Quantcast
„Декамерон“ става сериал с много секс, вино и борба за оцеляване | СЕГА
facebook
twitter

Култура

„Декамерон“ става сериал с много секс, вино и борба за оцеляване

Творбата на Джовани Бокачо ще бъде компресирана в 8 епизода за Netflix
1 206
Детайл от илюстрация на Джон Уилям Уотърхаус към "Декамерон", 1916.

Един от шедьоврите на световната литература – „Декамерон“ на Джовани Бокачо (1313-1375), ще се превърне в телевизионна поредица за Netflix. Сборникът от 100 новели, писани между 1349 и 1353 г., ще бъде компресиран в 8 епизода и адаптиран за екран от Катлийн Джордан, известна с работата си по сериала Teenage Bounty Hunters. Изпълнителен продуцент ще бъде Дженджи Коан („Оранжевото е новото черно“).

Случващото се в „Декамерон“ е ситуирано в 1348 г., когато Черната чума – най-смъртоносната пандемия в европейската история, покосила близо 200 милиона души, вилнее и във Флоренция. Специализираното издание Deadline обобщава сюжета така: „Група благородници напускат града и се оттеглят с прислугата си в една вила в полята на Тоскана, за да избягат от чумата. Докато постепенно социалните правила избледняват, онова, което е започнало като авантюра с много секс и вино, се трансформира в същинска битка за оцеляване“. Телевизионната продукция ще изследва класовата система и борбите за власт с нотка на ренесансово лекомислие и веселост благодарение на група привлекателни герои.

„Нямам търпение хората да се запознаят с тази смешна групичка персонажи. Сигурна съм, че Джовани Бокачо би бил…объркан“, коментира Джордан. „Катлийн Джордан е истински феномен. Много се вълнувам и съм благодарна, че ще мога да работя с нея, за да реализираме заедно този фантастичен, забавен, странен и навременен оериал за Netflix“, казва Коан. Режисьор на епизодите ще бъде Майк Ъпендал. Снимките ще се състоят в Италия.

„Декамерон“ на Бокачо е повлиял доста литературни творби на по-късни автори като „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър, „Всичко е добре, щом свършва добре“ на Уилям Шекспир, „Училище за жени“ на Молиер и др. Има множество телевизионни и филмови екранизации, сред които трябва да споменем „Декамерон“ на Пиер-Паоло Пазолини (1971) и „Чудният Бокачо“ на братя Паоло и Виторио Тавиани (2015).

От Netflix се обръщат към „Декамерон“ след успеха на продуцирания от Шонда Раймс друга тяхна костюмна сапунена драма – „Бриджъртън“.

Още

МЗ затрудни максимално достъпа до доклад за смъртността от COVID-19
Акад. Зарев: Всеки властник у нас смята, че историята започва от него

24.11.2022

719
„Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд става тв сериал

21.11.2022

722