Quantcast
Автобиографията на Уди Алън все пак излезе в САЩ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Автобиографията на Уди Алън все пак излезе в САЩ

Първоначално издателството я отказа заради сексуалните злоупотреби в миналото на режисьора
285
 Снимка EPA/BGNES
Уди Алън

В изненадващ ход, който сигурно ще породи спорове, меморната книга на Уди Алън, озаглавена „Apropos of Nothing“ („Между другото, за нищо”) бе публикувана в понеделник от „Аркейд Пъблишинг”. Това стана малко повече от две седмици, след като „Хачет” - предишното издателство, което имаше договор с режисьора за публикуване ни книгата - се отказа от плановете си заради лошата слава на режисьора, съобщава „Ню Йорк Таймс”. 

„Книгата е откровен и изчерпателен личен разказ на Уди Алън за неговия живот — от детството му в Бруклин, през кариерата му в киното, театъра, телевизията, литературата и стендъп комедията, до отношенията със семейството и приятелите”, пише в съобщението за пресата на „Аркейд”. В него не се коментират досегашните спорове за книгата, отбелязва се само, че правата са придобити наскоро. 

На 2 март „Хачет” обяви, че планира да издаде мемоара на Алън през април.  Последва бърза реакция, най-вече от отчуждените от Алън негови деца Ронан Фароу и Дилън Фароу, които настояват, че като дете Дилън е била сексуално малтретирана (твърдение, което режисьорът винаги е отричал).  

"Разочарован съм, защото научих от пресата, че моят издател „Хачет” е придобил мемоарите на Уди Алън", написа журналистът Ронан в изявление, "след като други големи издатели отказаха да го направят. Издателството скри решението си от мен и собствените си служители, докато заедно работехме по моята книга Catch and Kill - разказ за това как мъжете с влияние и власт, включително Уди Алън, избягват отговорността за сексуални злоупотреби". 

След като десетки служители на издателството излязоха на протест в Ню Йорк срещу решението за публикация на мемоара, „Хачет” се отказа от книгата.

Миналата година дистрибутори в САЩ отказаха да разпространят последния филм на Алън "Един дъждовен ден в Ню Йорк". Той излезе по кината само в Европа, включително и у нас.

 

Още

Уотърс и Гилмор се карат кой е по-заслужил в "Пинк Флойд"

02.06.2021

4311
Алек Болдуин в двубой с #metoo

06.03.2021

2245
HBO направи документален сериал за обвиненията срещу Уди Алън

06.02.2021

403