управление, Wi-Fi, камери за 360-градусов кръгов обзор от птичи поглед, както и функция за разпознаване на пътните знаци. Баварското крос купе разполага и със система за полуавтономно движение.

Новото поколение на BMW X4 вече е достъпно на българския пазар, като цените на автомобила стартират от 97 500 лева. Спортните М-версии са оценени на 138 000 лв.

Ключови думи:

автомобили, BMW
Все още няма коментари

Още

BMW X5 продължава възхода си

13.12.2018

309
Легендата Porsche 911 смени поколенията

29.11.2018

556
Continental елиминира мъртвите точки пред водача

15.11.2018

463

Влез или се регистрирай за да коментираш