facebook
twitter

Видео

Александър Кьосев: Народът се превърна в население

4 560

“Гнусният и нетърпимият скандал вече е форма на политическия живот“, заяви проф. Александър Кьосев в предаването “Тук и сега” със Светла Петрова.  “Ние се докарахме до тук - не Бойко Борисов, не Слави Трифонов - никой не ни е виновен, че станахме безпроблемни консуматори. Ние загубихме достойнство”, добави Кьосев.
"Българското население сякаш не забелязва скандала, явлението “истина” няма сила, електоратът гласува пак за своите. Аз съм съгласен, че Бойко е пробит политик, но по-важно е неговият електорат да забележи това", напомни проф. Кьосев. 
“Гражданското общество бе вкарано в кухнята, където заживя с битови сензации. Вината за това е двойна - има предлагане, защото има търсене. Българският народ си избра тази форма на живот“, напомни Кьосев.
"Народът се превърна в население, той не знае какво иска. Той няма форма на своето политическо желание, категоричен е Кьосев.  Във връзка с анкета, която показва склонността на българите да търсят силен лидер, Кьосев заяви: Българският вариант на демокрацията не изпълни очакванията на много българи, които искат да живеят нормално, добре. Те реагират като искат... еднолично управление".

"Погрешни са правилата на социалната игра, затова българите са успешни навън, а вътре в страната - не", смята Кьосев. 

"Расовият проблем в САЩ очевидно не е решен. Създадена е черна класа, която е доста добре интегрирана, но от друга страна огромна част от черното население е в гета, все по-изолирано, все по-гневно", отчете проф. Кьосев. 

 

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Минчо Спасов: Божков и Борисов трябва да лежат в съседни килии!

17.06.2020

11660 21
Грета Ганева: Много институции работят по поръчки за поглъщане на бизнес

10.06.2020

Обновена

7706 8
Николай Радулов: Божков е по-умен от всички управляващи, взети заедно

05.06.2020

22397 25

Коментари

Страници

Фалконети
снимка на Фалконети

👎

първолета

Отличен избор на събеседник. 👏

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Каквато Светла, такъв и Кьосев. Ще има пак надприказване, преливане от пусто в празно за т.н. "авторитарни практики", каквото и да значи това. Нещата няма да се назовават с точните си имена, ще има пак глупости за "самоорганизиране на гражданското общество", защото според тях всичко се "случва" ей така, от самосебе си. Пак ще са заклинания за необходимото "дясно" и т.н. и т.н. Пълен мухъл!

3biri

Пак ще образуват нерви на феновете МУ.

dembik

Тая па един път не съм я гледал.

rubstone

Този гост помните ли го? Седящатата стачка на "професорите"/беше маого смешно и фалшиво/ по времето на  протестите срещу кабинета на орешарски. Пред народното събрание този господин и други /вече не помня кои/ седнаха пред праламента с някякви листове на които беше написано Конституция....

Интересно сега що го няма на площа пред нс, в ръка с Контитуцията....или вече няма нужда...😖 всичко е шест, който трябва е н а власт. Независимо какво ще говори днес/предполагам какво/, петното му е за цял живот...а също и репутацията...

Фалконети
снимка на Фалконети

щот е поредния некадърен измекяр и  нагаждач.

редник

Ето друго участие на Кьосев във вестника от преди 16 години - Момиченца, добра статия с много коментари от форумци, май някои от тях вече не са между нас... 

Тъжно...

 

http://old.segabg.com/article.php?id=137908

nebenebe

Мачкайте народа, простаци. Щото му е малко. А вие сте марсианци. Тоя беше писал някаква мръсна история за огромен член, с който изтезавал една женица мераклийка. Ние нямаме въобще интелигенция, как да очакваме що годе бъдеще?

............................

Простотиите надживяват човека. Изразявам се меко, без да персонализирам. Можех да го кажа и по друг начин.

...............

Не ни занимавайте с глупости. Премиерът ни е достатъчен.

