facebook
twitter

Горещи новини

Плевнелиев открито лобира за Ф-16, но твърди, че ще бъде купен "Грипен"

България е на път да вземе грешното решение за изтребителите, обяви бившият президент
5591
БГНЕС архив

"Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите". Това каза бившият президент Росен Плевнелиев в предаването "Брюскел 1" по телевизия BULGARIA ON AIR, предава БГНЕС. 

"Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф -16 и няма Грипен. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност," уточни в интервю пред водещата Милена Милотинова бившият държавен глава.

"Има държави и с Грипен, но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Ако се закупи Ф-16 ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване," уточни Росен Плевнелиев.

"Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава като обяви, че България е на път да купи "Грипен"

Ключови думи:

Плевнелиев, Грипен, Ф-16
63

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бившият президент определи настоящия като "популист"

14.11.2018

5761 79
Отговорникът за Саудитска Арабия на Белия Дом подаде оставка

18.11.2018

708
Премиерът на Полша: Русия ще нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

18.11.2018

2162 5

Коментари

Страници

onzi

Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. 

този дали има някаква идея колко струва името му? че и геополитик, бля 😆

last

👍 Името му е гаранция, че правилното решение е обратното на неговото мнение...

ГАМЕН

Нашите съседи са с С-300 и може би С-400 , какво казват звездите по този повод че с разработки от студената война ще бъдем модерни.

фобофил
снимка на фобофил

аде да ви видя сега тея, дето плюхте радев, че „лобирал“!

той поне е професионал, ами тва нящу дето е профи по паркинзите?!?

Диагностик

Актуалният модел F-16 ново производство, който се предлага днес, е Block 70/72. Въпросителните тук са свързани с цената.

През април 2018 г. САЩ дадоха разрешение за експорт на 14 броя Block 70/72 за Словакия на стойност от $2,91 млрд. Интересното бе, че в пакета се включва практически всичко необходимо за експлоатация на самолета, включително и въоръжение за мисиите „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Средноаритметично осем броя Block 70/72 биха стрували около $1,66 млрд., което сериозно надхвърля българския бюджет.

Диагностик
кукер

Гнусно нещо. Като използван парцал за под. Пфу!

Диагностик

Шведската компания "Сааб" предлага 8 изтребителя "Грипен" с въоръжение за сума, която е под заделените от правителството 1.8 млрд. лв. Това стана ясно днес на пресконференция (2.10), на която представители на компанията и на шведското правителство представиха параметрите на офертата до българското Министерство на отбраната.

Според проекта за инвестиционен разход , който беше гласуван от българския парламент, държавата е готова да плати 1.8 млрд. лв. за не по-малко от 8 бойни машини.

Шведското предложение показва, че при подписване на договор първите четири изтребителя може да бъдат доставени до две години директно в авиобаза Граф Игнатиево. В пакета се включва логистична поддръжка, обучение на персонал и пилоти и въоръжение. Шведите предлагат възможност въоръжението да бъде и американско, като видът му трябва да бъде посочен от българското правителство.

Това дава възможност в рамките на 24 месеца от подписването на договора ВВС да бъдат в готовност да извършват дежурства по мисията по охрана на въздушното пространство.

Предложението включва и изграждането на два напълно оборудвани хангара, като в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество, ще бъде изграден регионален център за поддръжка на изтребители "Грипен". Вече са водени преговори с български, които имат капацитета и възможностите да се грижат както за поддръжката на самолетите, така и за произвеждане на части за тях.

От шведска страна уточняват, че параметрите на офертата може да бъдат подобрени в рамките на разговорите правителство-правителство. Според Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“ в шведската Агенцията за отбранително имущество има възможност включително и за увеличаване на бройката на закупените изтребители.

„Ако България избере Gripen, Сааб и Швеция са готови да си сътрудничат с българската отбранителна индустрия в поддръжката на изтребителите и трансфера на ноу-хау, които ще допринесат за създаването на квалифицирани работни места“, каза на брифинг в София Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление „Аеронавтика“ в Сааб.

