Quantcast
„Има такъв народ” претърпя тежко поражение с Изборния кодекс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

„Има такъв народ” претърпя тежко поражение с Изборния кодекс

Смяната на пропорционалната система, отлагането на район „Чужбина”, пощенското гласуване – всичко падна в парламентарната правна комисия
Обновена
22 613
 БГНЕС
Промените в кодекса бяха направени на основата на законопроекта на "Има такъв народ".

Тежко поражение претърпя законопроектът на „Има такъв народ” за промени в Изборния кодекс, който беше разгледан във вторник на второ четене в парламентарната правна комисия. В самия край на заседанието започнаха да падат предложения, на които партията на Слави Трифонов настояваше – отлагането на смяната на пропорционалната система с мажоритарна и на въвеждането на изборен район в чужбина след преброяването, както и гласуването по пощата.

 

ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА - КРИТИКИ И БЕЗПОКОЙСТВА

Депутатите на Трифонов проявиха пълна нерешителност спрямо гласуването по пощата – едно от нововъведенията, за които усилено се говореше преди отминалите избори на 4 април като възможност да се улесни гласуването на българите в чужбина. 

В оригиналния проект на „Има такъв народ” беше предвидено такова да се организира за следващите парламентарни избори – но само ако е възможно. Между първо и второ четене обаче председателят на парламента Ива Митева, шефът на партийната парламентарна група Тошко Йорданов и депутатът Виктория Василева направиха рязка промяна – първото такова гласуване да се проведе на президентските избори през 2021 г. и да бъде експериментално, тоест, резултатите от него да не се отчитат. Във вторник, преди заседанието на комисията, вероятно стреснати от информациите по темата, които започнаха да се появяват, същите вносители оттеглиха исканата от тях промяна. Така остава първоначалното предложение – гласуване по пощата да се проведе, ако има такава възможност.

Външно министерство се разтревожи

В становището си по законопроекта от външно министерство посочиха, че гласуването по пощата е "съвсем оскъдно уредено", а предложените разпоредби оцениха като "неприложими". Юристите на МВнР не одобриха това, че "Има такъв народ" иска Централната избирателна комисия (ЦИК) да приеме реда и условията, по които да се проведе гласуването, защото смятат, че всичко трябва да бъде детайлно уредено в Изборния кодекс. Изтъкнаха още, че вносителите не са предвидили гаранции за това как да бъдат избегнати контролираният вот и двойното гласуване, както и за защита на личните данни на избирателите. Притесниха се и от предвидената в проекта "специална секционна избирателна комисия", която трябва да отчита подадените гласове. В проекта беше записано, че такива спецкомисии ще бъдат към посолствата и консулствата, което повдигаше основателния въпрос какво ще се прави с многото страни, в които нямаме представителства.

Провал в комисията

Предложението не се хареса и на "Демократична България", от която депутатите на Трифонов очакваха подкрепа. Десните се притесниха, че гласуването се оставя изцяло в ръцете на ЦИК. И допуснаха, че при кратичките разпоредби в законопроекта, броящи едва няколко изречения, ще се стигне дотам изборните комисари да дописват кодекса - а това е абсолютно противозаконно.

Подкрепи ги и шефът на ЦИК Александър Андреев, който заяви, че новият метод на гласуване трябва да бъде детайлно уреден в самия кодекс, а не да се оставя на комисията. От ГЕРБ пък посочиха, че "Има такъв народ" отсега залага хипотези, че вотът няма да бъде честен, заради текста, в който пише, че „при съмнения за сигурността и честността на изборния процес ЦИК прекратява пощенското гласуване”.

При всеобщото неодобрение, което го срещна, не беше неочаквано, че цялото предложение за въвеждането на пощенското гласуване пропадна. Остава да видим дали същото ще се случи и в пленарната зала на парламента.

 

ГЛАСУВАНЕТО В ЧУЖБИНА - ПОВЕЧЕ СЕКЦИИ И ОТДЕЛЕН ИЗБОРЕН РАЙОН

В началото депутатите възстановиха старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина, които бяха отменени от ГЕРБ и бившия Патриотичен фронт през 2016 г. Отново влизат в действие разпоредбите, според които секции се създават при само 40 подадени заявления от български граждани, връщат се и т.нар. автоматични секции (при 100 гласували на предни парламентарни избори), отделно такива ще се образуват и по преценка на българските дипломати на място. Отпадна и таванът от 35 секции в страните извън ЕС, който също действаше от 2016 г. досега.

