Медия без
политическа реклама

4000 помощник-фармацевти обявиха символичен протест

Те настояват да могат да отпускат лекарства по лекарско предписание

24 Окт. 2024
"В Европа колегите ни учат 2 години, а ние - 3 г. И имат повече права от нас", казват помощник-фармацевтите.
Илияна Димитрова
"В Европа колегите ни учат 2 години, а ние - 3 г. И имат повече права от нас", казват помощник-фармацевтите.

4000 помощник-фармацевти обявиха днес символични протестни действия. Засега те ще се изразяват в поставяне на знаменца в аптеките, призоваващи за достоен и законен труд. Ако до 2-3 месеца обаче депутатите не направят законови промени, те са готови и на по-сериозни протестни действия. Това стана ясно на пресконференция на Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ).

"Съзнаваме, че професията ни е отговорна и ако 4000 помощник-фармацевти излязат от аптеките, ще настъпи колапс", посочи Лиляна Петрова, председател на БАПФ. 

От гилдията протестират срещу ограничените им правомощия след последните промени в закона за лекарствата в хуманната медициа, които им позволиха да предоставят само лекарства без рецепта. Те настояват за редакция на тези текстове, за да могат да отпускат лекарства и по лекарско предписание под контрола на магистър-фармацевт.

"Помощник-фармацевтите не искат да консултират пациентите за приема на лекарствата по лекарско предписание", подчерта Петрова. По думите й те са с висше образование, придобито в медицинските колежи в страната, дипломират се с образователна степен "бакалавър". "Помощник-фармацевтът трябва да може да отпуска лекарства по лекарско предписание под контрол на магистър-фармацевт. Това в Европа отдавна е разрешено. Там никога не е било драма и проблем за когото и да било, защото в аптеката има магистър и системата работи. Такава е била и практиката в България много дълги години, но няма законодателство, което да е реформирано", коментира тя.

"В Европа помощник-фармацевтите учат 2 години, а ние - 3 г. И имат повече права от нас. Те могат да отпускат лекарства по лекарско предписание под контрола на магистър, а ние нямаме това право въпреки че в нашата професионална квалификация е записано", заяви по-рано пред БНТ Станка Маркова, зам.-председател на Асоциация на помощник-фармацевтите. По думите й дипломите им не са признати, затова, за да се регулират правата и задълженията им, възможността за отпускане на рецепти по лекарско предписание трябва да влезе в закона.

 

ОТПОР

"Помощник-фармацевтите нямат нужната квалификация за това, което настояват да извършват - да отпускат лекарства по лекарско предписание, защото това не е в техните компетентности", категоричен бе пред БНР Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, сравнявайки работата на лекарите с тази на медицинските сестри - "една сестра не може да извършва операции само защото е работила 20 г. в хирургия, а може само да бъде част от екипа, в който оперира хирург". По думите му помощник-фармацевтите "не са учили фармакология, токсикология, лекарствени взаимодействия и т. н. и не могат да отпускат лекарствени продукти, дори такива, за които не се изисква лекарско предписание, защото нямат образованието". 

"Отпускането на лекарство върви със съответния контрол и консултация. Помощник фармацевтите са медицински специалисти със специалност "здравни грижи" и не могат да отпускат лекарства по лекарско предписание. Дейността в аптеката е отговорност на магистър фармацевта. В България имаме достатъчно на брой магистър фармацевти и сме над средното ниво на глава от население в сравнение с Европа. Данните показват, че се подмладяваме", обясни Димитър Маринов и заяви, че няма да подкрепят протестите на помощник-фармацевтите. В населените места, където няма аптека, това не е заради липсата на магистър фармацевт, а защото няма икономически смисъл, смята той.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фармацевти

Още по темата