Quantcast
Защо седанът е за предпочитане пред кросоувъра | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Защо седанът е за предпочитане пред кросоувъра

Няколко причини показват, че практичността е много по-важна от модата
6 911
 Pixabay

Вън от съмнение е, че в последните години продажбите на кросоувъри (или SUV) скочиха драстично. И мнозина са готови да инвестират повече средства, за да се сдобият с така мечтания модел 4х4. Макар в същото време добре познатите седани, хечбекове и комбита да са далеч по-практични.

Ето няколко от предимствата на седаните пред SUV според Automedia:

 

- Кросоувърът винаги е по-скъп

При еднакви нива на оборудване кросоувърът винаги е с по-висока цена. Обикновено това се дължи на задвижването на четирите колела, но все повече производители предлагат SUV модели със задвижване на едната ос, което означава, че клиентът всъщност не получава това, което очаква.

 

- Поддръжката на кросоувъра е по-неизгодна

Да притежаваш кросоувър, означава и по-висок разход на гориво заради по-голямото тегло и по-лошата аеродинамика в сравнение със седана. Обслужването също струва повече, както и ремонтите. Най-малкото защото кросоувърите имат нужда от допълнителен реглаж на колелата, а и достъпът до техните агрегати е по-труден.

 

- Пътният просвет е почти еднакъв

Основният аргумент на производителите в ползва на кросоувърите е пътният просвет. Оказва се обаче, че при много от седаните клирънсът е съпоставим, т.е. двата автомобила ще преминат през тежък терен с еднакъв успех. Собственикът на седана обаче няма да влезе там, където може да заседне (поне в повечето случаи).

 

- Нужно ли наистина е задвижване 4х4?

Средностатистическият собственик се нуждае от системата на задвижване и на четирите колела обикновено само през зимата, и то само ако пътят не е почистен. Кросоувърите не са предназначени за сериозен офроуд, а самочувствието на техните водачи често води до неприятни приключения.

 

- Качването на бордюр

Има некоректни водачи, които обичат да изпреварват колоната, като преминават през бордюрите покрай трамвайните линии, да речем. Част от същите обичат и да паркират колите си на тревни площи, като това често е провокирано от мисълта, че щом са с кросоувъри, то лесно ще се измъкнат. Седанът определено не е пригоден за това, тъй като свесовете му са по-дълги, както и междуосието. А и праговете му може да опрат. Но пък характеристиките на седана спасяват шофьора от вършенето на подобни глупости, което е немалък плюс.

 

- Кросоувърът е по-тежък и по-тромав

Ако сравните седан и кросоувър с привидно еднакви размери, то вторият е с по-големи тегло и габарити. Съответно аеродинамиката му също е по-лоша, а освен това той е по-малко устойчив на пътя и поведението му е непредсказуемо.

 

- Багажник

Факт е, че багажникът на кросоувъра е по-голям, но той не е отделен от салона. Освен това пътниците в триобемните седани за защитени от удар в гърба от лошо закрепен товар при рязко спиране. Защото, превозвайки багаж, той трябва да бъде и добре закрепен, което е задължително за кросоувърите, но не и за седаните.

Още

Битката на телефоните се пренася в автомобилната индустрия

22.10.2021

Съвети от Maxcar при покупка на авточасти

14.10.2021

384
Новият Tourneo Connect товари почти всичко

15.10.2021

1245