Quantcast
30 000 километра в защита на почвата - мисията на Садгуру | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

30 000 километра в защита на почвата - мисията на Садгуру

Духовният водач е на път в Европа, Близкия изток и Индия за промяна в отношението към земята
416
 ЕПА/БГНЕС
Йогин Садгуру

На 21 март от Лондон започна необичайно 30 000-километрово пътешествие с мотоциклет на духовния водач Садгуру през 25 държави в Европа, Близкия изток и Индия. Цялото 100-дневно пътуване на 64-годишния гуру е едно епично усилие за повишаване на глобалната осведоменост и промяна в отношението ни към почвата на планетата. Необичайната акция е организирана от движението "Съзнателна планета" в рамките на проекта "Спасете почвата" и е част от усилията да бъдат мобилизирани най-малко 3,5 милиарда души (над 60% от населението на света с право на глас), които да превърнат екологичните въпроси в изборен приоритет във всички държави.

По своя маршрут Садгуру обучава обществеността, бизнеса, политиците, известни личности и благотворителни организации какви мерки са необходими за възстановяване на почвата и ги мотивира да настояват за спешна промяна

 

в политиките за защита и възстановяване на почвеното здраве

 

Садгуру е успял още преди 25 години да стартира подобни действащи програми в Южна Индия, които са довели до промяна в законите на страната с цел опазване на реките. Той и основаната от него фондация "Иша" са носители на най-високото екологично отличие в страната.

Коментирайки старта на кампанията "Спасете почвата" в навечерието на започналото си пътешествие, Садгуру заяви: "Всички отговорни учени в света и

 

агенциите на ООН ясно казват, че ни остават 80-100 реколти,

 

което означава около 45-50 години земеделска почва. До 2045 г. ще произвеждаме 40% по-малко храна от това, което произвеждаме в момента, а населението на планетата ще бъде 9,3 милиарда души. Последиците от недостига на храна, който би могъл да се прояви през следващите 25 години, са невъобразими... Това не е светът, който искаме да оставим на децата си."

Йогин Садгуру, чиито книги са обявени за бестселъри от "Ню Йорк Таймс", твърди още, че цивилизацията се намира в повратна точка, когато все още могат да се направят правилните неща. Ако започнем днес, 15-20 години са реален период да обърнем тенденцията. Затова той се надява да подбуди и стимулира голяма част от населението на Земята да се ангажира и да даде тласък на ефективни промени в националните политики по отношение на екологичните проблеми, но и да повиши индивидуалното съзнание на човека, така че човешките дейности да бъдат отговорни и природосъобразни.

Движението "Съзнателна планета за опазване на почвата" е глобално гражданско движение, което вдъхновява съзнателен подход към опазването на почвата и планетата ни. Основната препоръка на движението е управляващите по света да приемат законодателни мерки, които да налагат минимално съдържание на органични вещества от 3-6% във всички земеделски почви в страната. Движението има за цел да подкрепи правителствата при формулирането на политики, които целят да направят земеделската дейност по-щадяща почвите, за да се спре и обърне тенденцията за по-нататъшно влошаване на техните качества в световен мащаб.

Движението работи с научни и регулаторни експерти по целия свят, за да разработи конкретни препоръки за национални политики за смекчаване и спиране на изчезването на почвата. Шест държави вече са подписали Меморандум за разбирателство, правейки първата крачка към превръщането на регенерацията на почвата в национална политика. В тази насока се работи и с ЕС.

Кампанията "Спасете почвата" е подкрепена от Световната продоволствена програма, Организацията на обединените нации, Световния икономически форум, много политически и културни лидери, включително Далай Лама. Не на последно място Садгуру има огромен брой последователи в световен мащаб. Сред поддръжниците му са прочутата приматоложка Джейн Гудол, лекарят и мислител Дийпак Чопра, рапърът Will.I.Am, легендарният състезател по американски футбол Том Брейди, актьорите Деми Ловато и Матю Макконъхи и др.

 

БЪЛГАРИЯ И "СЪЗНАТЕЛНА ПЛАНЕТА"

На 28 март индийското посолство в София връчи официално писмо от Садгуру на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Министърът беше запознат с движението "Съзнателна планета" и неговите цели. В резултат на това на 19 април се състоя среща между двамата в София, след като Садгуру реши да включи страната ни в обиколката си. Още преди разговора той изрази убеденост, че българите ще се включат с категоричната позиция: "Да спасим почвата! Нека го осъществим!".

След срещата си със Садгуру министър Сандов заяви, че тази кампания е вдъхновяваща. "Хората трябва да бъдат осведомени за това, че почвата е една от ландшафтните сфери, които поддържат живота, но и една от най-подценяваните. Почвата е онзи общ организъм, който изхранва всички нас. В същия момент виждаме, че заради човешките дейности огромен процент от почвата деградира. Земеделците трябва да разберат, че увеличаването на биологичния елемент в почвата ще допринесе за по-голямо плодородие. Ще имаме по-малка необходимост да наторяваме и да пръскаме с препарати", коментира още Борислав Сандов. Той допълни, целта е да се въведе стандарт за минимум 3% хумус в почвата. 

В България от доклади на Изпълнителната агенция по околната среда се вижда, че сме на път да унищожим почвата. Много фермери в страната ни, запознати с проблема, отдавна са преминали към биоземеделие, безоранна сеитба и други земеделски техники, които не само щадят почвата, но и я обогатяват.

 

НАИСТИНА СТРЯСКАЩО

По данни на ООН близо половината от горния почвен слой на планетата е унищожен за последните 150 години, а 52% от почвата в света днес е със силно влошени качества. При запазване на сегашните темпове, до 2050 г. този процент ще достигне 90%. Това застрашава необратимо хранителните системи на цялото човечество и безброй видове, които обитават нашата планета.
За да се поддържа земеделието на човечеството, съдържанието на органични вещества в почвата трябва да бъде поне 3%. Ако процентът спадне под това ниво, тя става неспособна да произвежда храни, богати на жизненоважни полезни вещества. Всяка секунда губим по около 4 декара почва. Още от 2014 г. ООН алармира за влошаването и умирането на почвата. Ако се съберат на едно място някога плодородните поля, превърнали се днес в пустиня, те ще са с размера на Гърция, като процесът продължава и тази територия се увеличава.

Ключови думи:

Садгуру, екология

Още

Бяло-зелено-червена сделка: екоминистерството спира къпането
Отборът на Бекъм представи екипи от пластмаса

30.05.2021

411
Природозащитници протестират срещу бетона по морето

01.03.2021

Обновена

943