чевибара

Държавата е отпуснала пари за 8 нови самолета. Дето се вика и с тях и без тях.

Предводител на ...

Очаквам скоро да видя самотен протестър на опашката на коня с плакат, направен от памперс, на който пише "Дворците на БКП (задраскано) Грипените да станат на F-16" ...

TheBahurKing

На зле отиват нещата хорски, щом вече и овчарските кучета разбират от авиация и геополитика...

Дежурния

С изказването си, позоваващо се на красното му име, г-н Плевнелиев прави огромна скрита антиреклама на Ф-16. Може пък и това да е целта.

dobadoba

'ако нещо се случи'

И какво ще се случи? Война? С Россия?

И БГ с 10-20 самолета ще се втурне да помага на Запада срещу братушките???

За това и цар Борис III не си е помислял.

⚓️

За протокола:

Бъдещите самолети са предназначени за air policing.

Според мен Грипен са много по-непретенциозни и евтини за поддръжка.

Подчертавам: това е лично мнение, пилотите и експертите да решават.

Братя Стругацки

А, на някакъв си главнокомандващ, бивш началник на ВВС и ас в пилотирането ли да вярвам или на дипломантът от МЕИ-то Плевньо и физкултурникът Цецо? 

Въобще не мога да разбера откъде чехълчето вади това самочувствие да коментира? 

Единственото обяснение е, че е взел съответните сребърници и сега си ги заработва. Вероятно разбира, че ако не стане сделката с F-овете ще трябва да връща пари, та затова е така активен. 

 

 

Диагностик

Всеки има правото и самочувствието да коментира. Убеден съм, че мнението на Плевнелиев не е лично негово, а на военните, на които е бил главнокомандващ.

Мога да Ви цитирам мнението на Радев, който също до преди няколко години харесваше повече F-16 (по времето, когато Плевнелиев беше президент!).

Не се хлъзгайте по повърхността...

letec55

самолетите не са хубавици, които могат    да бъдат "харесвани". Нали е казано - дружбата - дружба, но сиренето е с пари. 

Плевнелиев не е в състояние да говори в измерими категории - нито може, нито реалността е полза на неговата теза. Затов разтяга безкрайната дъвка за "геополитиката" или говори откровени глупости като тези за оперативното взаимодействие с ВВС на съседите.

Става дума за пари, срещу които ще имаме бойни възможности на ВВС. Възможности, определени в рамките на НАТО. Ако ще използваме самолетите предимно в Еър полисинг, за какво са ни големи възможности за "въздух - земя"? Трябва да се гледа и в перспектива по отношение стойността на експлоатацията - с какво ще разполагаме за сумите, които ще можем да си позволим да отделяме. За да не стане така, че ще имаме нови самолети, а няма да можем да им използваме възможностите. Плевнелиев открито лобира, което показва исключително нисък политически и човешки морал. Нито е изненада, нито е ново.

letec55

Убеден съм, че мнението на Плевнелиев не е лично негово, а на военните, на които е бил главнокомандващ.

Мнението военните са си го казали, когато со формулирали условията на конкурса. Чрез устата на Плевнелиев говорят политиците, закусващи всяка година в САЩ и изнасящи редовно лекции на неизвестно каква аудитория, но с известни размери на хонорарите. Плевнелиев се опитва да парира впечатлението, създадено от пресконференцията на шведите, с която парираха всяка възможност за медийно изопачаване на тяхното предложение.

protor

По два критерия офертата за Фъ 16 куца - цена и срок на доставка. Жалко, но пък всичко различно от съветски таралясници ще е ОК.

ГАМЕН

Така се намира сладка служба в натуту.

