Quantcast
Най-популярният хибрид в света вече е по-мощен | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Най-популярният хибрид в света вече е по-мощен

В Европа новият Toyota Prius ще се предлага само във вариант със зареждане с ток
1 358
 Toyota

Не са чак толкова много моделите, които са променили историята на автомобилната индустрия, но Toyota Prius е сред тях. Това беше първият масов хибрид на пазара, като той се превърна в истинска сензация, особено в Северна Америка, където традиционно до този момент се купуваха предимно автомобили с големи двигатели, харчещи много гориво.

Toyota обаче показа на света, че едно превозно средство може да бъде екологично, и продължи да развива Prius през годините. Сега японците представиха петата генерация на популярния хибрид, която ще се предлага в различни варианти за вътрешния пазар, за Европа и за Северна Америка.

Дизайнът на модела е добре познат, но ясно се виждат и промените по него. Например върхът на покрива е преместен по-назад, което

 

придава на автомобила по-скоро вид на купе

 

Новият Prius има по-дълго междуосие, по-нисък център на тежестта и по-големи 19-инчови джанти като стандарт. Променените пропорции включват намаляване на височината с 50 мм и удължаване на междуосието също с толкова. Общата дължина е с 46 мм по-малка, докато широчината е увеличена с 22 мм.

Дизайнът наподобява този на новата гама Crown на Toyota, особено отпред, където са монтирани също толкова впечатляващите LED фарове. В основата на автомобила е платформата Toyota TNGA от второ поколение, която се отличава с подпори MacPherson отпред, двойни носачи отзад и е по-твърда от архитектурата на предишния модел.

 

В Европа новият Prius се предлага само като plug-in хибрид.

 

Задвижването включва 2,0-литров четирицилиндров двигател и електромотор с обща системна мощност от 222 к.с. Това е подобрение с 99 к.с. в сравнение с електрически подпомагания 1,8-литров четирицилиндров двигател на настоящата кола, която развива 121 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч при тази версия отнема 6,3 секунди.

За европейския Prius е предвидена и по-мощна батерия - 13,6 кВтч (при предшественика тя беше 8,8 кВтч), която е поставена под задните седалки. От Toyota посочват, че промените осигуряват "50% повече от сегашното поколение", което би трябвало да означава пробег само на електричество от 94,15 км (досега той беше 63 км).

За Япония са обявени две задвижващи системи. Първата е същата като тази за Европа, докато при втората се залага на 1,8-литров бензинов двигател и електромотор - тук вариантите са два: 140 и 193 к.с. По-мощната модификация е със система за задвижване на четирите колела E-Four и при нея има втори електрически мотор на задната ос. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 9,3 и 7,5 секунди съответно.

Новият Prius е оборудван и със

 

система за слънчево зареждане (панел на покрива),

 

която генерира достатъчно енергия за изминаване на до 1250 км годишно. Тази технология ще бъде достъпна и за европейския вариант на модела.

Интериорът възприема езика на стила Island Architecture с три зони - "обкръжение", "модул на водача" и "плаващ инструментален панел". Той е подобен на оформлението в кросоувъра bZ4X, тъй като дисплеят на габаритите стърчи нагоре от арматурното табло, вместо да има капак около него, както при повечето модерни превозни средства.

Централната конзола се състои от информационно-развлекателен дисплей, който излиза от таблото. Единственият физически контролер, изглежда, е копче в долния десен ъгъл на екрана. Чифт тънки вентилационни отвори разделят екрана на информационно-развлекателната система от контролите за системата HVAC. Има бутони за управление на температурата на седалката и регулиране на температурата в купето.

Оборудването на най-популярния хибрид на планетата включва най-новата версия на Toyota Safety Sense, която получи монокулярна предна камера, задна камера за цифрово вътрешно огледало и вграден запис на движение. Системата Toyota Teammate също е стандартна и включва Advanced Park с функция за дистанционно управление, която позволява дистанционно управление на автомобила при влизане и излизане от паркомясто.

От японския производител посочват статистика, според която от пускането на първия Prius на пазара през 1997 г. от модела в цял свят са продадени на 5,05 млн. бройки. Компанията изчислява, че това е намалило емисиите на CO2 с повече от 82 млн. тона, спрямо бензинови автомобили със сравними характеристики.

Ключови думи:

Toyota, автомобили

Още

МВР разкри канал за трафик на много скъпи крадени коли

05.12.2022

3600
Alfa Romeo Tonale вече е хибрид с 280 конски сили

02.12.2022

436
Необслужваните бързи кредити са нараснали с над 20% за година

28.11.2022

МИЛА КИСЬОВА

1543