Quantcast
Вахтеният на Vera Su заспал половин час преди катастрофата | СЕГА
facebook
twitter

България

Вахтеният на Vera Su заспал половин час преди катастрофата

1 000
 Фейсбук

Заспиване са оказа основната причина за катастрофата на Vera Su през септември миналата година. Поне това счита добричката окръжна прокуратура, която съобщи днес, че предава на съд 26-годишния втори помощник-капитан. Именно той е бил на вахта във фаталната вечер. Установено е, че 50 минути преди инцидента младият мъж вписал надлежно позицията на караба, но после, тоест около половин час преди засадянето, заспал: "В хода на разследването на случая е установено, че в  00:00 часа на 20 септември 2021 г. капитанът на кораба предал носенето на навигационна вахта на втория помощник-капитан К.А. Обвиняемият бил сам на вахта на мостика, изпълнявал рутинните си задължения, като следвал курса, по който трябвало да се движи кораба, и на всеки половин час отбелязвал върху навигационната карта позицията на кораба. В 03:25 часа корабно време К.А. направил поредното отбелязване, корабът останал на курса си и се движел със скорост около 7,5 възела. Малко след това обвиняемият, бидейки на вахта на мостика, се унесъл и заспал. В 04:15 часа „VERA SU“ заседнал в акваторията на Черно море в скали близо до брега на с. Камен бряг. При засядането на кораба, вахтеният помощник-капитан се събудил от раздрусване на кораба, веднага спрял мотора на мостика и се отправил към каютите на другата част от екипажа, за да ги уведоми за случилото се".

26-годишният мъж е роден в Истанбул. Прокуратурата определи деянието му като непредпазливост, с настъпили значителни имуществени вреди за 6.6 млн. лв. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок до три години.

Другият подсъдим - капитанът, вече бе осъден условно на 3 години с 5-годишен изпитателен срок. "Действията по разследването продължават по други две направления в отделно досъдебно производство. Изяснява се има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни", съобщи още добричката прокуратура.

"Сега" бе една от първите медии, които лансираха заспиването като основна версия за инцидента: 

 

Ключови думи:

Vera Su, дело, заспиване

Още

Прокуратурата започна дело за строежа на нова детска болница

14.03.2022

398
"Минамата" - екологична трагедия с Джони Деп
Гриша Ганчев е окончателно оправдан по "захарното" дело

09.06.2022

1098