facebook
twitter

Здраве

Как да се справим с изолацията - говорят професионалистите

Важно е не само в деня да има ред, но и уикендът да е различен
239
 Pexels

Един месец в изолация и човек го хваща страх да мисли за предстоящите седмици. Има хора обаче, които не само оцеляват, но и процъфтяват в подобни условия. Кой друг, ако не те могат да дадат съвети как да се справим с невероятните промени в света? "Гардиън" се допитва до полярен изследовател, монах, командир на подводница и обитателка на почти самотен остров.

 

Извадете добрите си страни

Мариън Дирикс, полярен изследовател, докторант по експериментална космология в Харвард, прекарва 2-3 месеца годишно в базата "Амундсен-Скот" на южния полюс

 

Условията навън са брутални, затова не излизаш. Установила съм, че там се опитвам повече да контролирам обстоятелствата. Там например имаме лаборатория и аз маниакално я дезинфекцирам. Същото правя и сега, затворена у дома. Освен това ставам много чувствителна на промени. Промяната е хубав начин да канализираш енергията си - грижата за дома помага за психическия баланс. Нощите в базата не са леки - през полярното лято 24 часа е ден. Спиш ужасно, защото си нависоко - на 3000 м надморска височина има само 70% кислород. Хората редовно се събуждат с кръвотечение от носа. Ключово е да си лягаш по едно и също време. Не започвайте "Война и мир", трябват ви леки четива - трилъри, настолни игри. Деленето на тясно пространство с други хора е голям проблем - особено, ако лесно влизате в конфликт с другия. Но съм установила, че когато активно мобилизирам добрите си страни, опитвам се да туширам споровете и се стремя да бъда по-щедра, то в отношенията ми преобладава добротата.

 

Неутрализирайте конфликтите още в началото

Райън Рамзи, командир на атомна подводница

 

Ние сме тренирани да се справяме с изолацията, докато за обикновените хора тя е голям проблем. Най-важно е да си установиш рутина. Тази рутина има нужда от дисциплина. Всеки ден спазвайте едни и същи правила. Но направете уикендите различни. Трябва да диференцирате времето. Не висете по цял ден пред телевизора да дебнете новините - те в момента са толкова динамични и негативни! Достатъчно е да се осведомявате за тях веднъж на ден, а останалото време да се освободи за други неща. Нали знаете, здрав дух в здраво тяло - упражненията са важни. С гирички може да работя дори в моята каюта, която е миниатюрна. Но не забравяйте и да поддържате ума си в добро здраве - четенето на книги и правенето на различни неща тук са ключови. Сегашният момент е страхотна възможност да научите нещо ново.

Подводницата е една стоманена тръба със 130 човека в нея. При дълга мисия това означава неизменно напрежение. Неутрализирайте конфликтите още в началото. Поговорете. Вижте кой какви проблеми има. Радвайте се на това, което имате. Съсредоточете се върху него, вместо да се фиксирате върху това, от което сте лишени. Гледайте да не мислите за това, което има да става. В крайна сметка човек може да контролира само това, което може да контролира.

 

Не започвайте деня с недоволство

Кристофър Джеймисън, монах, президент на английската бенедиктинска конгрегация, поддържа сайта alonetogether.org.uk, с напътствия за справяне със самотата в настоящата криза

 

В началото имаше гняв. Хората се ядосват на други хора в супермаркетите, на тези, които се презапасяват, на тези, които не стоят вкъщи. Имаше и много страх, а след това дойде самотата и отегчението. Монашеството ме е научило, че ако оставя деня без подредба, той ще вземе връх над мен. Но ако създадеш свой собствен ритъм, ще установиш, че денят е по-устойчив, по-поносим и даже приятен.

Когато човек няма какво да прави, скуката го превзема. Но ако не желае да свърши нещата, които го чакат, то това вече е ленивост. Повечето хора страдат именно от това, но го наричат скука. В манастира непрекъснато звънят камбани, които ни казват какво да правим, така че време за скука няма.

Ключът е в позитивността. Не започвайте деня с недоволство. Започнете го с напомнянето, че сте живи и все още на света има хубави неща. Може би ви предстои трудна задача, но действайте стъпка по стъпка. Започнете с благодарност, сетне помолете за благословия да посрещнете деня и неговите изпитания. И тогава станете и се заемете с тях. Трябва ли да вярвате в Бог, за да го правите? Не, човек може да бъде благодарен и без да вярва в Бог.

 

Пилеенето на времето разрушава душата

Криста Бърн, собственик на книжарничка, живее на остров Колонсей, Шотландия, население 135 души - една от най-изолираните общности във Великобритания

 

Хората са свикнали да пазаруват всеки ден. Ние пазаруваме веднъж месечно. Това е съвсем различна нагласа. Островният живот си има плюсове и минуси. Няма престъпност, хората се грижат един за друг. От друга страна, всеки знае всичко за всеки. За някои хора е невъзможно да понасят изолацията, затова и нямаме толкова много жители на острова. Пролетните утрини тук са рай, но зимните месеци са много тежки.

Навремето тук бяхме свикнали да храним дългогодишни вражди. Всеки има собствени възгледи и понякога на човек му се изправя косата, като ги чуе, но накрая си дадохме сметка, че всички сме заедно в това. Преди се пиеше, но хората разбраха, че всеки уикенд да имаш по една разбита кола в канавката не е добра идея. Какъв съвет да дадам на новаците по изолация? Не се оставяйте без работа, не се мотайте. Станете сутринта, облечете се, направете си план. Много е лесно човек да пилее времето си, но това разрушава душата. Никога не ми доскучава. Винаги има някоя хубава книга за четене, особено ако притежаваш книжарница.

Ключови думи:

коронавирус, съвети
Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3170 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4985 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

762

Влез или се регистрирай за да коментираш

×