Quantcast
Синдикат "Образование": Затварянето на училищата е грешка | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Синдикат "Образование": Затварянето на училищата е грешка

10 дни допълнителен отпуск за непедагогическия персонал и за учители, които не работят онлайн, предлагат от профсъюза
1 478
 Илияна Кирилова
От днес всички училища у нас излязоха в 10-дневно обучение в електронна среда от разстояние

"Тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим е грешно педагогическо решение". Това заявява в свое писмо до медиите д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "образование" към КТ "Подкрепа".

Според него преди детските градини и училищата е трябвало да затворят софийското метро, градския транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни. "Образователните институции си останаха възможно най-малко рисковите зони в Република България. Но по-лесно е да посегнем на образованието. Преди имахме добър модел за затваряне на образователни институции при 30% болни ученици и учители. Сега този процент в национален мащаб е далеч под него", коментира той.

По данни на синдиката около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите пък ще се ваксинират веднага, при наличие на РНК ваксина.

На подобно мнение - против цялостно затваряне - са и някои родители, които протестираха миналата седмица, въпреки увеличаващия се брой заразени ученици и учители в системата. По последни данни на МОН от 17 март броят на заразените учители се бе увеличил до 888 (212 от които в детските градини), заболелите ученици бяха 560 ученици, а под карантина бяха 12 390 деца и ученици - 8387 ученици и 4003 деца от детските градини. От учителите под карантина бяха 1428 души, като 459 от тях работят в детски градини. 

Същата позиция споделят и някои директори, като например директорът на 107-мо училище в столицата данко Калапиш, който през уикенда припомни как училищата във Франция не са затворили. "Непрестанно се замислям как във Франция успяха да удържат фронта и техните училища да не се затварят! Не ми се мисли какво ще се случи при нас! Учениците от 9 клас са били от 29 октомври до днес само 6 дни!!! в училище! Учениците от 6 клас са били от 30 ноември до днес само 6 дни!!! в училище! Останалите от 5 до 12 клас изкараха поне по две седмици! Божееее!!! Какво ли ни очаква след края на тази пандемия!!!", написа той.

При създалата се ситуация, пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, смятат от синдиката. "Не е удачно системата да заработи 2 дена преди ваканцията. За пролетната ваканция има национална традиция, да започва от началото на месец април", казват оттам. Обявеният национален локдан е за 10 дни, т.е. до 31 март, като преди пролетната ваканция, която започва от 3 април, действително остават два "празни" дни - 1 и 2 април. През тях обаче не е нужно системата да заработва наново, тъй като преди това тя така или иначе ще си работи - просто в електронна среда. Специално за София кметът Йорданка Фандъкова вече обяви, че ще предложи още 2 дни дистанционно обучение на 1 и 2 април. За останалите градове обаче засега няма решения.

Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние, обявява още Петров. Той припомня и отдавнашното си искане външното оценяване в 4 клас да бъде отменено, поради специфичната обстановка тази година. "Но основният дефицит е грешна философия, заложена в образователния закон за този изпит. МОН измерват само един компонент от образователния процес - знания. А другите много важни образователни компоненти, заложени в закона за предучилищното и училищното образование -  възпитание и социализация - са пропуснати", казва той.

 

АПЕЛ

В унисон с приближаващите избори, които се провеждат на територията на образователните институции, Синдикат „Образование“ отправя апел към политическите партии и ЦИК: „Уважаеми дами и господа, спрете да източвате училищните бюджети! Спрете да ползвате парите за ученици и учители от делегирания от държавата образователен бюджет, за дейностите, които обезпечават времето, около изборния ден! "Изборните дейности в просветните сгради са: осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева. Нека спрем това станало традиционно изборно източване на парите за образованието на нашите деца!", казват от синдиката.

Още

Борисов с първа задача за новия мандат: Край на гишетата

05.05.2021

Обновена

11697
Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз
И карантинираните ученици ще могат да се явят на изпит