Quantcast
Range Rover Sport променя представите за спортен всъдеход | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Range Rover Sport променя представите за спортен всъдеход

Третото поколение на модела стъпва на пазара с нови технологии и задвижващи агрегати
882
 Jaguar Land Rover

Land Rover официално представи новото трето поколение на Range Rover Sport. Всъдеходът беше разработен заедно с флагмана Range Rover, показан през миналата година, като получава голяма част от неговите технологии и агрегати, но между двата автомобила има съществени разлики.

Според главния дизайнер на Jaguar Land Rover Джери Макговърн, цитиран от Automedia.bg, новият модел е "модерен и прогресивен, като напълно променя представите за спортния лукс". Той припомни, че именно британският производител създаде напълно нов сегмент на пазара при излизането на първото поколение през 2005 г., като проправи пътя за други два модела на марката - Evoque и Velar.

Както при всички модели на Land Rover, дизайнът на новия Range Rover Sport е еволюция на предишния модел, запазвайки късите надвеси и стръмно наклонените прозорци отпред и отзад. Разстоянието между двете оси е увеличено със 75 мм спрямо предшественика, но въпреки това колата изглежда по-изискана и елегантна. Дигиталните LED светлини в предната част са най-тънките, монтирани някога на Land Rover, докато отзад се залага на непрекъсната светлинна лента.

Интериорът на всъдехода е проектиран да бъде по-ориентиран към водача от този на "баткото" Range Rover. Воланът е същият, но позицията на сядане е с 20 мм по-ниска. Централната конзола се издига нагоре в арматурното табло, на което е монтиран 13,1-инчов извит екран от информационно-развлекателната система Pivi Pro на JLR. Има и отделен 13,7-инчов дисплей на приборния панел на водача. Системата се актуализира безжично, като може да работи с Apple CarPlay, Android и Amazon Alexa.

Топ версията на новия Sport ще се задвижва от 4,4-литровия бензинов V8 двигател с двойно турбо на BMW, развиващ мощност 532 к.с., благодарение на който ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема едва 4,5 сек. От британската компания посочват, че търсенето на автомобили с V8 мотори расте и вярват, че този вариант ще бъде успешен.

Големи надежди се възлагат и на новия plug-in хибрид (PHEV). В най-мощната си конфигурация той разчита на 6-цилиндров бензинов двигател Ingenium, работещ в комбинация с електромотор с мощност 142 к.с. и батерия с капацитет 38,2 кВт/ч. Съвкупната мощност на задвижващата система е 510 к. с., като ускорението от 0 до 100 км/ч е за 5,4 сек., а пробегът само на електричество - 110 км.

В гамата на модела ще попаднат още модификации с лека хибридна система, работеща с 48-волтов стартер-генератор. Те използват споменатия 6-бензинов двигател Ingenium за версията P400 или 6-цилиндрови дизели за D300 и D350. На по-късен етап ще се появят две нови версии - изцяло електрическа, която ще излезе през 2024 г., както и SVR. Подробности за тях не се разкриват, но е известно, че SVR отново ще разчита на V8, докато електрическият вариант вероятно ще се задвижва от агрегат на партньора BMW, който се поставя на iXM60. Това означава мощност от 620 к.с.

Новият Range Rover Sport е изграден на новата платформа на JLR, известна като MLA-Flex, която също се използва и за Range Rover. От компанията посочват, че тя е с 35% по-голяма твърдост на усукване спрямо предишния модел, което позволява използването на нови технологии и настройки на шасито. Той е оборудван с електронна функция за активен контрол Dynamic Response Pro, която се захранва от 48-волтова система и може да прехвърля максималния въртящ момент на всяка ос, като едновременно с това контролира положението на каросерията и осигурява спокойствие в завоите.

Едновременно с това всъдеходът е оборудван с въздушно окачване от ново поколение, което за първи път разполага с пневматични пружини с превключваем обем. За възможно най-добра реакция автомобилът "следи" пътя пред себе си, използвайки навигационни данни, за да се подготви за преминаването през предстоящите завои.

Новият Range Rover Sport има система за векторизация на въртящия момент и електронен диференциал, които също подобряват поведението в завоите. Кормилната система позволява завиване на 7,3 градуса на колелата на задната ос, което подобрява маневреността при малка скорост, както и стабилността при голяма.

Всъдеходът е снабден с най-новата система Terrain Response 2 на Land Rover, която разчита на адаптивен крузконтрол за офроуд. Шофьорът може да избира между 4 различни настройки, а системата съответно регулира скоростта така, че водачът да може да се съсредоточи върху управлението.

Доставките на новия Range Rover Sport ще стартират през есента, като цените ще започнат от €92 600. Това е с €16 800 повече от напускащия пазара модел.

Ключови думи:

автомобили, Land Rover, Range Rover

Още

MINI Counrtyman излезе в дизайнерска версия

23.09.2022

248
Ferrari пусна всъдеход за 390 000 евро

16.09.2022

892
Skoda представи електрическото си бъдеще

09.09.2022

1373