Quantcast
Проверихте ли масления филтър? | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Проверихте ли масления филтър?

Профилактиката му е задължителна част от качествената поддръжка на автомобила
1 257

Всеки собственик на автомобил знае как да проверява нивото на маслото и да долее колкото е необходимо. Малцина обаче са наясно, че профилактиката на масления филтър е задължителна част от качествената поддръжка на автомобила. Тази част от автомобила пречиства маслото в двигателя, като задържа фините замърсители (прах, сажди, метални частици и други), намерили своя път до маслото. Филтърът и маслото работят заедно, за да предотвратят износване и триене на контактни повърхности, намаляват вибрациите и шума от двигателя и осигуряват част от охлаждането му.

Масленият филтър е част от двигателя на автомобила и може да бъде неразглобяем, разглобяем или модулен в зависимост от начина на монтаж. Неразглобяемите са лесни за смяна и се състоят от метален корпус, филтърен елемент и клапани. Когато се сменят, трябва да се закупи целият комплект.

Разглобяемите са по-екологични и на по-достъпна цена, но се сменят по-трудно. Техният метален корпус е закрепен за двигателя и може да се смени само филтърът. При модулните филтри имате възможност да смените и корпуса, и филтъра. 

Какви са признаците, че е дошъл краят на живота на филтъра и той трябва да се смени?

Масленият филтър трябва да се сменя с нов винаги когато се подменя двигателното масло. А това се определя от производителя на автомобила и обикновено е упоменато в спецификациите на колата. Стандартното време за подмяна на масло е на пробег от 10 000 до 30 000 километра. Това е голям диапазон, но това е така, защото също зависи от интензитета на шофиране.

Освен регулярната подмяна на филтъра е хубаво да знаете и какви са симптомите на замърсения маслен филтър.

Намалена мощност

Ако забележите, че настъпвате газта, но не се случва нищо особено или поне не както преди, това е индикация за намалена мощност на двигателя. Тя може да бъде причинена от различни фактори, но един от тях е запушен маслен филтър.

Метален шум

Основната функция на филтъра и маслото е предпазване от триене на металните части в двигателя. Появата на метален шум или триене означава, че процесът на смазване не е качествен, а това е опасно за двигателя. Тогава е редно веднага да се обърнете към специалист.

Ниско налягане на маслото

Ако знакът за ниско налягане на маслото свети, възможна причина е запушен маслен филтър. Ако знакът се появи, докато шофирате, веднага отбийте от пътя и потърсете специалист.

Замърсен ауспух или миризма на изгоряло

В случай че димът, излизащ от ауспуха на автомобила, е черен или кафяв на цвят или усещате миризма на изгоряло, това е индикация за проблем с горенето на масло.

Повишена температура на двигателя

Работата на масления филтър е да пречиства маслото и да го пропуска към двигателя. Ако е много замърсен, пропускателната му функция се нарушава и към двигателя не достига достатъчно масло. Когато няма масло, се наблюдава по-голямо триене на елементите и генериране на топлина.

Още

За богатите криза няма – луксозните марки поставят рекорди

14.01.2022

921
Как да пазарувате умно детски дрехи?

14.01.2022

352
BMW събра на едно място най-доброто от три свята

07.01.2022

1826