facebook
twitter

Кинопремиера

Могат ли пандемията и новите технологии да убият киното?

267
 Pixabay

През последните няколко години с появата на стрийминг услугите и новите форми на гледане в домашни условия разликата между телевизионните филми и сниманите за голям екран става все по-неясна. Големият въпрос пред филмовата индустрия е дали сега, когато пандемията наложи почти повсеместното затваряне на киносалоните по света, тази промяна ще се случи още по-бързо, пише Си Ен Ен. 

Подплашени от пристигането на вируса в САЩ и срива в боксофиса, филмовите студиа започнаха да забързват графика, по който качват продукцията си онлайн  - действие едновременно практично и в духа на обществените настроения. Само така при липсата на работещи кина филми като „Ловът“ и „Невидимият човек“ могат да възстановят похарчените за маркетинг пари - или поне част от тях.  

Дори преди коронавируса бързо развиващите се технологии вече играеха все по-важна роля в това уравнение. И все пак, както отбеляза в Indiewire Ан Томпсън, най-смелият ход на Universal - заобикалянето на кината и предлагането на анимационния филм „Тролчетата: Световно турне“ направо като „видео при поискване” - е експериментът, който „подлуди собствениците на киносалони“.

Бурният дебат в шоубизнеса е дали преминаването към стрийминг съдържание у дома на по-ниска цена ще промени съществено модела на ексклузивния прозорец, на който се радват кината, и борбата той да бъде запазен. Студиата искат да постигнат по-голяма гъвкавост в тази област, докато платформи като Netflix, HBO Go, Apple TV+, Hulu, Amazon Prime Video и др. демонстрират как филми, правени като за кино и печелили "Оскари", могат да носят приходи и без да се минават през кината. От своя страна Националната асоциация на собствениците на киносалони в САЩ излезе с трезва, но като цяло оптимистична дългосрочна оценка - с надеждата, че огромното мнозинство отложени премиери все пак ще стигнат до кината, когато животът се върне към нормалното. 

В настоящата ситуация има много неизвестни. При един сценарий хората, които вече са свикнали да използват различни стрийминг услуги в уюта на дома си, може повече да не поискат да излязат от него. Удобството да разполагаш с разнообразие и изобилие от сериали, документални филми и възможности за задоволяване на всякакви вкусове, без да ходиш никъде, е по вкуса на мнозина. Друг възможен поглед е, че когато карантината свърши, те компенсаторно няма да искат да се прибират по домовете си, каквито и забавления да им предлага телевизорът. И кината отново ще започнат да се пълнят с хора, които обичат да са навън. 

Възможни са и всякакви междинни варианти между тези две крайности. Има филми, които е по-удобно да си гледаме от дивана; има и жанрове, създадени за големия екран и тръпката от споделените емоции в тъмното. 

Обаче оттам, откъдето преди около 3 месеца тръгнаха лошите новини, сега идват обнадеждаващи. Тъй като в Китай броят на новозаразените с коронавирус намалява, правителството позволи на няколко (в Китай това означава 500) киносалона, предимно в Синдзян и други отдалечени провинции на страната, да отворят за първи път,  откакто всички обществени пространства бяха затворени с указ през януари. Те засега показват стари филми, доказали, че могат да привличат публика. 

Все още няма коментари

Още

Трудовите лагери за уйгурите създават все повече проблеми на Китай

18.09.2020

177 2
"Мулан" оживява и влиза в политически разпри
Пентагонът вижда Русия и Китай като топ съперници

17.09.2020

1200 27

Влез или се регистрирай за да коментираш