Quantcast
Л. Бориславова: Гл.прокурор се опитва да запали война | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Л. Бориславова: Гл.прокурор се опитва да запали война

12 150
 Фейсбук

"С риск някой да ме обвини във вендета, истината е, че най-големият проблем на държавата в момента е неработещата прокуратура", заяви Лена Бориславова, началник на каинета на Кирил Петков,  в "Седмицата" по Дарик радио. Тя показа изумлението си, че прокуратурата се е направила на изненадана кои са лицата от списъка на корумпираните и изпрати призовки на Бориславова и Петков.

"Клоня към хипотезата, че главният прокурор се опитва да запали война между институциите. Какво стана с разследването за "Булгаргаз"? Вместо да се разследват злоупотребите на бившето ръководство на дружеството, прокуратурата се зае да разследва какви заповеди е издало МВР. И това по време на тежка енергийна криза занимава най-много прокуратурата. Вместо МВР да бъде оставено да действа в рамките на правомощията си прокуратурата иззе папките по делото, за да търси кой как е резолирал документи. Прокуратурата не задава релевантните въпроси дали има злоупотреби за милиони. Целият й фокус обаче са резолюциите на МВР. Или да ни извика мен и премиера", каза Бориславова. 

"Останах с впечатление, че Гешев не е готов да си свърши работата", каза тя и благодари на разследващите журналисти, които са разкрили големи корупционни нарушения в страната въпреки липсата на медийна свобода и работейки в голям риск. Бориславова обясни, че не е работа на премиера или началника на кабинета му да вземе папките от ДАНС и да ги занесе в прокуратурата. "Но изкристализира колко прокуратурата е дезинтересирана от разследване на публично изнесени данни, които са законно основание да се самосезира. Представете си за какъв колапс на прокуратурата става дума, щом тя твърди, че не разполага с данни за престъпления по въпросните медийни разследвания. Тя не започва да разследва данните, а започва да разследва премиера и мен, че имаме медийни публикации. Бориславова разказа, че разследващите журналисти нямат доверие на прокуратурата и не искат да си говорят с прокурори. 

Тя илюстрира съпротивата на ГЕРБ срещу новото правителство с факта, че депутатите от ГЕРБ са задали само за седмица 300 въпроса на министрите и даде за пример хиперактивността на Николина Ангелкова, на която трябва да се отговори писмено. "Мислите ли, че на администрацията й остава време да се занимава с оперативната си работа?!", каза Бориславова. "Опозицията оказва тормоз на управляващите с тази ожосточена канонада от въпроси. Но не сме очаквали нищо по-малко", допълни тя. 

Още

Още един от основателите на ПП няма да участва в изборите

23.08.2022

Обновена

9446
Тошко Йорданов: Заради девойката Лена два закона бяха отменени от КС

31.07.2022

8237
Гешев: И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари

15.07.2022

Обновена

7520