Quantcast
САЩ се похвалиха пред света с наказаните по закона Магнитски българи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

САЩ се похвалиха пред света с наказаните по закона Магнитски българи

Те дават като пример за добра координация санциите, наложени преди половин година срещу Божков, Пеевски, Желязков и 64 дружества
5 258

На 2 юни 2021 г. Съединените щати осъществиха най-голямата досега антикорупционна акция, като санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта, заради участието им в широка корупция в България. Това е записано в първата стратегия на САЩ за противодействие на корупцията.

Без да споменава имена в стратегията, то очевидно американското правителство има предвид наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Именно тази структура наложи сакнции на трима българи и на 64 свързани с тях компании и то точно с аргумент за тяхна значителна роля в корупцията в България. Там бяха поименно споменати намиращият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш зам. директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който до скоро бе зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. В прессъобщението тогава специално бе подчертано, че това е най-широкообхватното еднократно действие на закона "Магнитски", насочено срещу корупцията досега. От официалния документ стана ясно, че американското правителство "прекъсва достъпа на Божков, Пеевски и Желязков и техните компании до финансовата система на САЩ"Блокира се и цялата им собственост на американска територия.

Самите Божков и Пеевски отрекоха да са свързани по какъвто и да е начин с корупция, обявиха се срещу санкциите и заявиха, че предприемат действия за изчистване на имената си и за отмяна на ограниченията.

Сега, 6 месеца по-късно, тези санкции са дадени като пример за добра координация на американските власти. "Санкциите на Министерството на финансите бяха допълнени от действия, предприети от държавата за публично посочване на две от лицата и на трима други български държавни служители, съгласно раздел 7031(c), заради участието им в значителна корупция", се посочва в документът. Веднагта след това се посочва, че "това координирано междуведомствено действие демонстрира ангажимента на Съединените щати да държат отговорни замесени в корупция лица и да налагат осезаеми и значителни последици за онези, които участват в корупция, докато страната работи за защита на световната финансова система от злоупотреби".

 

 

 

 

Още

САЩ обсъждат „Акт за привличане на Путин под отговорност“

20.01.2022

Обновена

4928
Разочарование бележи първата година на Байдън като президент

20.01.2022

1797
ЦРУ установи, че Хаванският синдром не идва от врагове на САЩ

20.01.2022

2778