facebook
twitter

Здраве

Пандемията е затруднила достъпа до лечение за 15% от българите

Една трета от хората не са успели да си набавят необходимите лекарства и консумативи по време на извънредното положение
307
 Илияна Кирилова

15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска помощ заради пандемията от Ковид-19 у нас, а 28% - с  осигуряването на лекарства и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по личната преценка на пациента, или на медицинско лице. Това показва социологическо изследване „лице в лице", проведено след падането на извънредното положение в страната и наложените ограничения. То е на инициативата  „Индекс на болниците" на здравния сайт clinica.bg и "Галъп интернешънъл". Проведено е между 14 и 22 май и обхваща 798 души с пряко лично полустандартизирано интервю.

77% от хората посочват, че не са имали затруднения или не са имали повод да търсят медицинска помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. От останалите 15% най-често посочват проблеми с достъпа до извънболнична помощ. 7% споделят, че са били затруднени да посетят лекар-специалист. 6% казват, че са имали труден достъп до личния си лекар, а 4% - до стоматолог. За проблеми, свързани с лечение в болница, операция и пр. съобщават 1% от интервюираните. Отложеното лечение поравно се дължи на решение на самия пациент и на лекуващия лекар.

В най-голяма степен за проблеми споделят най-възрастните респонденти, а София изпъква с голям дял на хората, които са срещали пречки. Близо една трета от софиянци са декларирали някакви забавяния и проблеми през изминалите седмици на извънредното положение, което авторите на изследването обясняват с по-високата засегнатост на София.

По отношение достъпа до лекарства и консумативи 68% казват, че не са имали проблеми. 22% посочват, че са срещали затруднение при закупуването на препарати и консумативи като маски, дезинфектанти, превръзки и т.н. Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и т.н., са имали 6% от интервюираните. 5% пък споделят, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта, като например за лечение на грип и др. Тук също софиянци обявяват повече проблеми - например една трета от жителите на столицата не са успели да намерят маски и дезинфектанти.

Преди седмица инициативата огласи друго изследване за достъпа до медицинска помощ, което е правено по данни на НЗОК. В периода 1 февруари - 30 април 2020 г. с една трета са намалели хората, преминали инвазивни диагностични процедури за сърдечносъдови проблеми в сравнение със същия период на 2019 г., инсултите са с 21% по-малко, поставените пейсмейкъри също са с 35% по-малко, с 13% по-малко са хората, които са получили план за лечение на онкологично заболяване. Увеличение бе отбелязано единствено при химиотерапията.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция забрани на граждани на Сърбия да влизат заради COVID 19

05.07.2020

Обновена

3561 19
САЩ продължават да чупят черни коронарекорди

03.07.2020

2044 10
Цирк дьо Солей освободи 95% от служителите си и обяви фалит

30.06.2020

2979 9

Коментари

Testament
снимка на Testament

насаждането на термините "пандемия  и трябва "да бъде подсъдно.

Джиджи

А като не е "пандемия", кво йе?!! 😄💩👺

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×