Проблемите за "Има такъв народ" започнаха, когато се стигна до въпроса за изборния район в чужбина. От партията бяха решили, че такъв ще се въведе след националното преброяване в края на 2021 г., тоест, такъв нямаше да има за евентуални предсрочни парламентарни избори. Това обаче не допадна на депутатите от "Демократична България", които настояваха за въвеждането му веднага.

Така към края на заседанието се стигна до предложената от "Има такъв народ" нова методика, по която да се определят мандатите в многомандатните изборни райони, в която е записано, че създаването на района в чужбина зависи от приключването на преброяването. При гласуването на методиката депутатите на Трифонов загубиха.

Същото се повтори и при гласуването на основното им предложение да се отложи създаването на района до излизането на резултатите от преброяването. "Отсега да кажем на нашите съграждани, че предстоят избори, на които отново няма да се гласува в район „Чужбина”, е предателство към техните очаквания. Ние не можем да подкрепим такова отлагателно действие", поряза ги дясната Надежда Йорданова.

Абсурдното е, че сега в законопроекта е предвидено създаването на района за следващите избори, но пък не остана методика за определяне на мандатите. Това е друг проблем, който беше оставен на пленарната зала.

 

ПРОПОРЦИОНАЛНА ИЛИ МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА? НЕ Е ЯСНО

Третото поражение за "Има такъв народ" дойде, когато се стигна до предложението им пропорционалната система да бъде заменена с мажоритарна на следващите редовни парламентарни избори. То също падна, макар че не станаха ясни конкретните причини.

По принцип повечето парламентарни формации не гледат с добро око на мажоритарната система. Затова е възможно просто да са използвали сгодния случай да се отърват и от теоретичната възможност за въвеждането й в неопределеното бъдеще.

 

САМО МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ, ХАРТИЯТА - ПРИ НУЖДА

Консенсус беше постигнат за пълната замяна на хартиените бюлетини с машини. Такива няма да се ползват само в населените места с по-малко от 300 избиратели, както и в случай на техническа неизправност. В чужбина ще се гласува с устройства, както предложи "Има такъв народ", но само в секциите, за образуването на които са подадени не по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували не по-малко от 300 души. За изключенията и за извънредните случаи ще се запази хартиеното гласуване.

От ГЕРБ възразиха, че повечето избиратели са предпочели обичайните бюлетини на последните избори. От ДПС, които иначе безконечно повтаряха, че искат пълното премахване на химикалката от изборния процес, също поискаха да се запази възможност, ако избирателят изрично го заяви, да може да гласува с хартиена бюлетина. Аргументите на двете партии обаче не успяха да спечелят подкрепа. 

От ЦИК коментираха, че е нецелесъобразно да се въвежда машинно гласуване в чужбина заради логистичните трудности и необходимия човешки и финансов ресурс. "ЦИК няма необходимият административен капацитет, за да осигури самостоятелно всички логистични въпроси, свързани с машинното гласуване", обяви шефът на комисията Александър Андреев за прилагането на способа в страната. В същото време той цитира неочаквано положителни данни за машинното гласуване на 4 април - устройствата са се представили добре в над 98% от секциите.

Липса на ресурс

Възможно е да няма достатъчно устройства за евентуални предсрочни избори през юли. Това стана ясно от становището на „Сиела Норма” – фирмата, която доставя машините досега. Партньорът им „Смартматик”, който ги произвежда, може да осигури около 1500 броя през следващите месец и половина. Засега не е ясно колко машини ще бъдат необходими за следващия вот, но при новите условия те със сигурност ще бъдат повече от поръчаните 9600 броя за последните избори.

Безпокойства

От външно министерство коментираха, че много въпроси около машинното гласуване не са засегнати в законопроекта – траспортирането на устройствата до секциите зад граница и обратно, пренасянето на машинния протокол от чужбина до ЦИК и т.н. Шефът на правната комисия Радостин Василев обеща, че опасенията на ведомството ще бъдат взети предвид до гласуването на законовите промени в пленарната зала.

