Quantcast
Издирването на над 20 000 ученици продължава по нови правила | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Издирването на над 20 000 ученици продължава по нови правила

От 16 септември 1335 екипа ще търсят отпадналите от училище деца по домовете им
2 483
 Илияна Кирилова
За последните 3 г. обратно в училище са върнати над 61 000 деца, от които 2665 са отпаднали отново. Други над 25 000 са новоотпаднали и необхванати от 2017/18 г. насам

Започналата преди години мегаакция на държавата по издирване на отпаднали ученици и връщането им в училище продължава и тази година, но по нови правила. Екипите по обхват вече ще трябват да правят интегрирана оценка на потребностите на децата с цел да предлагат по-адекватни мерки спрямо конкретните случаи. Освен това, тази година те тръгват на обиколки един месец по-рано. Това стана ясно от проведеното наскоро заседание на Координационното звено по Механизма за взаимодействие по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система.

"Екипите за обхват ще бъдат допълнително обучени да правят интегрирана оценка на потребностите на децата и учениците", обясни просветният министър проф. Николай Денков. По думите му се очаква до 20 септември да бъдат обучени първите 140 експерти, а до 30 октомври - всички останали.

С новата оценка ще се проследяват всички фактори в живота и социалната среда на децата и учениците, както и евентуалните рискове от социална изолация или отпадане от образователната система и др.

"Това ще позволи на екипите да предлагат по-адекватни мерки не само за минимизиране на рисковете от отпадане или от натрупване на допълнителни образователни дефицити, но и за подобряване на социалната среда. Например съдействие за адресна регистрация, записване на родителите в бюро по труда, социално или друг вид подпомагане спрямо нуждите на семейството, както и подкрепа за приключване на задължителния за записване в детска градина имунизационен цикъл", уточниха от МОН.

Водещи в оценката на потребностите на децата ще са професионалистите, които са идентифицирали риска - това може да бъдат учители, ако рискът е в училищна среда, или пък социални работници, ако сигналът за риск е изпратен до тях.

Най-голямата промяна в сравнение с досегашната процедура е, че обходите и приобщаването на децата обратно в образователната система ще започнат един месец по-рано - още от 16 септември - и ще продължат интензивно до края на октомври. Досега те са се правели през октомври и ноември. Целта е повече деца да бъдат привлечени, върнати и задържани още в началото на учебната година.

В остатъка от учебното време екипите ще работят основно с децата, които не посещават редовно занятия, както и с такива със слаб успех. Вече са сформирани 1335 екипа, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват 19 915 преподаватели, социални работници, полицаи, представители на общините и областните управи, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции. Очаква се през септември и октомври да бъдат посетени над 20 500 деца.

Сред основните задачи през тази година ще е и подобряването на координацията между институциите - училища, социални служби, полиция, областна и общинска администрация, РЗИ и др. Ще бъдат организирани обучения за работа с информационната система, като фокусът ще бъде върху проследяване на всяка промяна в статута на отделните деца или ученици.

Всички тези новости са в резултат на констатираното преди няколко седмици в анализ на МОН сериозно "затихване" на Механизма. След усилената работа по него с видим ефект между 2017 г. и 2019 г., през учебната 2020/21 г. дейностите значително са намалели, признаха от министерството. Ако през 2019/20 г. по данни на МВР са били обходени над 11 000 адреса с цел връщане към училище на ученици в риск от отпадане, то от 1 септември 2020 г. до юни 2021 г. посетените адреси са само 3574.

Последиците се виждат и от данните за броя обхванати в образованието деца и младежи. Средният процент на обхват за страната се повишава с около 0.4 процентни пункта на година от 2018 до 2020 г., докато през 2021 г. остава непроменен спрямо 2020 г. - необхванатите са средно 5% от 5-16-годишните деца и ученици в страната.

"Може да се очаква влошаване на този показател през следващите години, ако не бъдат предприети мерки за ревизиране на Механизма за обхват", ясно предупредиха от МОН. И посочиха, че определени области на страната изискват особено внимание.

"В Пазарджик, Монтана, Ловеч и Кюстендил процентът необхванати е постоянен за четирите години, но в същото време общият брой подлежащи на обучение намалява всяка година. А в Пазарджик през последната година броят на необхванатите се увеличава с над 200 деца и ученици спрямо предходната година", се казва в анализа.

"Вследствие на пандемията през 2020/21 г. работата на екипите по обхват беше нарушена. Това доведе до по-малко върнати в клас ученици - 9630, спрямо 11 110 за учебната 2019/20 г. В същото време се увеличава броят на децата, които в края на м. г. са били идентифицирани в риск от отпадане - 20 521", обясняват още от МОН.

 

РИСК

За последните три учебни години по Механизма обратно в системата са върнати над 61 734 деца, от които 2665 са отпаднали отново. Други 25 299 са новоотпаднали и необхванати от учебната 2017/18 г. насам, отчитат от МОН.

Анализът на ведомството показва, че в момента близо 1/4 от записаните в предучилищно или училищно образование са в риск от отпадане, като този дял се е увеличил заради дългите периоди на дистанционно обучение през последните две учебни години. Най-големи са рисковите групи в Пловдив, Сливен, Стара Загора, София-град, София-област, Бургас и Пазарджик. В Шумен, Ямбол и в столицата процентът на необхванатите в образователната система се е увеличил от 10% на 13%.

Още

Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатно море

01.07.2022

1134
Родители: Защо по география се учи за миньорско дело в Бразилия?

30.06.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2590
МОН купи на университетите софтуер срещу плагиатство

20.06.2022

1284