Асол
снимка на Асол

Абе този що не стои при Гала и да обсъждат прогнозата за времето, ами си залага "авторитета" ...тъкмо са го позабравили...да си трае и да сменя тапети и памперси

йкдсбфхйфбхд

Плевнелиев открито лобира за Ф-16

Най-после ина медия да се осмели  да напише истината за лобистчето олигарх и комшия преател на Ифку. Утре Битивиту и НоваТВ може да прочетат заглавието и да се отчетат, че вече са свободни и независими медии.  

 

Утре двамцата с Цецоу може да заформят хор "Бодра смяна евроатлантици" изнасят концерти за  хибридните атаки срещу България, срещу съответното щедро заплащане.

Bacho Кольо

Какво иска да ни каже Плевнелиев?

 

Че американците с тяхните F-16 са дали най-добрата ценова оферта, отговаряща на всички  изисквания на Техническото задание, но комисията ще наруши закондателството на Република България и ще избере Грипен?

Че шведите с техния Грипен са   дали най-добрата ценова оферта, отговаряща на всички  изисквания на Техническото задание, но по някакви други съображения комисията трябва да  наруши закондателството на Република България и да  избере F-16?

 

Кое от двете?

Penchobre

Тази смешка някой я е избирал за президент на нещо! 😏

авер4е

"Ничтожество !", би рекъл Мошу Магавриди

HBK

Господа, обърнете внимание, че президент Плевнелиев говори за геополитическите аспекти на сделката, а не за техническите характеристики на самолетите.

Възможно е президентът да има свои източници на информация, но ако има „опасения”, че сделката ще бъде в полза на Грипен, тогава не е ясно защо бе разиграна от Банкянския велможа цялата сага (по-точно пародия) с връщането на търга.

 

Най-доброто решение в този случай ще бъде закупуването на по няколко машини от САЩ и от Швеция в рамките на бюджета.

Mастар

"Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава като обяви, че България е на път да купи "Грипен"

Лошо няма Плевналиев да си изказва мнението. 

Истината е, че нов Ф-16 безпорно е много по-добър самолет от Грипен. Особено ако е с двигател от ГЕ. Само че, Ф-16 има и някои сериозни недостатъци, сред които си заслужава да се посочи:

1. Самолета е значително по-скъп.

2. По-скъпа и по-сложа е и екплоатацията му. А това всъщност е оснмовният проблем пред ВВС. Практиката показва, че това което е закупено през последните 20 години, на практика не се ползва, щото било скъпо и нямало пари дори за гориво. А Ф-16 е 10 пъти по-скъп от сега наличните играчки. 

3. Локхийд разглобиха поточната линия за производство и сега ще правят нова, оптимизирана за малките налични поръчки. Първите самолети от нея ще излязат през 2023, евентуалните "български" самолети след 2025 година. 

 

Има и някои други малки уловки. 

Подозирам, че и тая процедура ще се провали, а наличните 1,5млрд ще се раздадат на едно заседание на МС, в точка извън официално обявеният дневен ред,.

Като за коледни подаръци на особено заслужилите служители ( и приятели) на българската "държава".

Асол
снимка на Асол

Възможно е президентът да има свои източници на информация, 

Те източниците му на информация се прескачат...😅

Penchobre

Да не забравяме първата му специалност  - гадател!

П.П. Не се сещам за друга! 🍌🐒

йкдсбфхйфбхд

Демек няма нужда от никакви правови и демократични процедури, важното е какво е по-добре от геополитическа гледна точка, според хората платени да прокарват тази геополитическа гледна точка? Дам, ай ся ни обяснете какво е корупция? Аааа, корупцията е това, което имаме като тъковата нали се сещате, когато Елена Йончева я отвличат сомалийски пирати и ние плащаме милиони за откуп.

Bacho Кольо

 Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност,

Те това нещо едва сега го прочетох... Какво очаква Плевнелиев да "се случи на изток"?!?  Абхазия да нападне Грузия? Или Аджария да нахлуе в Турция?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш