facebook
twitter

Кинопремиера

Том Ханкс отново е герой от войната

"Мисия "Грейхаунд" трябваше да е по кината, но тръгна по Apple TV+
1 048
 снимка: Apple
Том Ханкс бе номиниран за "Оскар" за главна мъжка роля и тази година (с "Хубав ден в квартала"). Не се знае дали догодина изобщо ще има академични награди - засега са отложени за април, които да почетат политически правилната му роля в "Грейхаунд".

"Мисия "Грейхаунд" е високобюджетна продукция на Sony с участието на една от най-големите звезди на Холивуд. Тя трябваше да излезе по кината по света и у нас през юни, но бе сред множеството премиери, пометени от коронавирусния ураган. И докато повечето от тях са отложени, този филм имаше (сравнително) по-щастлива съдба - студиото успя да го пробута срещу $70 млн. на прохождащата стрийминг платформа на "Епъл" - Apple TV+, която заявява амбиции да конкурира гиганта в бранша "Нетфликс". Така драмата за кораби и подводници от Втората световна война се появи на домашния екран в 100 държави на 10 юли. Скоро след това от "Епъл" се похвалиха, че това е най-гледаната им продукция досега и зрителите й се равняват на тези на истински широкоекранен хит, макар да се стесняват да посочат точни числа. Не е трудно да биеш на празен терен: в отсъствието на истинска филмова конкуренция и затворени салони дори посредствен екшън като Extraction на "Нетфликс" успя да достигне до над 100 милиона души (той има късмета да е първата голяма "домашна" премиера по време на карантината, когато всички се побърквахме вкъщи).

"Мисия "Грейхаунд" е технически изпипан филм, в който морските битки са пресъздадени с най-модерни технологии, но не е от тези, за които ще съжалявам, че не съм видяла на големия екран. Ханкс, който лично пострада от пандемията - той и съпругата му бяха сред първите преболедували от Covid-19 знаменитости, се връща към героичното амплоа на силен телом и духом мъж с обветрено лице и униформа, каквито е играл мното - капитан Милър в "Спасяването на редник Райън", пилотът Съли и капитан Филипс - в едноименните филми, астронавта Джим Ловел в "Аполо 13"... Но не е въпросът само как го гледаме: и съдържателно "Грейхаунд" се отнася към "Редник Райън" като телевизор "Велико Търново 85" като към киносалон с хубав екран и долби съраунд.

Ханкс е също копродуцент и е написал сценария на продукцията, основан на романа "Добрият пастир" от К.С. Форестър. Ревностен протестант, командирът на ескадрения миноносец "Грейхаунд" става и ляга с Библията в своята каюта, докато се опитва да спаси съюзническата флотилия, прекосяваща Северния Атлантик, от атаката на коварни немски подводници. Неговите отривисти команди и действия на борда контрастират с вътрешните му съмнения дали е добър офицер и християнин. Традиционно стабилното изпълнение на Ханкс и специалните ефекти са единствените плюсове на филма.

В епохата на безкрайно разтеглени истории на големия и малкия екран смятах, че като положителна страна ще може да изтъкнем и едва 90-минутната продължителност (режисьорът Арон Шнайдер e носител на "Оскар" за игрално късометражно кино), но на фона на близо 3-часовото клаустрофобично въздействие на Das Boot например или на емоционалния ефект от "Аленият прилив" "Мисия "Грейхаунд" си е малолитражка. Останалите персонажи са едва скицирани и преминават напълно анонимни пред очите ни; старомодният  - но не в добрия смисъл - разказ е схематичен и не носи нищо освен доза американски патриотичен патос. Ако това ще е нивото на летните топпродукции, не ти трябва световна пандемия, за да отучиш хората да ходят на кино.

 

Все още няма коментари

Още

Актьорът Том Ханкс стана гръцки гражданин

26.07.2020

5190 18
Фаучи: В момента САЩ не контролират напълно пандемията

01.07.2020

1560 8
Хубав ден за Том Ханкс

27.03.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

2170 1

Влез или се регистрирай за да коментираш