facebook
twitter

Спорт

FIА: Имаме съмнения за "Ферари", но не можем да ги докажем

Загубихме 24 млн. долара от наградния фонд заради тях, заяви един от шефовете на "Ред Бул"
837
 ЕПА/БГНЕС
От FIA признаха, че не са сигурни дали двигателят на "Ферари" през 2019 г. е отговарял на правилата.

Международната федерация по автомобилизъм (FIA) призна, че има съмнения дали двигателят на "Ферари" през 2019 г. е отговарял на правилата, но не може да ги докаже и заради това е сключила споразумение с тима. Миналата седмица FIA съобщи, че разследването е приключило, но не разкри нищо от въпросното споразумение. Това доведе до реакция от конкурентите на "Ферари", като 7 от 10-те отбора във Формула 1 излязоха с обща позиция и заплашиха федерацията със съд. Те поискаха FIA все пак да уточни дали правилата са били спазени и какво гласи конфиденциалното споразумение. Подписани под писмото бяха всички отбори във Формула 1 с изключение на "Хаас" и "Алфа Ромео", които ползват двигатели на "Ферари"

От FIA заявяват, че не са останали напълно доволни в края на разследването за двигателите, но са сметнали, че допълнителни действия няма да доведат до заключение на случая поради "сложността на въпроса и невъзможност да се покажат недвусмислени доказателства за нарушение.

"FIA извърши подробен технически анализ на двигателя на "Ферари", както е длъжна да направи за всеки участник във Формула 1. Продължителното и задълбочено разследване през сезон 2019 г. повдигна съмнения дали може да се счита, че двигателят на "Ферари" не отговаря на правилата на FIA през цялото време. "Ферари" категорично отхвърли тези подозрения и твърди, че двигателят винаги е отговарял на правилата. FIA не остана напълно доволна, но реши да не предприема допълнителни действия, които няма да доведат непременно до категоричен резултат заради сложността на проблема и невъзможността да се осигурят недвусмислени доказателства за нарушения. За да се избегнат негативни последици, които дълги съдебни спорове биха породили, особено в светлината на несигурността от резултата от тези спорове и в най-добър интерес на шампионата и акционерите, FIA, в съответствие с член 4 от Юридическия и дисциплинарния си правилник, реши да влезе в ефективно споразумение с "Ферари" и да прекрати процедурите. Такъв тип споразумение е основен компонент във всяка дисциплинарна система и  се използва от много публични организации и други спортни федерации за решаване на спорове", гласи съобщението от FIA.

Разследването започна, след като няколко отбора миналия сезон изразиха съмнения за двигателя на "Ферари", тъй като болидите на "скудерията" имаха предимство от половин секунда на правите на някои писти. Тимът от Маранело отрича да е нарушил правилата за двигателите. 

Все още не е ясно дали позицията на FIA ще удовлетвори недоволните отбори. "Мерцедес", "Ред Бук", "Макларън, "Рено", "АлфаТаури", "Рейсинг Пойнт" и "Уилямс" заплашиха, че ще си търсят правата в съда до пълно изясняване на случая. 

Според някои медии "Ферари" е бил издаден от свой служител. Спортният директор на "Мерцедес" Тото Волф пък стои зад писмото, пратено до FIA. Волф обвини открито международната федерация: "Цялото нещо е една огромна бъркотия. Това, което "Ферари" са направили, не е добре, но още по-лошо е как FIA третира ситуацията. Всички останали отбори са разочаровани."

Евентуално наказание за "Ферари" нямаше да повлияе на "Мерцедес", които спечелиха титлата и при пилотите, и при конструкторите. Санкция за "скудерията" би била добра новина за "Ред Бул", които завършиха на трето място в шампионата зад "Мерцедес" и "Ферари". Дъщерният отбор "Торо Росо" (сега вече "АлфаТаури" - б.а.) пък бе шести в шампионата. Съветникът в "Ред Бул" Хелмут Марко смята, че тимът трябва да получи пари като компенсация за наградния фонд, който не са успели да спечелят.

"Поведението на FIA е истинският скандал. Трябваше да кажем на шефа на тима ни Кристиан Хорнър да ги съди за 24 млн. долара от наградния фонд, които щяхме да вземем, ако бяхме завърши втори в шампионата и ако "Ферари" бяха действали според правилата. Невероятно е, че са написали такова споразумение. Ние се присъединихме към кампания, инициирана от "Мерцедес". Но в бъдеще ще мислим за наши начини да получим правата си", каза Марко.

Италианските медии пък приеха писмото на 7-те отбора като "война срещу "Ферари". "Кориере дела Сера" написа: "Ферари и FIA са под обсада. Формула 1 им обяви война 10 дни преди началото на сезона." Подобна бе и позицията на "Гадзета дело Спорт": "Сега вече сме във война! Това е война на политика, мощ и пари." "Република" пък отбеляза, че FIA не може да се справи с основната си роля: да контролира спорта и да следи за спазването на правилата. 

Ключови думи:

Формула 1, Ферари
Все още няма коментари

Още

Приключи една епоха във Формула 1

19.09.2020

6447
Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

18.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

481
След тежки катастрофи и три старта Хамилтън стигна до победа №90

13.09.2020

648 1

Влез или се регистрирай за да коментираш