.........................

Доколкото схващам, функцията на Петрова е да кани скандални събеседници, за да вдига трафика.

 

 

 

 

дъртреалист

Този празнодумец съществува в публичното пространство само заради толерантността на смотаната ни псевдонаучна общност.

Заслушай се какво казва, опитай да му формулираш тезите, 

и ще те заболи главата.

Evasion

На населението му липсват лидери, които да го превърнат в народ. А такива лидери ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са ИЗВЪН политиката. Така че това, което говори професора е по-скоро самокритика...

nebenebe

Ма той и професор ли станал? Боже, Боже! Ма какво се чудя, толкова други станаха. За Михаил Неделчев се сещам, и за Георг по фолклора.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"Погрешни са правилата на социалната игра, затова българите са успешни навън, а вътре в страната - не", смята Кьосев. 

 

Социалните игри се играят от хора в социум.

Ама българите не щем им ги социумите.

А най мразим някой да е нещо повече.

Ако е българин, това не се трае.

Виж, ако е чужденец -- охо!

 

Туй е то: българите можем да играем социалната си роля само под чужда власт. Да се подчиняваме на  чужденци ни иде съвсем естествено извътре. После вече, веднъж влезли в чуждата игра, местната меритокрация работи за нас, напредваме с излишъка си от таланти и естествено успяваме.

 

Сред себеподобни обаче българите сме окаяни инфантили, с незрели понятия, неподготвени за социален живот. Гледката е забавна, ако не си участник.

dobadoba

Професорът и водещата, само за протокола:

БГ Народът оцелява, просто оцелява, вече години наред.

Не знам как ги виждате нещата, но Народът трябва първо да нахрани децата/внуците, да плати месечните сметки  и тогава да се бори за достойнство(не че го няма!).

⚓️

За щастие(или нещастие) на историята БГ народа(или население) ще избута и тая криза, надявам се...

R32

Ние отдавна сме само електорат и данъкоплатци...

дъртреалист

Българският народ си избра тази форма на живот

Ми мноого се извинявам.

Само глупак може да разглежда един цял народ като някакъв глупав субект, който прави грешки.

Народът е абсолют, еталон. 

Можеш да го изучаваш, но да го оценяваш е абсурдно.

Някакъв червей, пълзи по Земята (пръстта) и си мисли: Тази земя е гадна...

Чувал съм аз, че в Сърбия земята е по-хубава. А наште тъпи българи - глей каква гадна земя ... СА СИ ИЗБРАЛИ !!!

ЕСОФ

@дъртреалист, напълно си прав да иронизираш.

Памфуций
снимка на Памфуций

Здравите сили от всички цветове осъждат Ал. Кьосев.... 

И макар винаги да съм бил особено внимателен към употребата на думата "народ" - прав е и, че имаме население, което не знае какво иска ... а и не му пука особено , бих добавил аз.

ЕСОФ

Народът се бил превърнал в население. Това е една крачка след иванкостовото: "Вие не сте граждани - станахте народ", че не били гласували за него. Хвани единия, удари другия. Който се е захванал да напада народа си, не е прокопсал. Това е констатация, не е епикриза. Нападай премиера, като си толкова мъж. Не нападай народа. Не си ли чел Славейковото "Жестокостта ми се сломи"? Не си чел.

Billy-Joe Winchester

Кьосев никога не ми е правил впечатление на особено интелигентен. Това интервю потвърди наблюдението ми. Клишета, клишета и пак клишета.

SvSophia
снимка на SvSophia

Не си ли чел Славейковото "Жестокостта ми се сломи"? Не си чел.

И е чел, и знае.

Както всички останали по жълтите павета с Конституция в ръце много добре знаеха, че иначе принципно изглеждащият им протест ще Го върне отново на власт. И задълго ще го закрепи там. Ако пък не са си давали сметка тогава, е трябвало вече да са си дали. 

 

Човещинка си е обаче, да не се натоварваш със самотравмиращи спомени.