Частен случай

Депутатите се поинтересуваха по каква причина е възникнал проблемът във Велико Търново, където беше прекратено изцяло ползването на машините заради объркване в преференциите. Най-напред потърсиха отговор от „Сиела Норма”. Техният представител обаче ги насочи към държавното дружество „Информационно обслужване”. Оттам обаче прехвърлиха топката към районните избирателни комисии, които се занимават с листите по райони.

 

БЕЗ Е-ВОТ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

За предсрочните парламентарни избори, когато и да се състоят, няма да има дистанционно електронно гласуване. Първото такова гласуване, при това експериментално, ще се проведе на президентските избори в края на 2021 г.

Такова беше предложението на "Има такъв народ", което комисията очаквано възприе. Другите големи политически сили - ГЕРБ, ДПС и БСП, отхвърлят бързото въвеждане на вота по интернет.

 

ЦИК ЩЕ СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ПРЕЗИДЕНТА

Депутатите съществено промениха начина, по който ще се образува и назначава съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК).

С новите текстове, внесени от "Има такъв народ", съставът на ЦИК се намалява до 15 члена. Вече цялата комисия ще се назначава с указ на държавния глава след публични консултации и процедура, определени от него, по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. Досега председателят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след публично изслушване от Народното събрание. А президентът назначаваше с указ останалите й членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

Съвсем кратък срок - едва 14 дни, беше оставен за подмяната на състава на комисията. За това време президентът трябва да назначи новите членове.

На предложението се противопоставиха ГЕРБ и БСП. В негова подкрепа обаче гласуваха "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС, което се оказа достатъчно за приемането му.

 

ОСТАВАМЕ С "МЪРТВИТЕ ДУШИ" 

За момента се отлага въпросът за обновяване на избирателните списъци, за които повсеместно се смята, че са населени с "мъртви души". В правната комисия обсъдиха предложение в тази посока, направено от БСП. Социалистите настояваха да се създаде публичен регистър на избирателите. В основата му предвиждат да залегнат гласувалите на последните избори граждани, както и да се допълва със заявления, подадени от избирателите. Крум Зарков от БСП определи това като "лесен и щадящ метод".

От "Има такъв народ" обаче не се съгласиха. Ива Митева изтъкна, че Конституционният съд е обявил за недопустимо да се обявяват публично лицата, които са упражнили своя вот. По думите й в идеята на БСП не се съдържа "нищо доработено, нищо обмислено и нищо съобразено с европейската практика". "Ние сме за пълен одит на избирателните списъци", увери Митева.

Самото предложение на социалистите изобщо не беше гласувано, тъй като се съдържаше в законопроекта им, отхвърлен на първо четене, а парламентарният правилник не позволява същите разпоредби да се внасят и на второ четене.

 

ОЛЕКОТЕНО ГЛАСУВАНЕ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС

По идея на "Има такъв народ" и "Демократична България" се прие, че заявлението за гласуване по настоящ адрес ще може да се подава на интернет страницата на ГД ГРАО, като дирекцията ще извършва автоматизирана проверка на вписаните в заявката данни. В заявката избирателят ще вписва данните си по лична карта - име, ЕГН, постоянен и настоящ адрес, мобилен номер, като подпис няма да се изисква. Така ще се улесни гласуването по настоящ адрес, смятат вносителите.

На предложението възрази директорът на ГД ГРАО Иван Гетов, според когото така се създават опасности от злоупотреби. Гетов увери, че до момента не е имало проблеми с общините, до досега които се подаваха заявленията. "Ние говорим за удобството на гражданите", възрази му Надежда Йорданова от "Демократична България". И посочи, че рискът от злоупотреби не е по-голям от подаването на заявление за гласуване в чужбина, което от години се прави по интернет. "Не става дума за удобство, а за сигурност", продължи да настоява Гетов. "Свободата е по-важна от сигурността", отвърна Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

 

ЩЕ ИМА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

Одобрена беше идеята, подкрепена от повечето парламентарни формации, да се позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните избирателни комисии. Редът и условията, по които ще се извършва наблюдението, ще се определят от ЦИК. 

Още

Мнозинството, което ражда правителство на малцинството

27.07.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1276
АЕЦ „Белене” ще е препъникамък в преговорите за кабинета

27.07.2021

2430
Спорни "нюанси" изникнаха в преговорите за кабинета

26.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11400