Quantcast
И Виваком обяви, че вдига тарифите от Нова година | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И Виваком обяви, че вдига тарифите от Нова година

КЗП: Незаконно е телекомите да индексират тарифите си заради инфлацията от 2020 г.
4 212
 Илияна Кирилова
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

След А1 и Теленор и Виваком обяви поскъпване на услугите по действащите договори.

Междувременно Комисията за защита на потребителите съобщи, че е започнала проверка по анонсираните увеличения.

"Незаконно е мобилните оператори да увеличават цените на услугите от Нова година, като ги индексират с инфлацията от 2020 г. , заяви тази сутрин пред БНТ председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Той обясни, че законодателството позволява на фирмите да индексират цени по вече сключени договори единствено с инфлацията от предходната година. Така че обявеното намерение от телекомите за оскъпяване на действащите месечни абонаметни планове от Нова година, може да бъде само с инфлацията от 2021 г. 

Във вторник, в един и същи ден, два от трите мобилни оператора обявиха, че от Нова година едностранно вдигат цените по действащите договори с абонатите си. "Теленор" посочва като увеличение "около 5%", а А1 са по-скромни - ръстът ще е 4.1%. И двата телекома оправдават действията си с инфлацията, при това не само през тази година, но и през 2020 г. Средногодишната инфлация през 2020 г. е 1.7%, а за тази година прогнозата на МФ е за 2.4%, но тя е правена, преди да започне голямото поскъпване на петрола, тока, природния газ, топлинната енергия и т.н, така че със сигурност ще е далеч по-висока. Ден по-късно "Виваком" също обяви, че ще увеличи цените по действащите договори в началото на 2022 г., но все още не било ясно с колко процента и откога точно.

КЗП е започнала проверка, получени са становищата на мобилните оператори и днес ще бъде взето решение по тях.

"Ще предупредим мобилните оператори, че не могат да наслагват инфлацията от последните два години. Това е незаконосъобразно. Индексация се прави веднъж годишно с индекса на потребителските цени, обявен от НСИ за предходната година. Иначе те така може да се върнат и 10 години назад", коментира Маргаритов.

Ако телекомите не се съобразят с това, КЗП ще обяви, че предприемат нелоялни търговски практики, заради което ще бъдат санкционирани с по 30 000 лв, каза още Маргаритов.

Председателят на КЗП разясни и казусът с развалянето на договорите, ако потребителите са недоволни от наложените едностранно от телекомите нови цени. Мобилните оператори вече обявиха, че клаузата за индексации на цените е включена в общите условия на договорите, затова предсрочното им разваляне води до неустойки. "Неустойката не може да бъде повече от 3 месечни такси", уточни Маргаритов.

"Все още имаме само обявено намерение за едностранно вдигане на цени, не е взето решение", каза Маргаритов. Според него увеличението на цените няма да е драстично - около 1 лев на месец средно, но не това е същественото, а дали всичко ще бъде направено законосъобразно. 

"Ще следим абсолютно изкъсо да се спази закона и ако не се спазва, ще се намесим и ще санкционираме", подчерта той.

Още

На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

10.08.2022

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ

9040
Нападките между Нинова и новия принципал на икономиката се нажежиха

09.08.2022

Обновена

6001
Отстъпката от цената на бензина може да достигне и 30 ст.

29.07.2022

664