 

Но по-достойно е в самота и тишина да се покаеш за собствения си принос в поредното Му възкачване.

 

Недостойно изглежда, вместо това, публично да изкарваш други, някои, анонимни - "народа", виновни, че и да ги заклеймяваш и обиждаш - "население", защото е много удобно други да са ти виновни винаги.

По това се самоуподобяват на Него, уви.

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

Тук е казано всичко за бъдещето на света, България не прави изключение:

https://youtu.be/sP2tUW0HDHA

SvSophia
снимка на SvSophia

Всичката тогавашна българска интелигенция, всички колко-годе просветени и съзнателни участници в освободителната борба бидоха почти всецяло погълнати от правителствената машина. И тъй като извън импровизираното чиновничество в страната почти не оставаше никаква друга интелигенция, то е естествено, че всички грижи за просветата на народа, за служене на тоя народ и неговото културно развитие, грижи, които в по-силна или в по-слаба степен одушевяват образованото общество на всяка страна, се оказаха изключително достояние на правителствените учреждения. С време в страната се образува нова интелигенция, но благодарение на особените обществено-политически условия, които придружаваха нейното нарастване и развитие, тя и досега носи печат на своето изкуствено - чиновнишко - произхождение и не представлява колко-годе самостоятелен обществен слой. Тя или пряко образува част от бюрокрацията на българската държава и се губи в нея, или се върти около нея като около своя ос, тегне към нея като към единствен избор на живот и творческа енергия. Властта й, следователно, самозащитата на сьществующата власт, от една страна; борбата за власт и, следователно, безогледната и ожесточена опозиция против всяко фактическо правителство с цел да се заеме мястото му, от друга - ето в какво се състои всичката обществена деятелност на местната интелигенция, лишена от всякакви обществени идеали и културни стремления, интересуваща се само от политиканство, заета изключително или с партизанство, или с формално изпълнение на своите служебни длъжности. Резултатът е една крайно еднообразна - и не по-малко печална - картина: в страната съществуват „в наличност" всички формални условия за най-широка обществена самодеятелност, но с тях никой не се ползва, макар всеки да има подръка неначенато кътче жива, неотлагаема културна работа. Тая страна има интелигенция, която едвам е успяла да се отдели от народната маса, но тая интелигенция не се грижи за тая маса нито колкото за „ланския сняг". 

Цитирано от д-р Кръстев в статията му "Българската интелигенция", сп. " Мисъл", 1898 г.

Памфуций
снимка на Памфуций

Леле... протестите Го били върнали на власт....

На парламентарните избори 2013 БСП получи 942 541 гласа.

Атака 258 481

 

На изборите 2014:

БСП 505 527, АБВ - 136 223,

Атака - 148 262

 

Управлението "Орешарски" не само разцепи БСП, ами я хвърли в криза, от която още не е излезла, а начело на партията застана едно женско отражение на Борисов. Но Кьосев, Кьосев и протестърите са виновни.

 

И още нещо - некой от вас поне веднъж излязъл ли е да протестира срещу нещо - срещу опита да бъдат ликвидирани преференциите, срещу замърсяването, срещу застрояването , срещу назначаването на каскета Гешев, срещу каквото и да е от безбройните прегрешения на властта?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Хора като ув. Александър Кьосев и още по-ув. Калин Янакиев несъмнено допринесоха за подгряване на протестите на автентичната десница (друга нямаме) срещу Орешарски, които протести бяха късогледи и онанистични.

По-лошо: поредно възкачване на Боковщината и последвалият (уви, предвидим!) разгром на всички мечтания за съдебна реформа и високи стандарти лиши от резон, от морално право онези, които допреди анти-орешарския екшън бяха винаги готови да излязат на протести -- за природата, срещу всяко недомислица, уязвяваща човешки права. Помнят се масовият протест срещу АСТА, шествията на природозащитници -- всичко това беше допреди глупавото сдушаване* на десните с ГЕРБ в анти-орешарските протести.

