Quantcast
НАСА отново отложи изстрелването на "Артемис" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

НАСА отново отложи изстрелването на "Артемис"

Обновена
2 842

НАСА отложи изстрелването на лунната ракета "Артемис-1", съобщи Би Би Си. Така и вторият опит се оказва неуспешен. Решението бе взето около 3 часа преди планирания час на изстрелването, след като се появи теч на гориво. Въпреки усилията, инженерите не успяха да отстранят проблема. Изстрелването бе планирано за 21:17 ч. българско време.

Течът бе установен тази сутрин, когато започна зареждането на ракетата с гориво. "Артемис" ще изгори 2,7 млн. литра течен водород и кислород, за да напусне Земята. При подадената команда да се пълни водородният резервоар обаче днес се включи аларма, която сочеше, че има теч. Проблемът е в основата на ракетната система, при 20-сантиметровата "пъпна връв", по която се влива водородът, обяснява Би Би Си. Първоначално зареждането бе подновено, но минути по-късно горивото е започнало да изтича и операцията е спряна.

Днешният проблем е различен от проблемите, които отложиха първия опит за изстрелване на ракетата. В понеделник то бе отменено 40 минути преди планирания старт, след като сензор засече проблем с охлаждането на един от четирите двигателя на ракетата. Инспекцията установи, че проблемът е в сензора, а не в охладителната система или двигателя и екипът обяви, че при ново активиране днес няма да му се обръща внимание.

Първият етап от мисията "Артемис" включва изстрелване на свръхтежката ракета носител Space Launch System (SLS), която извежда космическия кораб "Orion" извън земната орбита. След като капсулата се отдели, тя ще лети 42 дни, 3 часа и 20 минути, като 6 дни ще бъде в ретроградна орбита около Луната. Накрая ще се приводни в Тихия океан. При този полет на борда на "Орион" няма да има хора. 

НАСА разглежда този полет като първата от три мисии, които ще бъдат жизненоважен тест за хардуера, софтуера и наземните системи, предназначени един ден да транспортират първите хора до Марс и отвъд него.

Програмата е кръстена на гръцката богиня Артемида, която е сестра близначка на бог Аполон (мисията "Аполо" е кръстена на този гръцки бог на светлината и изкуствата). "Артемис 1" ще бъде последван от "Артемис 2" и "Артемис 3" съответно през 2024 г. и 2025/2026 г. Артемис 2 ще извърши същото пътуване като Артемис 1, но с четиричленен екипаж, а Артемис 3 ще доведе първия цветнокож човек и първата жена на Луната.

Следващият прозорец за изстрелване на лунната ракета ”Артемида” ще бъде след 19 септември или през октомври, посочват от НАСА.

 

 

Ключови думи:

Артемис, луна, НАСА

Още

Космическият кораб "Орион" надмина рекорд на "Аполо 13"

27.11.2022

4543
"Орион" прелетя над Луната

21.11.2022

Обновена

2831
НАСА изстреля ракета към Луната

16.11.2022

2995