Quantcast
Военно министерство: Майор Валентин Терзиев е загинал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Военно министерство: Майор Валентин Терзиев е загинал

Ако до 4 дни не открием черната кутия на самолета, то информацията в нея ще бъде унищожена, обяви министърът на отбраната
Обновена
7 848
 БГНЕС архив

Пилотът на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал. Това обяви официално Министерство на отбраната.

При издирвателната операция се установи, че пилотът е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия, написаха в съобщение от МО. Трагичната новина бе потвърдена и от военният министър Георги Панайотов, който обяви, че пилотът със сигурност не е оцелял. Той не е сред живите, за мен майор Терзиев е герой, заяви още Панайотов.

Военното министерство обяви, че 47-годишният пилот е на военна служба от август 1998 г. като цялата му кариера е преминала в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник щаб на ескадрила. Както и, че през годините той е бил награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата. 

Няколко часа преди трагичната развръзка на издирването, на извънреден брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза. Той даде да се разбере, че пилотът е загинал като заяви, че действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, добави висшият военен.

"Операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и на "черната му кутия". Ако до четири дни тя не бъде открита, информацията на нея ще бъде унищожена от морската вода", обяви и военният министър Георги Панайотов в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви. Все още нямало информация какво е довело до трагедията. "Не мога да кажа нищо ново, освен че продължават опитите да бъде открита машината, която е потънала на 70 метра дълбочина в Черно море", каза военният министър и обяви, че "способностите на ВМС за издирване са ограничени"

"Включени са също така и фирми от бранша, както се изразяват военните, а това означава частни фирми, защото Българския военноморски флот не разполага с някои от способностите, които са необходими, за да бъдат търсени такива отломки. Получихме и оферта от съюзна държава, защото тяхното средство - става въпрос за един самолет, не разполага със способностите, които са ни необходими", коментира Панайотов. Българските ВМС има възможност да изследват морското дъно на дълбочина до 50 метра, докато техниката на частните фирми стига до 70 метра, където се и намира разбилия се самолет, заяви още служебният военен министър.

С трагичната тема започна и заседанието на Министерския съвет в четвъртък, което бе отложено ден по-рано именно заради инцидента. "Мобилизирани са всички сили на Българската армия по издирването на самолета и майор Терзиев, надявам се да имаме някакъв резултат", заяви пред министрите служебният премиер Стефан Янев часове преди да станея ясно, че той е загинал със сигурност.

Пилотът беше в неизвестност от повече от денонощие, след като по време на бойни стрелби по светeща мишена на учението „Шабла 21“ изтребителят изчезна внезапно от радарите. Заради инцидента учението беше прекратено, а цялата ни изтребителна авиация ще остане на земята до приключване на проверките. Спрени са всички полети в армията, с изключение на тези, необходими за издирвателните дйствия

Засега са открити само отделни предмети, а останките от машината се предполага, че са на дълбочина от 70 метра в морето край Шабла. Причината за катастрофата остава неясна. Не е открита и черната кутия на самолета. 

 

 

Не е имало катапултиране, случило се е нещо внезапно, обяви военният министър Георги Панайотов. Той заяви, че майор Терзиев е изпълнил задачата и това е потвърдено визуално от пилота на самолета, който е пуснал светещата мишена. След това рязко е изчезнал.

"Майор Терзиев не е очаквал това, което се е случило. Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да осъществи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране", обяви Панайотов.

"Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези, колкото искате. Спекулации могат да се правят, колкото искате. Може да се прибегне към политическо говорени. Искам да се установят фактите и да ви кажа каква всъщност е била причината. А че майор Терзиев е един от асовете във ВВС, това е така. Той е пилот първи клас, но в авиацията първи клас това не е просто някакво признание, това е първи клас пилот. Майорът е имал т.нар. нальот и през нощта и през деня повече от 709 часа на МиГ-29", отбеляза министър Панайотов и добави, че пилотът дори е бил селектиран за парада на Тергьовден. 

 

Румен Радев изказа съболезнования

Държавният глава Румен Радев изказва съболезнования на семейството, близките и колегите на майор Валентин Терзиев, който загина в района на зенитен полигон "Шабла" при изпълнение на тренировъчен полет, съобщава президентският прессекретариат.

Президентът подчертава, че майор Терзиев е изпълнявал отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България по време на службата си във Военновъздушните сили и до последния си тренировъчен полет. 

Ще запомним майор Терзиев като прекрасен човек и професионалист, който винаги е олицетворявал добродетелите на българските военни летци, посочва Радев.

Още

Напълно е потушен пожарът в румънската рафинерия Петромидия

03.07.2021

Обновена

4048
Русия отработи условни бомбени и ракетни удари в Черно море

03.07.2021

3665
Гешев взе на специален отчет разследването на трагедията с МиГ-29

01.07.2021

3101