Резултатът: оттогава няма големи спонтанни протести*. Медицински факт.

И за този сакатлък носят своята вина хора като събеседникът на Светла Петрова. Обзалагам се, че въпрос в тази посока не е бил зададен в интервюто, затуй няма да го преслушам.

 

Sv. Sofia 😊👌

 

______________

* Вярната позиция беше да оставим двете крила на управлявалите от 1944 насам -- БСП и ГЕРБ, и ДПС -- главата на птеродактилището, да се изпокарат, и така допотопното чудище да падне в Тартара. Ама за жалост твърде много позьор и стипендиант се е навъдил, стреля с фунийки по птеродактила.

 

** Изключенията потвърждават правилото. Прокурорският произвол над Иванчева и Биляна Петрова, изборът на главен прокурор, скандалите зарад злоупотреба с еврофондове -- и малобройни, макар и силно мотивирани протести, или изолирани еднолични акции без всякаква чуваемост.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пеевски или правителството пада беше нечистоплътен акт. Проблем са не протестите,а липсата им при перманентните свинщини в Мамковината

Антей

 

За да се превърне народа в население .... и хъм ... дори в тълпа, множество от много хора без бъдеще - има много причини.

 

Сред основните е прословутата ни завист.

Изразяваща се в ЕГОизъм, който не позволява да приемем, че съседа, приятеля, другият - може повече.

 

Навярно поради незнанието или невежеството, че хората имат различни способности, качества, възможности, които трябва да се уважават, а не да се мразят.

 

Кога българските духовни водачи могат да се обединят около обща идея, цел, която да доведе до сплотяване на българския народ?!

 

Е, когато отговорим на този въпрос, ще разберем защо хората искат твърда ръка да сложи ред в държавата и в битието им. 

 

"Развитие" под чуждо ръководство е пагубно за всеки народ. 

 

Добро развитие има само при добро партньорство и взаимоизгодно сътрудничество между народите!

Между народите!

 

Защо никой не чува революционера Гоце Делчев и неговият визионерски призив:

"Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите!"

 

Все повече ще става ясно, защо в последните си дни най-известния и голям български феномен, е казала:

 

Не се мразете!

Обичайте се!

 

❤️ 

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Хора като ув. Александър Кьосев и още по-ув. Калин Янакиев несъмнено допринесоха за подгряване на протестите на автентичната десница (друга нямаме) срещу Орешарски, които протести бяха късогледи и онанистични.

По-лошо: поредно възкачване на Боковщината и последвалият (уви, предвидим!) разгром на всички мечтания за съдебна реформа и високи стандарти лиши от резон, от морално право онези, които допреди анти-орешарския екшън бяха винаги готови да излязат на протести -- за природата, срещу всяко недомислица, уязвяваща човешки права. Помнят се масовият протест срещу АСТА, шествията на природозащитницит -- всичко това беше преди глупавото сдушаване на десните с ГЕРБ в анти-орешарските протести.

Резултатът: оттогава няма големи спонтанни протести*. Медицински факт.

Не протестите срещу Орешарски, който беше една кукла на конци, а участието му в президентските избори като кандидат на ДПС показа , че той може не само да стигне дъното , но и да копае надолу, а приставането на ГЕРБ от страна на РБ и - още по зле - оставането им в правителството след краха на съдебната реформа - това е голямото им прегрешение. 

Прочее, обвиненията, че протестите срещу Орешарски обслужвали ГЕРБ, по какво са различни от обвиненията на гереберите, че протестите срещу тях обслужвали БСП, Нинова, Решетников и филанкишията?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Орешарски и Беров са типичните технократи във властта. Илюстрация до какво води едно "експертно правителство". Професорско-юпи екипа на крадлив дедо е пък "меритократично правителство" .

Само за илюстрация че предпосваните като панацея рецепти са все настъпвани у нас мотики.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ситуацията у нас е Отгоре не искат, отдолу не могат.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш