Медия без
политическа реклама

6894 са се регистрирали като безработни за 5 дни

В първата седмица на извънредното положение работа са започнали 3221 души - значително по-малко отколкото през същата седмица на 2019 г.

23 Март 2020Обновена
Деница Сачева
Илияна Кирилова
Деница Сачева

6894 души са се регистрирали в бюрата по труда в седмицата 16-20 март - първата, в която действа извънредно положение. Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Тук влизат и хората, които са се завърнали от чужбина - ако там са били осигурявани, те също имат право на обезщетения тук. През същия период работа на първичния пазар са започнали 3221 безработни.

Ефектът на блокиралата икономика ясно се вижда в данните при сравнение със същата седмица на 2019 г. - тогава в бюрата по труда са се регистрирали 5190 души, а работа на първичния пазар са започнали почти двойно повече българи, отколкото сега - 6085 души.

Секторите, които освобождават хора през първата седмица на извънредното положение, са преработващата промишленост (16.6% от случаите), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (14.3%), хотелиерство и ресторантьорство (8%), държавно управление (7.3%).

От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места. Общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни към 20 март е бил 203 615. Броят им е с 635 или с 0.3% повече в сравнение 20 февруари, когато той е бил 202 980.

Сутринта социалният министър Деница Сачева потвърди пред Би Ти Ви, че безработицата започва да се увеличава. "Увеличиха се от 750 на ден до 1300 регистрациите на безработни в рамките на миналата седмица - в петък регистрациите бяха 1301", съобщи тя. Всичко е условно обаче, защото паралелно с освобождаването на хора, се увеличава и търсенето на работна ръка - много ресторанти например преминават към доставки и им трябват хора да ги изпълняват, коментира министърът.

Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да подпомогнем обезщетенията за безработица, увери социалният министър. Основната мярка тук е схемата, заложена във върнатия от президента закон с мерките при извънредно положение. По нея фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване ще покрива 60% от заплатата на съответния служител, ако работодателят запази работното място и поеме останалата част от заплатата.

Докато социалният министър коментираше това пред Би Ти Ви, от Агенцията по заетостта направиха друг коментар пред БНР. "Няма съществени изменения в регистрираните безработни, работодателите все още не предприемат крайни решения да се освободят от така необходимите им кадри", заяви Кремена Калчева, шеф на дирекция в агенцията.

Миналия месец за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда са се регистрирали 22 741 безработни лица, показва проверка в официалните справки на агенцията за безработицата. Това прави средно по 1137 души на работен ден за февруари. В същото време обаче на работа са постъпили 17 534 души, а през този месец е под въпрос дали трудовият пазар ще отвори толкова работни места.

Бюрата по труда работят в дистанционен режим. Досегашните срещи с трудовите посредници се заменят с консултантски разговори по телефона, неприсъствено, уточни Калчева. За да се предотвратят пътуването и придвижването на безработните лица до бюрата по труда, т. нар. ежемесечно „подписване” сега се извършва по телефон или чрез електронна поща. На никого няма да бъде прекратена регистрацията заради извънредното положение, дори да не успеят да се свържат с трудовия посредник, увери Калчева.

Заявление-декларация за нова регистрация може да се изтегли през сайта на Агенцията по заетостта. През портала на Държавна агенция „Електронно управление” пък може да се заявление под формата на електронен формуляр. Ползва се системата за електронно връчване, което е по-сигурно от изпращането чрез пощенскки оператор, допълни Кремена Калчева. Безработните ще получат от съответното бюро по труда обратно регистрационна карта с регистрационен номер плюс координати на трудовия посредник, обясни още експертът от Агенцията по заетостта.

Социалното министерство ще предложи и да се отворят защитени детски градини, където да се приемат децата на хората, които не могат д отсъстват от работа - лекари, полицаи, медицински сестри и т.н. Сачева съобщи още, че част от 20-те млн. лв., които се насочват от оперативната програма за допълнително възнаграждение на медицинските екипи на първа линия на борбата с коронавируса, вече са по сметките на здравното министерство. Лекари, медицински сестри, санитари, санитарни инспектори, спешни екипи ще получат по 1000 лв. към заплатите си, обеща в началото на кризата премиерът Бойко Борисов.

Работодателят няма право да пуска служителя в неплатен отпуск без негово съгласие, напомни отново пред Би Ти Ви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Много хора обаче нямат никакъв избор и са в пълна неизвестност какво се случва с работата и заплащането им.

 

ПОЛЕЗНО

От днес колцентърът на министерството - тел. 080088001, ще предоставя безплатна психологическа подкрепа на възрастни хора и хора с увреждания. За целта са подбрани доброволци – психолози и студенти по психология и социална педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които всеки ден от 9 ч. до 17 ч. ще консултират нуждаещите се. Колцентърът на МТСП ще продължи да дава и актуална информация за въведените мерки в социалната сфера до края на извънредното положение, както и по теми, свързани с организацията на работа, правата на работещите, предоставянето на социални помощи и др., посочват от министерството.

От следващата седмица би трябвало към общините да бъдат насочени други 20 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които да се разшири патронажната грижа за възрастни, самотни, хора с увреждания и хора под карантина. Увеличен е бюджетът на програмата, по която се осигурява топъл обяд на 20 000 нуждаещи се. В момента 43 000 самотно живеещи пенсионери получават патронажна грига, уточни Сачева.

Пълен списък на общините, които доставят храна и лекарства на хора по домовете е публикуван на сайта на социалното министерство и на сайта на националното сдружение на общините.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?